Yleinen

Kaalikääryleet

Mieliteot kotiruokia kohtaan jatkuvat: tällä kertaa tein viikonloppuna vähän enemmän vaivaa vaativia kaalikääryleitä. Kaalikääryleiden aikaa vievin osuus on kaalin keittely ja kääryleiden rullailu. Itse täytteet valmistuvat nopeasti ja kääryleet kypsyvät uunissa omia aikojaan. Suosittelen kuitenkin aloittamaan näiden valmistuksen reilun ajoissa ennen syömistä – meillä ainakin ehti jo tulla kova nälkä, ennen kuin kääryleet olivat viimein pöydässä. Mitä kauemmin kääryleet saavat kypsyä uunissa, sitä parempia niistä tulee – minä kypsensinkin näitä vielä 1,5 tuntia lämpötilan laskemisen jälkeenkin. 
Kaalikääryleiden täytteessä on puuroriisiä, jauhelihaa, sipulia, korppujauhoja, kananmunaa sekä mausteita. Suosittelen tekemään kääryleitä kerralla tosi ison erän – niiden tekemisessä on sama vaiva vaikka tekisi vähän enemmänkin kerralla ja ne kyllä tulevat kaikki syödyksi. Perinteiset kaaliruoat ovat alkaneet viime vuosina maistua varsinkin talviaikaan, vaikka lapsena en pitänyt kaaliruoista yhtään – niin se maku muuttuu. Nyt voisin syödä näitä loputtomasti. Kaalikääryleet ovat parhaimmillaan itse tehdyn puolukkahillon kanssa tarjoiltuna. 

Kaalikääryleet
1 iso keräkaali
4 dl vettä
1 dl puuroriisiä
400 g laadukasta jauhelihaa
2 sipulia
2 dl kermaa
1/2 dl korppujauhoja
1 kananmuna
kuivattua timjamia
suolaa
pippuria
voita
siirappia
Koverra kaalin kanta pois ja keitä kaalia runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kun uloimmat lehdet alkavat löystyä ja tummua, irrota ne ja nosta valumaan pyyhkeen päälle. Jatka näin, kunnes kaikki isot lehdet on irrotettu. Anna lehtien jäähtyä. 
Keitä vesi, mausta se suolalla ja lisää puuroriisi. Kypsennä riisit. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipulia pannulla ja lisää sitten jauheliha, ruskista. Laita kulhoon korppujauhot ja kerma, anna turvota hetki. Lisää seokseen riisi, jauheliha, sipuli, kananmuna ja mausteet. 
Aloita sitten kääryleiden kääriminen. Laita jäähtynyt kaalin lehti leikkuulaudalle tai lautaselle, nosta sen keskelle lusikallinen täytettä, käännä lehdet sivuilta täytteen päälle ja pyöräytä lehti täytteineen tiukaksi kääryleeksi. 
Asettele kääryleet uunivuokaan voinokareiden päälle saumapuoli alaspäin. Valuta päälle siirappia. Paista kääryleitä uunissa ensin 225 asteessa, kunnes ne ruskistuvat pinnoiltaan, ja laske sitten lämpötila 175 asteeseen. Kypsennä kaalikääryleitä matalammalla lämmöllä vielä tunti. Valele kääryleitä paistamisen aikana paistoliemellä. Tarjoa puolukkahillon kanssa!

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Mimmi M
  13.3.2014 at 09:27

  Nam, kaalikääryleet ovat meillä herkkuruokaa. Kuten kaikki muutkin kaaliruoat. Oletko koskaan kokeillut tehdä niin ettet pehmitä kaalia, vaan pakastat sen? Minä olen nyt pari kertaa tehnyt niin, enkä enää palaa kaalin keittoon/höyryttelyyn. Ei ole oma keksimä, vaan siepattu vinkki jostakin mukaani. Lopputuloksessa en huomaa eroa ja on paljon vaivattomapaa… http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2013/10/kaalikaaryleet-pakastetusta-valkokaalista

 • Reply
  Sini
  13.3.2014 at 09:38

  En ole tuollaisesta koskaan kuullutkaan, mutta taidanpa testata ensi kerralla. Kiitos vinkistä!

 • Reply
  Jonna
  13.3.2014 at 18:50

  Äiti tekee maailman parhaita kaalikääryleitä, joten itse ei ole koskaan tarvinnut. Laiskana ihmisenä menen sieltä missä aita on matalin 😉 Nostan siis hattua urakoinnillesi.

 • Reply
  Sini
  17.3.2014 at 07:24

  Meidän äiti ei tee kaalikääryleitä, koska kukaan lapsista ei ole niitä ikinä suostunut syömään. Siksi joudun itse näkemään vaivan. Eikä tuossa nyt niin kova urakka ollut!

 • Kommentoi