jälkiruoat/ Yleinen

Sitruunainen juustokakku

Amerikkalaistyylinen tuhti paistettu juustokakku saa ihanan raikkauden sitruunasta. Sitruuna taittaa myös kivasti juustokakun makeutta. Ihana yhdistelmä siis! Törmäsin juustokakun (kauniiseen) kuvaan Pinterestissä ja resepti löytyi The Blender -nimisestä blogista

Suurin osa tämän kakun aineksista löytyi kaapista ja kävin vain lähikaupassa hakemassa hieman täydennystä. Ricottaa ei tietenkään lähikaupasta löytynyt, joten korvasin sen tavallisella tuorejuustolla. Mikäli kaupastasi ricottaa löytyy, suosittelen kuitenkin ottamaan sitä, sillä sen avulla kakun rakenteesta tulee taatusti kermaisempi ja ilmavampi. En tiedä onko tuossa täytemassan vatkaamisessa joku taika, mutta seoksesta tuli (ehkä vaahdoksi vatkattujen valkuaisten takia) todella kuohkea ja kakusta tätä myöten todella maukas. 

Kakku on helppo tehdä ja sen voi tehdä etukäteen vaikkapa juhlia varten, joka tapauksessa sen annetaan olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Liivatetta siinä ei käytetä (monista juustokakuista poiketen) ollenkaan. En ollut aiemmin itse tehnyt kertaakaan tälistä paistettavaa juustokakkua, mutta tämä onnistui yli odotusten ja tulee varmasti näkymään uudemmankin kerran minun pöydässäni.

Sitruunainen juustokakku

185 g Digestive-keksejä
155 g pähkinöitä (esim. saksan– tai hasselpähkinöitä)
60 g sokeria
75 g sulatettua voita

250 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g ricottaa
250 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa 
4 kananmunaa
1,6 dl kermaa
2 sitruunan raastettu kuori
2 sitruunan puristettu mehu
    
tomusokeria koristeluun

Rouhi keksit monitoimikoneella hienoksi. Lisää sitten sekaan pähkinät ja rouhi koko seos hienoksi. Lisää sokeri ja sulatettu voi, sekoita tasaiseksi. Lisää voita tarvittaessa, jotta seos pysyy kasassa. Taputtele seos irtopohjavuokaan niin, että se nousee reunoilta noin 4 cm ylös. Paista pohjaa uunissa 165 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes se ruskistuu hieman. Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä. 

Tee sitten täyte. Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja vatkaa niitä 4-5 minuuttia tai kunnes seos muuttuu kuohkeammaksi. Sekoita valkuaisvaahto varoen muun seoksen joukkoon. Kaada seos jäähdytetyn pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista kakkua uunissa 165 asteessa tunnin – pinnan tulisi ruskistua hieman ja reunojen olla hyytyneitä, mutta keskustan vielä hyllyä. Sammuta tunnin päästä uuni, avaa luukku ja jätä kakku jäähtymään uuniin kolmeksi tunniksi. Peitä kakku sitten kelmulla ja jäähdytä vähintään 4 tunnin ajan jääkaapissa. 

Irrota kakun reunat vuoasta veitsellä ja poista irtopohjavuoan reunat. Koristele pinta halutessasi tomusokerilla. Leikkaa kakku paloiksi kuumaan veteen kastetulla veitsellä, puhdista veitsi jokaisen palan leikkaamisen jälkeen.  

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi