alkupalat ja pikkusuolaiset/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ syksy

Vuohenjuustolla ja karamellisoidulla sipulilla täytetyt piiraat

Törmäsin ihanassa What Katie Ate -blogissa vuohenjuustopiiraisiin, joissa oli karamellisoitua sipulia. Koska olemme viime aikoina innostuneet kaikesta, missä on vuohenjuustoa, ja piiraat näyttivät niin hyviltä ja yksinkertaisilta, leivoin niitä (tietysti vähän sovellettuna versiona) yhtenä iltana iltapalaksi. Vuohenjuusto ja makeat karamellisoidut sipulit sopivat tosi hyvin yhteen – vuohenjuusto antaa piiraiden makuun luonnetta ja karamellisoitu sipuli taas hienoa syvyyttä. Lisäksi piiraisiin ripotellaan hieman tuoretta timjamia. Viimeisen silauksen antaa vielä balsamico, jota käytetään sekä sipulien karamellisoinnissa että piiraiden viimeistelyssä. 

Pohjana piiraissa on voitaikina, voit tehdä sen itse tai käyttää valmista. Koin itse helpoimmaksi tehdä piiraista neliskanttisia, kun niiden leikkaaminen on helpompaa kuin pyöreiden, mutta muodoksi voi toki valita minkä haluaa. Vaikka teinkin näitä nyt kesällä, nämä olisivat myös mitä parhainta talvitarjottavaa, vuohenjuusto kun ei juuri sesongista välitä ja karamellisoimalla saa herätettyä vähän surkeammankin sipulin eloon. 

Piiraat valmistuvat hetkessä, varsinkin jos käytät valmista voitaikinaa, sillä sipulit karamellisoituvat nopeasti ja vaivatta ja muuten piiraat vain kootaan ja paistetaan. Nämä toimivat myös hyvinä hätävarapiiraina yllätysvieraita varten, jos vain vuohenjuustoa löytyy kaapista, sillä ainakin minä pidän pakastimessa voitaikinapakettia varalla ja sipulia, balsamicoa ja timjamia on aina kotona. Mitä voimakkaampaa vuohenjuustoa käytät, sitä voimakkaamman maun piiraat saavat. Vuohenjuuston maku tosin miedontuu ja pehmenee kivasti, kun se käy uunissa, joten moni vuohenjuuston vihaajakin saattaa pitää näistä piiraista!

Vuohenjuustolla ja karamellisoidulla sipulilla täytetyt piiraat

4 sipulia
oliiviöljyä
suolaa
3 rkl balsamicoa
1,5 rkl sokeria

1 annos voitaikinaa (valmista tai esim. tämän ohjeen mukaista)
1 kananmunan keltuainen
175 g vuohenjuustoa
tuoretta timjamia
suolaa ja pippuria
balsamicoa

Karamellisoi ensin sipulit. Hienonna sipulit ja laita ne kattillaan oliiviöljylorauksen kera. Mausta suolalla. Anna sipuleiden pehmentyä. Laske sitten lämpötila matalammaksi, lisää balsamico ja sokeri ja keitä, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet. Sipulit saavat tässä tummua reilusti. Anna sipuleiden jäähtyä. 

Leikkaa vuohenjuustosta ohuita viipaleita. Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa se haluamasi muotoisiksi paloiksi – leikkaa paloja yhtä monta kuin sinulla on vuohenjuustoviipaleita. Aseta taikinapalat pellille leivinpaperin päälle ja voitele ne rikotulla kananmunan keltuaisella. Lusikoi sitten karamellisoitua sipuliseosta taikinapalojen päälle (käytä seos tasaisesti). Asettele sen jälkeen jokaiselle piiraalle vuohenjuustoviipale ja mausta piiraat vielä tuoreella timjamilla ja suolalla sekä pippurilla. Paista piiraita uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsynyt, juusto hieman sulanut ja piiraat saaneet kauniin ruskean sävyn pintaansa. Viimeistele piiraat vielä lorauksella balsamicoa ja muutamalla timjamin lehdellä. Tarjoa lämpiminä! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi