keitot/ Yleinen

Sipulikeitto oluella

Sipulikeitto lämmittää ihanasti pakkaspäivinä. Teen yleensä sipulikeiton valkoviinipohjaisena, mutta tällä kertaa halusin testata Prahan reissulta mukaan tarttunutta ideaa tehdä keitto olutpohjaisena. Muuten resepti noudattelee samaa hyväksi havaittua kaavaa kuin valkoviinipohjainen keittokin. Käytin keittoon tummaa olutta, josta keiton maku sai mukavaa syvyyttä. En ole muuten mikään oluen ystävä, mutta tähän keittoon se antoi kyllä hyvän maun. Keittoon voi käyttää mitä tahansa olutta, mutta uskoisin, että tummalla oluella saa keittoon tuhdimman maun. Tarjoilin keiton tällä kertaa maailman kauneimmista Iittalan Sarjaton-mukeista, mutta keiton voi toki tarjoilla perinteiseen tapaan lautasiltakin! 

Pidän sipulikeitosta kovasti ja keitto on mielestäni sitä parempaa, mitä karamellisoituneempia sipulit ovat ja mitä enemmän päällä on leipää ja ihanaa sulanutta juustoa. Jostain syystä keitto on enemmän kuin osiensa summa, eikä uskoisi, että sipuli voi olla niin hyvää. Yhdelle keittoannokselle ei myöskään tule kovin paljoa hintaa eikä keitto ole varsinaisesti sidottu mihinkään sesonkiin, vaan sitä voi tehdä ympäri vuoden. 

Sipulikeitto oluella

500 g sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
6 dl kasvislientä
2 dl tummaa olutta
kourallinen tuoretta timjamia
suolaa
pippuria

pari viipaletta vaaleaa leipää
pala juustoa (gruyére, parmesaani, emmental)

Kuori sipulit. Pilko sipulit puolirenkaiksi ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit voissa kattilassa ja anna niiden karamellisoitua hieman. Lisää sitten kasvisliemi, olut ja timjami. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia ja tarkista sitten maku. 

Annostele keitto uuninkestäviin astioihin. Paahda leipäviipaleet ja asettele ne keiton päälle astioihin. Raasta leipien päälle reilusti juustoa ja gratinoi uunissa 225 asteessa muutaman minuutin ajan, niin että juusto sulaa ja saa kauniin värin pintaansa. Anna keiton jäähtyä hetki ennen tarjoilua, etteivät syöjät polta kieliään. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  11.3.2013 at 06:19

  Varmasti hyvää! En ole minäkään sipulikeittoa olutpohjaisena tehnyt, täytyy pitää mielessä!

 • Reply
  Sini
  11.3.2013 at 06:26

  Olut antaa aika hauskan, vähän erilaisen sävyn koko keitolle 🙂

 • Kommentoi