Yleinen/ yleistä

Kuulumisia parvekkeelta

Tähän väliin hieman kuulumisia myös parvekkeelta. Parvekeviljelmäni on tuonut iloa yli odostusten, niin paljon pidän pikku puutarhani hoitamisesta. Koko kesä on myös mennyt niin, ettei kotiin ole tarvinnut ostaa yhtään yrttejä. Ihanaa!  

Nyt kun vertasin alkukesästä otettuihin parvekekuviin, niin onhan tuossa aikamoinen kehitys tapahtunut: kaikki rehottaa kuin viimeistä päivää, salaatit ovat valtavat, minttu on levinnyt hulluna ja tomaatti näyttää ihan surkealta, samoin laventeli. Salaatit rehottavat vähän liikaa ja korianteri toi mukanaan kirvoja, joita vastaan olen taistellut mäntysuopaliuoksella ja poistamalla koko korianterin. Korianterin tilalle laitoin huumaavan tuoksuisen oreganon. Tomaatti kaipaisi älyttömiä määriä vettä, se on koko ajan vähän kuivan näköinen, mutta tuottaa koko ajan kuitenkin satoa. Lehtikaalia voisi myös ensi kesänä laittaa enemmän, ja vähemmän tavallista salaattia. Tai oikeastaan tuon salaatin voisi laittaa vain ihan erilliseen ruukkuun, kun se tuntuu vievän vähän liikaa tilaa kaikelta muulta. Ai niin, ja chilit ovat kasvaneet aika isoiksi! Ne aion ainakin siirtää sitten syksyn tullen sisään talvehtimaan, ehkä ensi vuonna ne voisivat jo tuottaa satoa?

Mansikka kukki ja teki marjat jo, sain jopa kymmenisen marjaa satoa, heh. Marjojen jälkeen mansikka on kasvattanut hurjasti pituutta lehdilleen, ja mielestäni se näyttää hauskalta noinkin. 

Hajuherneen ostin sillä lailla sokkona, etten tiennyt minkä värisiä kukkia siinä tulee olemaan. Kasvi on kasvanut koko kesän hurjaa vauhtia ja kun se alkoi vihdoin kukkia monin kukin, huomasin iloiseksi yllätyksekseni, että siinä onkin eri värisiä kukkia! Ilmeisesti siinä oli siis monta pientä tainta samassa ja niiden kukat ovat eri värisiä keskenään. Aika ihana tapaus! 

Valtavan innokas salaattisekoitus jyräsi liian ahtaasti istutetut rucolat alleen, joten istutin vähän lisää rucolaa erilliseen ruukkuun. Se lähti mukavasti kasvamaan ja siitäkin saisi jo satoa aika kivasti nyt, kun sitä pitäisi vähän harventaa. 

Salkopavut kasvavat myös nopeaa vauhtia, olen kierittänyt niiden varsia tuon pylvään ympärille ja se alkaakin näyttää jo aika hauskalta. Pavut myös kukkivat koko ajan, ja pieniä pavunalkuja alkaa siinäkin jo näkyä. Satoa siis tulee siitäkin! Ensi kesänä laitan papua kyllä paljon enemmän kasvamaan! Pavut kyllä jostain syystä kellastuttavat lehtiään aika paljon, johtuu varmaan kuivuudesta – nuo kun tuntuvat haluavan koko ajan vettä.

Nyt, kun olen ollut paljon mökillä, kasvit ovat päässeet kasvamaan vähän liikaakin, joten päätin säilöä niitä hieman myös talven varalle samalla, kun sain harvennettua ja latvottua niitä. Osaa olen kuivannut (timjamia, minttua ja oreganoa) ja osaa säilöin pakastamalla niitä oliiviöljyssä. Kuivatus tapahtuu kätevästi saunassa talouspaperin päällä, nyt kun kotisaunaa ei ole tullut kovasti käytettyä. Kun varret ovat kuivuneet, rapistellaan lehdet hieman pienemmiksi purkkiin ja varret heitetään pois. Helppoa kuin mikä! Kunpa voisin tähän liittää sen upean tuoksun, joka noista kuivatuista yrteistä tulee! Aivan erilainen kuin missään kaupan vanhoissa kuivatuissa yrteissä… Säilöin omat kuivatut yrttini tuollaisiin ilmatiiviisiin rasioihin, joten niiden pitäisi säilyä hyvin aika pitkäänkin. Tarkoituksena on kuivatella yrttejä pitkin loppukesää aina välillä, kun kasvit rehottavat liikaa.

Tuo yrttien pakastaminen oliiviöljyssä on ihan uusi juttu minulle, mutta miksikäs se ei toimisi. Silppusin siis tuoreita yrttejä jääpalamuottiin ja lurautin oliiviöljyä päälle. Kun nuo ovat jäätyneet, laitan ne vielä nimikoituihin rasioihin pakkaseen, jotta tiedän mikä on mitäkin. Sieltä niitä on sitten helppo napsia talvella vaikkapa pastan sekaan sulamaan. Odotan jännityksellä, miten yrttien maku muuttuu tuossa pakastuksessa!

Jos olisin keväällä tiennyt, kuinka onnelliseksi tuo parvekeviljelmä minut tekee, olisin odottanut sitä vieläkin innokkaammin. Jos siis vielä mietit oman puutarhan perustamista, älä enää mieti, vaan toteuta se!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi