alkupalat ja pikkusuolaiset/ Yleinen

Sormisyötävää saaristolaisleivästä ja graavilohesta

Näin joulun alla riittää kaikenlaisia pikkujouluja ja muita illanistujaisia. Tässä joulunalusaikaan sopiva sormisyötävä, jota on helppo valmistaa isojakin määriä kerralla. Pienten saaristolaisleipäpalasten päälle sivellään hieman sinappia, päälle isketään graavilohisiivu (myös kylmäsavulohi käy) ja annos koristellaan vielä ruohosipuli- ja tillisilpulla. Tähän sopisi erinomaisesti myös hienonnettu punasipuli (olisin itsekin laittanut sitä, mutta punasipulit olivat sisältä mätiä – miten aina voikin käydä niin?). Makea saaristolaisleipä ja voimakas sinappi muodostavat ihanan makuparin rasvaiselle lohelle. Eikä leipien kokoamisessa mene kauaa! 

Saaristolaisleivän voi ostaa valmiina kaupasta, mutta parasta siitä tulee tietenkin itse tehtynä. Saaristolaisleipää kannattaakin tehdä kerralla runsaammin, sillä se säilyy jääkaapissa monta viikkoa hyvänä (ellei tule syödyksi!) ja sitä on kiva viedä joulutuliaisena, tehdä näitä sormisyötäviä tai napsia sellaisenaan jääkaapista voin kanssa. Ainakin minulla on tällä viikolla suunnitelmissa tehdä iso satsi leipää, sillä se säilyy hyvin jouluun asti.

Sinapin valinnassa kannattaa olla tarkkana – minä käytin näihin Maailman Parasta Sinappia eli Ruoveden Herkun konjakkisinappia. Olen todennut, ettei sinappia kannata tehdä itse, kun tuota ei vaan voi maussa voittaa. Katso nettisivuilta tarkemmat myyntipaikat, näitä löytää melkein jokaisilta markkinoilta ympäri maan, esimerkiksi Tuomaan markkinoilta Helsingin Senaatintorilta aina jouluun asti. Tuo konjakkisinappi on melko voimakasta ja samalla hieman makeaa, siksi sitä kannattaa sivellä näihin leipiin vain ohut kerros. Tuo on minun ehdoton joulusinappini, jota on pakko olla joulukinkun seurana. 

Varoituksen sana näistä leivistä – vein näitä eräisiin pikkujouluihin, ja ne katosivat viimeistä palaa myöten hetkessä. Kannattaa siis tehdä reilu satsi!

You Might Also Like

6 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  11.12.2012 at 13:39

  Mukavia suolapaloja. Teen itse ihan samaan tapaan pieniä leipäsiä välillä myös sillistä lohen sijaan.
  En tiedä tuntuuko vaan mutta munkin kohdalle on osunut tänä syksynä yllättävän monta huonolaatuista sipulia, sekä punaista että tavallista! Oisko sateinen kesä kaiken takana?

 • Reply
  Jonna
  11.12.2012 at 18:43

  Just täälläkin mätä sipuli meni roskiin, eikä ollut vuoden ensimmäinen.

  Minä kovasti toivon, että ennättäisi leipaista saaristolaisleivän ennen joulua, ja parasta se on juuri kalan – tai ihan vaan voisipauksen – kanssa.

 • Reply
  Sini
  11.12.2012 at 18:55

  Näissä toimii varmasti melkein mikä tahansa kala hyvin. Todennäköisesti sateinen kesä, nyt on kyllä joutunut ostamaan aina ylimääräisiä varasipuleita, kun on niin paljon ollut mätiä joukossa!

 • Reply
  Sini
  11.12.2012 at 18:56

  Niitä tuntuu nyt tosiaan olevan, toivotaan, että ensi kesä olisi sipulien kannalta parempi! Nopeastihan sen leipoo, kunhan päättää vain ehtiä 🙂

 • Reply
  Nelli
  11.12.2012 at 21:15

  Nam nam, oli ihan huippuhyviä 🙂 Ja meijän pikkujouluista taisit puhuakin.

 • Reply
  Sini
  12.12.2012 at 05:22

  Niistä tosiaan puhuin, hyvä jos maistui 🙂

 • Kommentoi