kevät/ pastat ja risotot/ sesonkiruoat

Parsarisotto

Kuten sanottu, olen ehtinyt kokkailemaan jo vaikka mitä parsaruokia. Tämä parsarisotto suorastaan huutaa kevättä! Aiemmin blogissa on laitettu sienirisottoa, joka on tietysti parsarisoton syksyinen vastine. Risoton perusresepti on sama, mutta sienet on korvattu parsalla enkä käyttänyt tällä kertaa mitään yrttejäkään, koska parsan oma maku riittää tähän hienostuneeseen risottoon. 

Riisinä kannattaa käyttää pyöreäjyväistä risottoriisiä, esimerkiksi carnaolia tai arboriota. Risotto vaatii hieman aikaa ja rakkautta, mutta palkitsee kyllä vaivan. Kannattaa jättää risotto ennen maustumista aika löysäksi, sillä riisi imee vielä siinäkin vaiheessa nestettä itseensä. Risoton kuuluuu olla hieman löysää ja valuvaa. Omakin risottoni jäi näissä kuvissa hieman liian kuivaksi, ensi kerralla pitää muistaa jättää vielä vähän kosteammaksi.

Viiniksi sopii joku kuiva ja raikas valkoviini, jota on kiva nauttia sitten myös risoton seurana lasillinen. Minä käytin tähän Blitz Rieslingiä, joka on suosikkini hieman edullisimmista valkoviineistä ja jonka nappaan mukaan, jos en jaksa sen kummemmin miettiä viinivalintaa. Toimii! 

Parsarisotto

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

loraus oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

1,5 dl valkoviiniä

noin 1 l kasvislientä
nippu parsaa

reilusti parmesaaniraastetta

nokare voita
mustapippuria 
Huuhtele parsat ja taivuta varsia yksi kerrallaan pitäen kiinni molemmista päistä – parsa katkeaa itsestään siitä kohdasta, mihin kuiva osa päättyy. Pilko parsat muutaman sentin mittaisiksi paloiksi ja ota nuput erilleen. 
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita kasvisliemi kattilaan lämpenemään, se saa olla kiehuvaa koko risoton valmistuksen ajan. Kuumenna sitten toisessa kattilassa loraus oliiviöljyä ja kuullota sipuleita hetki miedolla lämmöllä. Lisää sitten risottoriisi ja kuullota myös sitä hetki. Kaada riisin sekaan sitten valkoviini ja anna kiehua, kunnes viini on haihtunut. 
Ala sitten lisätä kasvislientä riisin sekaan desi tai pari kerrallaan. Hämmennä risottoa koko ajan – tämä saa riisissä olevan tärkkelyksen irtoamaan ja antaa risotolle kermaisuutta. Tämä vaihe kestää noin parikymmentä minuuttia, eli niin kauan kunnes riisi alkaa olla kypsää (jätä kuitenkin hieman purutuntumaa) ja risoton rakenne kermainen ja valuva. Lisää lopuksi vielä desin verran nestettä. 
Keitä parsan paloja suolatussa vedessä muutama hetki, jotta ne hieman pehmenevät (nuppuja vähemmän aikaa kuin varsia). Lisää risottoon lopuksi reilusti parmesaaniraastetta ja nokare voita sekä parsan varren palaset. Anna risoton maustua pari minuuttia kannen alla (älä jätä tätä vaihetta väliin!). 
Annostele risotto lopuksi lautasille, mausta annokset mustapippurilla ja koristele ne parsan nupuilla. Raasta lopuksi pinnalle vielä reilusti parmesaaniraastetta. Tarjoile heti! 

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  4.5.2013 at 12:35

  Oi, miksi kävelin tänään kauppahallissa parsarivistön ohi. Tätä katsoessa alkoi kaduttaa.

 • Reply
  Jokihaka Kokkaa
  5.5.2013 at 06:49

  Komppaan Jonnaa!

 • Reply
  Sini
  12.5.2013 at 08:55

  Minä en vain kertakaikkiaan pysty kävelemään parsojen ohi 😀 ensi kerralla sitten!

 • Reply
  Sini
  12.5.2013 at 08:55

  Älä sinäkään ensi kerralla kävele ohi 😉

 • Kommentoi