kausiruokaa/ talvi/ Yleinen

Kausiruokaa – talvi

Tässä jatko-osa syksyllä aloittamalleni kausiruokaa käsittelevälle juttusarjalle! Talvi on ehkä kausiruokaa ajatellen hankalin vuodenaika, koska varsinkin kevätpuolella alkaa olla kaikki tuore tavara vähissä. Talvi on ainakin minulle ollut myös se aika, jolloin ei tule niin paljon noudatettua kausiajattelua. Erityisesti erilaisten juuresten käytössä olen yrittänyt kuitenkin ryhdistäytyä! 

Erilaiset juurekset: punajuuri, keltajuuri, raitajuuri, mustajuuri, kaurajuuri, porkkana, lanttu, nauris, maa-artisokka, juuriselleri, piparjuuri, palsternakka, retikka, juuripersilja, peruna. Kuten jo syksyllä mainitsin, olen käyttänyt pääosin hiukan tutumpia juureksia. Olen viime aikoina kuitenkin tutustunut myös uusiin tapauksiin, kuten nauriksiin naurisranskalaisten ja gratinoitujen nauriiden avulla. Tutuista punajuurista tein hetki sitten ihanaa sosekeittoa. Eilen nappasin kaupasta mukaan keltajuuria, jotka osuivat juuresosastolla silmiin – katsotaan, miltä ne maistuvat. Pitänee ottaa myös muita juureksia tarkemmin käsittelyyn.


Erilaiset kaalit: valkokaali, savojinkaali, kyssäkaali, parsakaali, punakaali, lehtikaali, ruusukaali, kiinankaali. Kuten jo aiemmin olen kertonut, olen kaalifani. Erityisen paljon pidän ruusukaalista ja lehtikaalista. Tein juuri jumalaista ruusukaaligratiinia, jonka ohje on tulossa blogiin kohta. Lehtikaali on viime vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa keittiössäni ja sillä voi mainioti korvata näin talvella tavallisen salaatin ja tehdä esimerkiksi simppeliä lehtikaalisalaattia. Se sopii myös tuhtiin, lämmittävään papu-chorizokeittoon. Kaalilaatikko on talviruokaa parhaimmillaan, ja sitä kannattaakin ehdottomasti tehdä iso satsi! 

Erilaiset kurpitsat. Kurpitsojen sesonki jatkuu ja niistä voi tehdä esimerkiksi tuhtia panzanellaa. Voisinkin kehitellä kurpitsoista vielä jotain talvireseptejä. 

Sipulit: valkosipuli, keltasipuli, punasipuli, purjo. Sipulit ovat tietysti vakiokamaa keittiössäni, mutta sellaisia varsinaisia sipuliin keskittyviä ruokia löytyy blogista aika vähän. Esimerkiksi tälläisestä voisi ottaa vaikkapa sipulipiiraan tai vuohenjuustolla ja karamellisoidulla sipulilla täytetyt piiraat. Haastankin itseni kehittelemään jonkun herkun sipuliohjeen!


Sienet: herkkusieni, siitake, kuivatut sienet. Kuivatut sienet ovat keittiössäni koko talven käytössä ja blogin arkistoista löytyy aika paljon sienireseptejä. Kuivatuista sienistä voi periaatteessa tehdä ihan samoja ruokia kuin tuoreistakin. Jotain uutta sienireseptiä kyllä kaipailisin jo repertuaariini, ainakin sieniohraton kokeileminen kiinnostaisi.

Idut. Ituja en ole juurikaan käyttänyt, mutta täytyykin perehtyä niihin tarkemmin!


Erilaiset pavut: härkäpavut, soijapavut, kidneypavut, mustasilmäpavut, kikherne, herne, voipavut, mungpavut. Papuja käytän silloin tällöin, mutta niiden käyttöä voisi kyllä lisätä huomattavasti. Suurin suosikkini ovat voipavut! Blogista löytyy papureseptinä esimerkiksi kasvisburgerit, joissa on pavuista tehty pihvi. 

Linssit. Linssejä olen alkanut käyttää vasta viime aikoina, mutta olen niihin kovasti tykästynyt. Olen käyttänyt niitä tosin lähinnä salaateissa (kurpitsasalaatissa ja linssi-fetasalaatissa) ja perinteisesti linssimuhennoksessa. Linssikeittoa tai jotain linsseillä täytettyä kasvista voisi ainakin kokeilla!


Hedelmät: omena, granaattiomena, sitruuna, appelsiini, satsuma, klementiini, greippi, verigreippi, passionhedelmä, banaani, ananas, mango. Kaikki näistä ovat kovassa kulutuksessa sellaisenaan, mutta mitään varsinaisia hedelmäreseptejä ei blogissa kovin usein näy. Hedelmäreseptitkin pääsevät siis to do -listalle!  

Erilaiset pähkinät: manteli, kastanja, saksanpähkinä, hasselpähkinä, macadamiapähkinä, pekaanipähkinä, cashewpähkinä, parapähkinä, maapähkinä. Pähkinät ovat tuttuja vieraita keittiössäni. Viimeksi tein paahdettuja rosmariinipähkinöitä uuden vuoden herkuiksi. Makeissa herkuissa olen käyttänyt pähkinöitä esimerkiksi baklavassa ja suolaisista taas vuohenjuusto-omena-pähkinäsalaatissa


Erilaiset siemenet: seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, unikonsiemenet, pinjansiemenet, pellavansiemenet. Siemeniä tulee käytettyä ruoanlaitossa vähän vaihtelevasti, useimmiten ehkä pinjansiemeniä pestossa. Lisäksi käytän siemeniä usein salaateissa sellaisenaan ja sämpylöiden päällä. Siemenet eivät kuitenkaan kovinkaan usein ole ruoassa pääosassa.

Taatelit, rusinat, kuivatut luumut, viikunat, aprikoosit. Viikunoita on keittiössäni näkynyt jonkin verran, viikunahillon ja viikuna-mozzarellasalaatin muodossa. (Tuoreista) luumuista tein kyllä joulutorttuja, mutta taatelit ja aprikoosit loistavat kyllä poissaolollaan. Ehkä voisi kehitellä näitä jonkun liharuoan pariksi? 


Kalat: made, kuha, ahven, muikku. Mateesta teen joka vuosi kyllä madekeittoa, mutta se ei jostain syystä ole päätynyt blogiin asti. Nyt alkaa olla madeaika ja näinkin näitä limaisia kavereita jo kalatiskissä, joten pitänee tehdä taas keittoa. Kuhaa olen aina silloin tällöin paistanut simppelisti pannulla, mutta muuten mitään kovin kekseliästä näistä vaaleista kaloista ei ole blogissakaan näkynyt. Toisaalta pidänkin kalasta yleensä hyvin yksinkertaisesti valmistettuna.

Kalkkuna. No tässäpä yksi, jota ei ole tässä blogissa näkynyt. Pitäisiköhän testata jonkinmoista kalkkunareseptiä ainaisen kanan sijaan? Täytettyä kalkkunaa en ainakaan ala tekemään, kun pakkasessa odottelee vielä 7 kg joulukinkkuakin…

Ohra, riisi, bulgur, tattari, pasta. Pastaa ja riisiä on näkynyt ihan kiitettävästi blogissa, mutta ohra, bulgur ja tattari ovat jääneet täysin paitsioon. Pitänee ottaa ihan työn alle keksiä niistäkin jotain hyvää! 

Hyödynnätkö sinä talven kausiruokia? Jos sinulla on jotain hyviä reseptejä, niitä voi mielellään kertoa kommenttiboksin puolella!

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  8.1.2014 at 18:33

  Eikös talvi ole myös mitä parhainta sitrushedelmien sesonkia? Mielettömän monipuolisen listan olet taas koostanut. Otan ainakin pavuista tehdyt kasvispihvit työn alle.

 • Reply
  Sini
  8.1.2014 at 19:29

  Onhan se, kyllä ne sitrushedelmätkin tuolta välistä löytyivät 😉 mutta niistä en ole oikein mitään blogiin kokkaillut, mitähän niistä voisi edes tehdä? Jotain salaattia? Tämän kirjoittelu oli itsellekin tosi kiinnostavaa, monta uutta juttua ja ideaa tuli mieleen. Minulla oli kesällä sellainen kasvisburgerit voivat olla parempia kuin lihaburgerit -haaste, mutta se jäi sitten yhteen kertaan. Ei kasvisburgeri lihaversiota voittanut, vaikka hyvää olikin. Pitänee jatkaa reseptin kehittelyä 🙂

 • Kommentoi