Yleinen/ yleistä

Suomen paras kotiruoka -kilpailu: Kaali-possupata

 Osallistun tällä reseptillä Hyvää Suomesta ja ruoka.fi:n Suomen paras kotiruoka -kilpailuun. Reseptin toteuttamista olen varten olen saanut 10 €:n lahjakortin S-ryhmälle, jolla olen ostanut osan reseptin raaka-aineista. Kilpailussa haetaan Suomen parasta kotiruokaa ja annoksessa piti käyttää vähintään kolmea Hyvää Suomesta -tuotetta. Reseptiäni voi käydä äänestämässä klikkaamalla alla olevaa kuvaa!  
http://ruoka.fi/ruokajutut/hyvaa-suomesta/aanesta-suomen-paras-kotiruoka-ja-voita-100-euron-ravintolalahjakortti

Mikä minulle on suomalaista ruokaa? Minulle suomalaista ruokaa ovat monipuoliset lihatuotteet, kala, maitotuotteet, juurekset, sienet, marjat ja leivät. Lihaa löytyy suomesta monenlaista, mutta tyypillistä suomalaista lihaa ovat mielestäni nauta ja porsas, ei niinkään fileenä vaan ehkä enemmän muina ruhonosina. Esimerkiksi porsaan kyljykset, porsaan paistisuikaleet, jauhelihat ja erilaiset paistilihat. Myös erittäin maukasta kotimaista kalaa on aina syöty Suomessa paljon. Kotimaiset maitotuotteet ovat olleet osana ruokavaliotamme jo pitkään: maito, kerma, kermaviili, jogurtti ja erilaiset juustot. Esimerkkeinä herkullisista suomalaisista juustoista voisi mainita vaikkapa mustaleimaemmentalin tai jonkin kotimaisen pehmeän valkohomejuuston. Suomalaiseen ruokavalioon ovat myös aina kuuluneet erilaiset juurekset, joiden käytöstä on ehkä nykyään hiukan vieraannuttukin. Silti suomalaisten ruokapöytien ykkösraaka-aine lienee edelleen peruna. Perunan lisäksi hienoja juureksia ovat muun muassa porkkana, punajuuri, nauris ja lanttu. Sieniä kasvaa Suomen metsissä paljon ja niitä on aina kerätty myös paljon, harmi kyllä niitä myös mätänee vuosittain huimia määriä metsään. Suomalaisista sienistä esimerkiksi herkkutatit ovat erittäin arvostettuja Italiassa. Suomessa taas on totuttu syömään enemmän kantarelleja, suppilovahveroita ja erilaisia rouskuja. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet myös kovia marjastajia ja suomalaisista pakkasista löytyykin paljon puolukoita, mansikoita, vadelmia ja mustikoita, joskus lakkojakin. Suomalaiset marjat ovat syystäkin yksi ylpeydenaiheistamme. Leivän leipominen on myös yksi perinteisistä suomalaisista tavoista ja tuore ruisleipä onkin yksi mahtavia kotimaisia tuotteita. 

Mitä suomalainen ruoka sitten minulle merkitsee? Suomalainen ruoka merkitsee minulle puhtautta ja kotimaisen työn sekä luonnon arvostusta. Erityisen tärkeänä asiana pidän Suomen puhdasta luontoa ja arvostan sieltä saatavia raaka-aineita. Minä pyrin syömään mahdollisuuksien mukaan suomalaista, puhdasta, lisäaineetonta ruokaa sesonkeja seuraillen. Olen kokeileva luonne, joten testailen paljon myös muiden maiden ruokia, mutta koen kuitenkin suomalaisen ruoan tärkeimmäksi ja itselleni läheisimmäksi. Uskon, että kotona opetettu arvostus ruokaa kohtaan näkyy.
Kotiruoka on ruokaa, joka valmistetaan kokonaan tai suurimmaksi osaksi raaka-aineistaan. Se on yksinkertaista, kulttuurille ominaista ruokaa. Vaikka monelle tulee suomalaisesta kotiruoasta mieleen perinteiset makaronilaatikot ja lihakastikkeet, en tällä kertaa lähtenyt toteuttamaan mitään näin perinteistä. Pyrin reseptilläni kuitenkin kunnioittamaan suomalaisia, laadukkaita raaka-aineita. Lisäksi keskityin siihen, ettei reseptin toteuttaminen olisi liian vaikeaa, vaan että se toisi suomalaiset tyypilliset maut helposti esiin. Suomalainen ruoka ei ole ikinä ollut kovin mausteista, joten keskityinkin reseptissäni tuomaan raaka-aineiden omia makuja esiin ilman suurta maustemäärää.
Valitsin raaka-aineikseni tähän reseptiin porsaan uunilihan, metsäsienet, kerman, timjamin ja kaalin. Jokainen näistä on yksinäänkin suomalaista ruokaa parhammillaan! Yhdistin raaka-aineiden parhaat puolet tuhtiin, lempeän makuiseen pataan. Tässä kaali-possupadassa makua antavat kotimaiset sienet ja mieto timjami. Suomalaiset ovat aina syöneet paljon pataruokia, varsinkin talvisin, joten se oli itsestään selvä valinta. Kotimaisista lihoista tyypillinen valinta on erilaiset porsaan patalihat, jotka ovat mietoja, mutta maukkaita varsinkin pidempään haudutettuina. Kaali on jäänyt viime vuosina ehkä liian vähälle huomiolle suomalaisissa keittiöissä, mutta se on edelleen maukas, edullinen ja todella monipuolinen raaka-aine. Metsäsienet edustavat minulle suomalaista ruokaa parhaimmillaan ja puhtaimmillaan, siksi halusin ne ehdottomasti pataan mukaan. Niiden maku sopiikin aromikkaaseen pataan erinomaisesti sitoen maut yhteen.


Kaali-possupata

800 g Atrian viljaporsaan uunilihaa*
voita
1/2 suomalainen Rainbow kaali*
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 suomalaista porkkanaa
2 dl kuivattuja suomalaisia suppilovahveroita
3 dl Ingman kuohukermaa*
Järvikylän tuoretta suomalaista timjamia*
suolaa ja pippuria

Kypsennä suolattu ja pippuroitu porsaan uuniliha ylikypsäksi uunissa. Nosta lämpötila ensin 250 asteeseen ja anna lihan pinnan ruskistua. Jatka sitten kypsentämistä 125 asteessa pari tuntia. Riivi liha pienemmiksi paloiksi ja hävitä luu sekä nahka.

Liota kuivattuja sieniä vedessä vähintään 15 minuuttia. Pilko kaali, sipulit ja porkkanat reilun kokoisiksi paloiksi. Paista kasvikset voissa ruskeiksi, lisää loppuvaiheessa myös sienet. Kippaa kasvikset pataan, lisää lihat ja kaada päälle kerma. Sekoita ja mausta reilulla tuoreella timjamilla sekä suolalla ja pippurilla. Kypsennä pataa uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile lämpimänä! 

Tähdellä merkityt tuotteet ovat Hyvää Suomesta -tuotteita.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Anonyymi
  6.6.2014 at 17:37

  Hei äärimmäisen hyvä resepti! Kokeilin äsken ja aivan taivaallista – laitan ehdottomasti talteen ja teen pian uudestaan 🙂

 • Reply
  Sini
  16.6.2014 at 06:30

  Tosi kiva kuulla 🙂

 • Kommentoi