kesä/ Yleinen/ yleistä

Parvekepuutarhan suunnittelua

Viime päivien auringonsäteet ovat saaneet minut heti haaveilemaan ensi kesän parvekepuutarhasta ja kaikista ihanista jutuista, mitä voisin siellä viljellä. Postauksen kuvituksena on viime vuoden parvekepuutarhaani – viime vuonna minulla oli viljelylaatikossa paljon erilaisia yrttejä ja salaatteja, lisäksi kasvatin tomaatteja ja papuja. 

Tänä vuonna aion istuttaa viime vuoden tapaan reilusti yrttejä: ainakin ruohosipulia, minttua, timjamia, oreganoa, basilikaa ja rosmariinia. Ehkä ostan basilikalle oman altakasteluruukun, se kun tuntui viime kesänä kaipaavan niin kovasti vettä. Salaateista aion kasvattaa rucolaa, lehtikaalia ja jotain rapsakkaa perussalaattia. Niiden lomaan voisin laittaa pienessä tilassa menestyviä, nopeasti satoa tuottavia retiisejä. 

Kirsikkatomaatti tuotti viime vuonna satoa läpi kesän, joten aion nyt laittaa tomaatteja enemmänkin kasvamaan – voisin kokeilla jotain erikoistomaattia siemenestä ja ostaa taas kirsikkatomaatin taimen tai kaksi. Jos löytäisin jonkun ihanan raidallisen, tumman tai muun hauskan tomaatin siemeniä, olisin onnessani! Erikoistomaatit on valittu vuoden vihannekseksi 2014, joten luulisi niitä löytyvän kaupoistakin. Tomaatin esikasvatus pitäisi saada jo heti käyntiin! 


Lisäksi ajattelin kokeilla haastavampiakin viljeltäviä: avomaankurkkua, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Ajattelin istuttaa näitä seinustalle ihan omiin isoihin ruukkuihinsa, saisivat sitten tukia pitkin kiivetä ylöspäin. Kaikki nämä kolme kasvattavat runsaasti vartta ja lehtiä, joten parveke saa niistä samalla vähän väriä. Papuja laitan edellisvuotta enemmän ja jo aiemmin, jotta ne ehtisivät paremmin tuottaa satoa. Jos edellisvuoden siemenet tulivat kaikki käytettyä, ostan tänä vuonna vihreiden papujen tilalle värikkäitä. Nämä kaikki ajattelin laittaa esikasvamaan jo pian! 
 


Lisäksi ajattelin testata ainakin valkosipulin kasvatusta – se on kuulemma haastavaa, joten voi olla, että minulle riittää valkosipulin varsien idättely. Pitää tarkistaa, mitä siemeniä viime vuodesta jäi, ne nyt ainakin hyödynnän ennen uusien ostamista. 
Katsotaan, mitkä kaikki näistä suunnitelmista toteutuvat eli mihin tila ja innostus riittävät. Mitä sinä aiot kasvattaa tänä kesänä? Onko aiempina vuosina syntynyt jotain suosikkeja, joita suosittelisit ehdottomasti parvekkeella kasvatettaviksi? 

You Might Also Like

5 Kommentit

 • Reply
  Elisa
  10.3.2014 at 10:38

  Tomaatit ja chilit ovat mun jokavuotisella parvekekasvatuslistalla 🙂 Millainen viljelylaatikko sinulla on?

 • Reply
  Sini
  10.3.2014 at 10:53

  Minulla on sellainen valkoinen, jalallinen Kekkilän viljelylaatikko – siihen mahtuu aika paljon kaikkea ja se nostaa kasvit valoon, mutta on tietysti myös mukavampi niitä kasveja hoivailla seisten. Chilit jäivätkin tuosta minun listaltani pois – viime vuotiset ovat talvehtineet sisällä ja siirrän ne keväällä taas parvekkeelle, josko tänä vuonna saisi jo satoakin. Vähän ne ottivat nokkiinsa syksyllä, kun siirsin ne sisään, mutta ovat edelleen kuitenkin hengissä. Ehkä laitan uudetkin taimet kasvamaan. Tomaattien siemeniä aion metsästää tällä viikolla vielä!

 • Reply
  Jonna
  10.3.2014 at 19:46

  En ehkä suosittele maissia. Ei päästy satoon saakka, mutta saatiin hieno viidakko parvekkeelle 😉

 • Reply
  Daniela
  11.3.2014 at 11:04

  Kateellisena katselen kuvia ja toivon, että minullakin olisi parveke. Tai siis kunnon parveke. Tuota ranskalaista versiota ei kai oikein lasketa 🙂

 • Reply
  Sini
  11.3.2014 at 11:09

  Ainakin yrtit ja miksei tomaatitkin viihtyvät kyllä myös sisällä ruukussa, kunhan valoa vain on tarpeeksi. Siinä ranskalaisen parvekkeen edessä varmasti valoa riittää! Muutamakin yrtti ruukussa tekee ainakin minut niin tyytyväiseksi, että suosittelen kyllä lämpimästi sinullekin!

 • Kommentoi