juomat/ leivät ja leivonnaiset

Skagen-voileipäkakku ja kuohuviinisuositus

Kesän juhlissa voileipäkakut maistuvat ihanilta. Viime kesänä tein kinkkuvoileipäkakkua, niin nytkin ja se oli kyllä todella hyvää. Lisäksi tein herkullisen skagen-tahnalla täytetyn voileipäkakun. Jostain syystä kinkkukakku maistui vieraille kyllä paremmin, kuten aina, mutta itse pidin tosi paljon myös katkaraputäytteisestä. 


Katkarapukakun idean sain klassisesta toast skagen -annoksesta: jos kerran katkaraputahna maistuu paahtoleivän päällä niin hyvältä, toimii se takuulla myös voileipäkakussa. Toimihan se! 


Pidin kakun simppelinä, jotta sen tekeminen ei olisi kestänyt ikuisuutta, mutta meneehän voileipäkakun tekemisessä aina hieman aikaa, kun tekee täytteen, täyttää kakun ja vielä koristeleekin sen. Lopputulos kuitenkin palkitsee, ja ainakin kyseisissä juhlissa kiiteltiin kovasti sekä voileipäkakkuja että kuvissakin näkyvää, siskoni tekemää makeaa kakkua. Tuo makea kakku oli muuten sankarin harrastuksen mukaan kitaran muotoinen – aika onnistunut ulkonäkö ja makukin oli huippu!


Lisäksi kesän juhliin voi suositella kuohuvaksi Cava Faustino Extra Seco -nimistä cavaa. Tämä tarttui Alkosta mukaan, kun hakemaani vanhaa suosikkia, Cava Castillo Perelada Brut Reservaa ei ollut tarpeeksi juhlia varten ja nappasin silmiin osuneen cavan täytteeksi. Ihanan raikkaan makuista, ehkä hieman tuota toista cavaa hedelmäisempää. 

Reseptissä ei ole määriä, koska ne riippuvat aika paljon kakkusi koosta ja siitä, kuinka runsaat täytekerrokset haluat kakkuusi laittaa. Kaikkea kannattaa kuitenkin ostaa runsaasti ja maistella matkan varrella! 

Skagen-voileipäkakku

vaaleaa ja tummaa paahtoleipää

sitruunamehulla maustettua vichyä kostutukseen
majoneesia kuorrutukseen
täytteeseen:
katkarapuja
majoneesia
tilliä
sitruunan mehua
suolaa
pippuria

koristeeksi:
sitruunaviipaleita
tilliä
jättikatkarapuja
herneenversoja

Valmista kakku tarjoilua edellisenä päivänä tekeytymään. Tee ensin täyte. Valuta sulatetut katkaravut siivilässä ja hienonna ne. Hienonna tilli. Sekoita katkaravut, tilli ja majoneesi keskenään. Mausta seos sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita! 

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Asettele sopiva määrä leipiä tarjoilulautaselle; minä tein tällä kertaa aika ison kakun, jossa oli 4×4 paahtoleipää. Käytä vuorokerroksiin vaaleaa ja tummaa paahtoleipää. Kostuta paahtoleivät sitruunamehulla maustetulla vichyllä. Lusikoi päälle reilu kerros täytettä. Toista, kunnes saat sopivan korkean kakun; minun kakussani oli tällä kertaa 5 täytekerrosta. Kääri kakku kelmuun ja laita yön ajaksi jääkaappiin vetäytymään.

Kuorruta kakku seuraavana päivänä majoneesilla. Koristeeksi sopivat jättikatkaravut. Laita koristeeksi rapujen lisäksi sitruunaviipaleita, tilliä ja herneenversoja. Pidä kakku erityisesti kesäkuumalla tarjolla vain hetken ja säilytä sitä muuten jääkaapissa, niin se pysyy pidempään hyvänä! 
 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  6.7.2013 at 18:31

  Voileipäkakut ovat ihania, minusta nimenomaan kaikki kala- ja rapuvaihtoehdot. Iloitsen suuresti, että ne ovat nousseet alhostaan ja päässeet taas juhlapöytiin.

 • Reply
  Sini
  7.7.2013 at 15:20

  Minä pidän usein paljon enemmän suolaisesta kuin makeasta kakusta, aiemmin suosikkini oli kalavaihtoehto, mutta nykyään suosikiksi on kyllä noussut kinkkuversio 😉 On harmillista, että voileipäkakut hävisivät ylipäänsä juhlapöydistä, kun ne ovat niin hyviä! No, onneksi niitä on taas alkanut näkyä 🙂

 • Kommentoi