Yleinen/ yleistä

Parvekepuutarha 2013

Viime vuonna yritin kasvattaa muutamia yrttejä silloisella, lasittamattomalla parvekkeella. Yrtit pysyivät kyllä hengissä aika pitkään, kunnes niihin kaikkiin tuli yhtäkkiä kirvoja, jotka tappoivat kaikki kasvit. Tänä vuonna yritettään uudemman kerran ja vähän paremmilla varusteluilla – nyt on lasitettu parveke ja kunnollisen kokoinen parvekeviljelylaatikko (jalallinen laatikko nostaa yrtit aurinkoon ja niitä on helpompi hoitaa ja tarkkailla, kun ne ovat ylempänä). 

Käytän aika paljon ruoanlaitossa yrttejä, joten parvekepuutarhani keskittyy niihin. Ne myös menestyvät ruukussa yleensä kohtuullisen hyvin. Ajatuksena olisi hyödyntää satoa kesän aikana, jotta ei tarvitsisi kaupasta ostaa niin paljon yrttejä, ja sitten syksymmällä kuivata loput talvea varten. Kasvien menestymistä ja kasvamista on jotenkin todella mukavaa seurata ja sormien upottaminen multaan on aika rentouttavaa. 

Joitain yrttejä esikasvatin siemenestä, mutta tuntuu, että ne kasvavat kovin hitaasti. Osa ei koskaan edes itänyt. Salvia kasvaa kovaa vauhtia, mutta aika hontelona. Tilli alkaa nyt pikkuhiljaa puskea näkyviin. Salaatit ja rucola itivät parissa päivässä ja kasvavat tosi nopeasti, niitä kylvän kesän aikana vielä lisää, kunhan ensimmäinen sato on syöty. 

Chileihin tuskin tulee hedelmiä tänä vuonna, mutta taimet ovat melko vahvat. Ehkä ne ehtivät kesän aikana kasvaa isoiksi ja sittenhän ne voi talvehdittaa sisällä.

Istutin nyt myös salkopapuja ruukkuun, ne saattavat kasvaa jopa kaksimetrisiksi! Toivottavasti niistä saadaan satoa! 

Valmiina taimina ostin kirsikkatomaatin (joka kypsyttää tomaatteja kovaa vauhtia), hontelon mintun (sitä pitää latvoa hieman, josko se siitä lähtisi tuuhentumaan), korianterin, timjamin, rosmariinin ja laventelin. Heräteostokseni laventeli on muuten superkaunis kukkineen! 

Hankintalistalla on vielä ainakin basilika ja lisäksi ajattelin käydä äidin pihasta ryöstämässä ruohosipulin ja mansikan taimet. Muuten mentäneen tällä kokoonpanolla tämä kesä. Mitään juureksia tai vastaavia en viitsinyt lähteä edes kokeilemaan, kun tuo laatikko ei ole niin iso. Toisaalta mökille olisi kyllä voinut tehdä pienen perunamaan… No, ehkä ensi kesänä. Saa nähdä kuinka tällä kertaa käy parvekeviljelmän kanssa! 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Khayr
  22.9.2013 at 09:38

  Hyvältä näyttää! Miten satokausi onnistui?

  Itse trin varmasti kaikki mahdolliset aloittelijan virheet, ei malttaisi odotella tulevaa kasvukautta…

 • Reply
  Sini
  22.9.2013 at 15:58

  Pääosin kausi onnistui tosi hyvin – yksi hurja kirva- ja toukkainvaasio kyllä ehti väliin, mutta niistä selvittiin. Erityisesti yrtit tuottivat koko kesän satoa, josta osan olen säilönyt talven varalle. Tietysti nyt tulee taas kova pudotus maan pinnalle, kun tuoreita yrttejä ei enää saakaan suoraan parvekkeelta… Pavut kasvoivat hyvin, mutta eivät tuottaneet satoa, sama chileillä. Tomaatteja sen sijaan saatiin tasaisesti koko kesän, ensi vuonna sitten useampi pensas 🙂 kaiken kaikkiaan voi olla tyytyväinen! Ensi vuonna sitten taas uudet yritykset, ajattelin kyllä yrittää suojata tuon laatikon ja katsoa selviäisikö osa taimista talven yli lasitetulla parvekkeella…

 • Kommentoi