kausiruokaa/ Yleinen

Kausiruokaa – kevät

On taas aika käydä vähän läpi kausiruokia, tällä kertaa keväisiä sellaisia! Aiemmat kausiruokaa käsittelevät postaukseni löytyvät postaukseni voit lukea syksyn osalta täältä ja talven osalta täältä. Kun valo alkaa keväällä lisääntyä, myös innostus ruoanlaittoa kohtaan nousee taas kohisten! Osa näistä alla  listatuista kevään kausiruoista on mielestäni jo hiukan kesään kuuluvia ja osa taas selkeästi varhaisemman kevään juttuja, mutta niputetaan nyt kaikki yhteen!

Kevään sienet: korvasieni, kuivatut sienet, siitake, herkkusieni ja osterivinokas. Ei varmaan yllätä ketään, että olen innokas korvasienifani? Olen tehnyt niistä blogin puolellekin muhennosta, mutta yleensä saaliini on ollut kuitenkin kehnonlainen. Tänä vuonna pitää olla ajoissa paikalla ja jos metsästä ei löydy sieniä, pitää niitä hakea torilta. Kuivatut sienet kuuluvat normaaliin ruokavaliooni ympäri vuoden. Sen sijaan siitake, herkkusieni ja osterivinokas ovat jääneet vähemmälle käytölle, kun mielestäni Suomen metsäsienet maistuvat paljon paremmilta kuin hiukan mauttomat kasvatetut sienet. Löytyi blogista sentään grillattu sienipizza, jossa on hyödynnetty herkkusieniä. Syön kyllä kesäisin herkkusieniä muutenkin: grillattuina pekonikääreessä! Toki kaikkia blogin arkistoista löytyviä sieniresepteissä voi halutessaan korvata metsäsienet kasvatetuilla sienillä, mikäli ei metsäsieniä jostain syystä saa käsiinsä. 

Yrtit ikkunalaudalla. Minun keittiössäni yrtit ovat vakiovieraita ympäri vuoden, mutta toki talvella suosin kaupasta saatavia versioita, kun taas kesällä ja syksyllä olen yrttien suhteen omavaraisempi. Minulla kasvaa nytkin yrttejä ikkunalaudalla, mutta ei niin isoja, että niistä vielä mitään satoa saisi. Talven yli yrttini eivät ole selvinneet. Ehkäpä jonkinlaisen lisävalaistuksen avulla tämäkin voisi onnistua? Yrttireseptejä on blogini resepteistä noin joka toinen, mutta erityisen isossa asemassa yrtit ovat esimerkiksi vuohenjuustobruchettoissa ja vietnamilaisissa rullissa

Vihanneskrassi, auringonkukan versot ja herneenversot. Erilaisia versoja en ole kasvatellut tai kaupastakaan ostanut, mutta nyt kun asia tuli mieleen, miksi ei: versot korvaisivat näin keväällä rairuohon ja ne voisi sitten myös syödä. Pitäneekin laittaa krassit itämään!

Parsa, latva-artisokka ja fenkoli. Nämä kolme ovat suosikkejani! Parsakautta odotan jo innolla, parsaa laitan aina keväisin paljon ja syön sitä sitten melkein kyllästymiseen asti. Suosikkejani ovat jumalainen parsa-pekonipiirakka ja perinteinen parsaa hollandaise. Grillikeleillä syön usein myös pekoniin käärittyä grillattua parsaa. Latva-artisokkaa olen kotikeittiössä käyttänyt lähinnä purkkiversiona, koska tuore on usein aika hintavaa. Säilöttyjä artisokkia olen käyttänyt pestopastasalaattiin ja artisokkatahnaan. Otan kyllä tuoreiden artisokkien käyttämisen muistilistalle! Fenkolista oli puhetta jo silloin syksyn kausiruokapostauksessa, että sitä haluaisin käyttää enemmän. Olen kyllä bongaillut erilaisia fenkolireseptejä netistä, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi testata niistä mitään. Fenkoli on niin raikas, että se sopiikin oikein passelisti kevääseen ja aionkin siitä nyt tehdä jotain herkkua!


Varhaiskaali ja parsakaali. Varhaiskaalin ilmestyminen kauppoihin alkaa olla minulle melkein yhtä tärkeä juttu kuin parsakausi. Kokkailen varhaiskaalista yleensä jotan kaalisalaattia, vaikkapa tätä coleslawia. Tänä vuonna voisin kehitellä blogiin jonkun kevyemmän, raikkaamman varhaiskaalireseptin. Parsakaalia syön jonkin verran, mutta siitäkään ei ole blogiin asti päätynyt montaa kovin kiinnostavaa reseptiä: olen tehnyt siitä samantyylistä broccoli slawia kuin varhaiskaalistakin ja herkkuja tofunuudeleita. Ajatuksissa on ollut testata paahdettua parsakaalia paahdettujen pähkinöiden ja valkosipulin kera. 

Retiisi. En ole oikein ikinä pitänyt retiiseistä (ehkä tämä on joku jäänne lapsuudesta), mutta pitäisi varmaankin taas maistaa niitä, joko makuaisti olisi jo kehittynyt niin paljon. Ihastelen aina erilaisia retiisejä sisältäviä salaattireseptejä, joten sellaista voisin testata! Retiisit näyttävät niin kauniilta ohuiksi siivutettuina!


Kesäkurpitsa ja munakoiso. Kesäkurpitsaa ja munakoisoa käytän kyllä jonkin verran, mutta en missään kovin innovatiivisessa reseptissä. Munakoisosta olen tehnyt aika usein mozzarellan, tomaatin ja basilikan kanssa torneja ja munakoisotahnaa. Lisäksi olen käyttänyt sitä lasagnetyyppisessä ruoassa. Kesäkurpitsaa näkyi löytyvän blogin arkistosta vain kesäkeitosta, vaikka käytän sitäkin kyllä silloin tällöin. Ehkä pitäisi monipuolistaa näistäkin kokattavia reseptejä, molemmat kasvikset kun ovat ihania varsinkin tuoreina näin keväällä. 

Juurekset: lanttu, porkkana, punajuuri, peruna. Juurekset ovat kyllä käytössä keittiössäni, mutta edelleen niiden käyttöä voisi lisätä. Hankaluus tuntuu olevan ehkä eniten siinä, että en oikein tiedä, mihin juureksia yhdistäisi. Pidän kyllä paahdetuista juureksista, mutta ne tuntuvat aina kaipaavan seurakseen jotain muutakin. Punajuuria olen kyllä syönyt paljon salaatissa vuohenjuuston kera ja olenpa tehnyt niistä sosekeittoakin. Porkkanasta olen myös tehnyt ihania salaatteja ja olenpa käyttänyt sitä vietnamilaisissa ruoissakin, esimerkiksi näissä ihanissa bánh mi -leivissä. Lisäksi olen tehnyt sieni-juurespyttipannua. Pitää kyllä haastaa taas itseään kehittämään joku uusi hyvä juuresresepti! 

Kuivatut pavut. Kuivattujen papujen sijaan käytän usein säilöttyjä papuja, näissä ei mielestäni ole maussa niin isoa eroa, että jaksaisin kuivattuja papuja liotella ja keitellä.  Säilöttyjä papuja toki käytän kyllä vuoden ympäri. Viime aikoina on kyllä alkanut tuntua, että papureseptini toistavat aina samaa kaavaa. Pavuista pitäisi siis myös keksiä jotain uutta!

Sipuli, valkosipuli ja purjo. Käytän sipulia ja valkosipulia lähes päivittäin, mutta mitään niitä korostavaa ruokaa teen harvoin. Sipulikeitto on yksi talven lempiruokiani ja tovi sitten tein ihanaa paistosta purjosta. Myös sipulireseptejä olisi kiva kehittää lisää! 

Chili. Chiliä käytän myös melko paljon, mutta luonnollisestikaan se ei ole ollut pääosassa missään ruoassa. Näin kevään tullen on kyllä alkanut tehdä enemmän mieli mausteisia ruokia! Suosikkejani chiliruoista ovat vietnamilaiset rullat, guacamole ja ihanan lämmittävä kurpitsa-kookoskeitto.

Kevään kalat: hauki, lahna, silakka, ahven, särki, vimpa ja kuore. Kalaa olen viime aikoina syönyt ihan liian vähän, suurimpana syynä tähän ehkä kaupan kalatiskin kehno ja melko kallis tarjonta. Kesäisin syön paljon itse pyydettyä haukea ja kuhaa, mutta pitäisi varmaan opetella laittamaan ruokaa myös muista kaloista. Hauesta olen tehnyt pihvejä tartarkastikkeen kanssa ja hampurilaisen väliin. Silakkaa nyt saa aika hyvin kalatiskiltäkin, mutta itse en ole niin suuri silakan ystävä. Lahna on keväisin kuulemma erittäin hyvää, joten pitää muistaa virittää verkot heti, kun jäät ovat sulaneet ja tehdä jotain lahnaruokaa, ehkä savustettua lahnaa tai kokonaisena paistettua uunilahnaa. Vimpaan tai kuoreeseen en ole kaupan tiskillä törmännyt, joten niistä en osaa sanoa mitään. Olisi kyllä hienoa, jos kaupan tiskillekin saataisiin muitakin kaloja kuin lohifilettä. Erityisesti kaipailen noita edukkaampia kaloja ja tietysti tuoreita tapauksia. 

Pasta, quinoa, ohra, speltti, hirssi, tattari, riisi, couscous ja polenta. Pastaa, riisiä ja couscousta käytän aika paljon, mutta quinoa, speltti, hirssi ja polenta ovatkin sitten vieraampia. Couscousista olen tehnyt lähinnä ruokaisia salaatteja tyyliin jotain juustoa ja kasviksia couscousin seuraksi. Couscousia on minulla kyllä aina kaapissa ja pidän siitä, joten siitä voisinkin tehdä jotain vähän erilaista seuraavaksi! Quinoaa ja spelttiä minulta löytyy kyllä kaapista, mutta en ole tainnut kokata niistä mitään. Kokeilulistalle siis nekin! Tattarijauhoista olen tehnyt vain klassisia blinejä, mutta tattaria voi ilmeisesti käyttää myös riisin tapaan tai puurona. 
 

Kananmuna ja viiriäisenmuna. Kananmunia käytän ruoanlaitossa aika paljon, mutta viiriäisenmunia en kyllä ole koskaan ikinä kokannut. Pitääkin ottaa viiriäisenmunat kokeiluun! Kananmunaresepteistä suosikkini ovat munakokkeli ja pasta carbonara.

Erilaiset pähkinät: manteli, saksanpähkinä, hasselpähkinä, macadamiapähkinä, parapähkinä, pekaanipähkinä, cashewpähkinä ja maapähkinä. Erilaiset siemenet: seesaminsiemenet, auringonkukan siemenet, unikonsiemenet, pinjansiemenet ja pellavansiemenet. Pähkinöistä ja siementistä oli juttua jo aiemman talven kausiruokaa -postauksen yhteydessä – niitä käytetään keittiössäni paljon ympäri vuoden, mutta eivät ne varsinaisesti ole pääosassa missään ruoassa.

Raparperi. Raparperi menee minusta jo melkein enemmän kesän puolelle, mutta toki ne ensimmäisenä esiin punkevat pienet varret ovat aina parhaan makuisia. Yritän tänä vuonna muistaa pakastaa raparperia äidin jättipuskasta jo heti keväällä, sillä sitä on kiva käyttää kiisseleissä ja erilaisissa jälkiruoissa. Olen tehnyt raparperista ihanaa mausteista chutneytä (tätä on pakko saada taas heti jogurtin joukkoon, kun raparperit vain kypsyvät) ja raikasta raparperilimonadia. Raparperistä olisi ihana tehdä jotain jälkiruokaa!

Nokkonen ja pinaatti. Nokkosesta ja pinaatista voi tehdä aika samantyylisiä ruokia. Nokkosia ei ole blogissa nähty, vaikka muistan kyllä lapsena keräilleeni niitä ruokia varten, olisiko niistä tehty sitten nokkoskeittoa. Ensi kesänä on kyllä testattava ainakin nokkoslättyjä ja nokkosmuhennosta kalan kanssa. Nokkosta voi myös kuivattaa ja pakastaa – sisäinen säilöntäintoilijani heräsi heti, pitää olla heti ensimmäisten nokkosten ilmaantuessa hanskat kädessä niitä poimimassa! Pinaattia on sen sijaan näkynyt blogissa esimerkiksi sienitäytteisissä ricotta-pinaatticanneloneissa ja ihanissa feta-pinaattipiiraissa

Metsämansikka. Eivätkös metsämansikatkin kypsy vasta kesän puolella? No, näitä ei ole näkynyt blogissa, koska metsämansikat napsitaan tietysti tuoreeltaan suuhun siellä, missä ne sattuvat kasvamaan!

Aika pitkä listaus taas muistuttamaan keväällä parhaimmillaan olevista raaka-aineista, paljonhan tässä jäi taas itsellekin erilaista kokeiltavaa ja kokkailtavaa. Mikä on sinun suosikkisi kevään kausiraaka-aineista?

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  7.4.2014 at 18:36

  Kevät on täynnä toivoa, joka viikko satokausi on lähempänä. Minustakin raparperi ja oikeastaan nokkonen ja pinaattikin menevät jo alkukesän puolelle. Mutta onneksi ennen sitä on vaikka mitä. Pakko tunnustaa, että vähän jo aloittelin parsakautta, vaikka yleensä olen todella tiukkana sen suhteen. Maistuu paremmalta, kun vähän odottaa.

 • Reply
  Sini
  8.4.2014 at 08:47

  Toisaalta kesä on ehkä niin täynnä kaikkea ihanaa tuoretta, että raparperi ja nokkonen pääsevät paremmin oikeuksiinsa kevään puolella 🙂 Minäkin aloittelin parsakautta jo viikonloppuna, voi jee olipahan se kyllä nytkin hyvää! Parsakausi on niin lyhyt, ettei sitä kannata tieten tahtoen vielä lyhentää 😉

 • Kommentoi