alkupalat ja pikkusuolaiset

Carpaccio

Koska Atria-haastetta varten saamani ulkofilepala oli niin iso, innostuin tekemään siitä myös alkupalaa carpaccion hengessä. Liha oli niin punertavaa, että ajattelin sen toimivan myös klassisessa carpaccio-annoksessa, joka sisältää siis raakaa lihaa ohuina siivuina. Olin oikeassa, ja liha toimi tässä kuin häkä! 

Carpaccion tekemiseen on muutama eri tyyli: voit joko nuijia lihapalat ohuiksi kelmun alla tai sitten voi pakastaa lihapalan ja leikata kohmeisesta lihasta ohuita siivuja. Minä käytin jälkimmäistä metodia, joka toimi hyvin – toki siivut olisivat saaneet olla vieläkin ohuempia, mutta ainakin maistui! Carpacciota kannattaa tehdä vain todella tuoreesta ja hyvälaatuisesta, mureasta lihasta, muuten siitä ei tule hyvää. Olen itse aika tarkka raa’an lihan kanssa, mutta tykkään kyllä syödä sitä, jos liha vain on tarpeeksi laadukasta. Oikeastaan en nykyään enää koskaan tilaa pihviä kypsänä, vaan ennemminkin medium miinuksena. Blogin puolella näkyy ehkä enemmän kasvisruokia, mutta olen kyllä vannoutunut lihan ystävä – hyvä pihvi silloin tällöin on yksi elämän nautinnoista. 

Carpaccion tein muutenkin aika klassiseen tyyliin: päälle majoneesista ja sitruunasta sekoitettu kastike, rucolaa, isoja kapriksia ja parmesaanilastuja. Ja liha maustetaan tietysti hyvin suolalla ja pippurilla! Carpaccio syntyi vähän niin kuin siinä sivussa pääruoan tekemisen ohella – tärkein vaihe oli muistaa laittaa liha pakkaseen. Tein carpacciota tuollaisen neljän hengen maisteluannoksen, jossa oli 50 grammaa lihaa per naama ja määrä riitti hyvin alkupalaksi, kun pääruoka oli tuhti. Yleensä en yhdistä yhdelle aterialle näin paljon lihaa, mutta halusin käyttää nyt koko lihapalan hyödyksi. 


Carpaccio

200 g hyvälaatuista lihaa (sisä- tai ulkofilettä) 
suolaa ja pippuria
1 dl majoneesia
1 tl sitruunamehua
suolaa
12 kpl isoja kapriksia
reilu kourallinen rucolaa
pala parmesaania

Laita lihapala noin puoleksi tunniksi pakkaseen. 

Leikkaa kohmeisesta lihapalasta poikkisyin niin ohuita siivuja kuin saat. Asettele lihasiivut lautaselle ja mausta ne reilusti suolalla ja pippurilla. 

Sekoita kastike majoneesista, sitruunamehusta ja ripauksesta suolaa. Lusikoi kastiketta lihan päälle. Koristele annos isoilla kapriksilla ja pestyllä rucolalla. Vuole päälle vielä reilusti parmesaanilastuja. Tarjoa heti! 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Sairaan Hyvää
  10.12.2013 at 16:08

  Nyt tuli nälkä. Carpaccio on ihan sairaan hyvää.

 • Reply
  Sini
  11.12.2013 at 05:56

  Niin on! Ei muuta kuin lihapala pakkaseen ja carpaccio tekeille!

 • Kommentoi