Yleinen

Valkosipulietanat ja Anakena Ona -valkoviini

Valkosipulietanat ovat maukasta ruokaa ja helpot valmistaa. Jotkut pitävät etanoita hiukan ällöttävinä, mutta kukapa voisi niitä vastustaa, kun ne on kypsennetty voiliemessä valkosipulin kera? Etanoita pitää kypsentää uunissa sen aikaa, että voi sulaa ja etanat pehmenevät – niiden ei siis kuulu maistua sitkeiltä. Olen tehnyt valkosipulietanoita aiemminkin, mutta näissä yhdistin voiseen valkosipuliliemeen persiljan sijaan ruohosipulia ja raastettua sitruunan kuorta, jotka raikastivatkin kivasti melko tuhtia voilientä. Etanoiden seurana avasin tämän keväisen parsakauden espanjalaisten parsojen voimin. Ehkä vähän liian aikaisin, mutta ei parsa-aika niin pitkä ole, että sitä voisi tieten tahtoen lyhentää! Parsan lisäksi etanoiden voiliemeen dippailtiin hyvää vaaleaa leipää. 
Ruoan seurana juotiin vaihteeksi valkoviiniä (kevät on selkeästi täällä, kun punaviini on vaihtunut taas valkoviiniin): chileläinen Anakena Ona Special Reserve Chardonnay Viognier Riesling oli aika mukavan hedelmäinen, mutta kuitenkin raikas viini, joka leikkasi kivasti etanoiden voiliemen täyteläisyyttä. En nykyään kovin usein tartu Alkossa chardonnay-pulloon, koska se on usein makuuni jotenkin liian tamminen ja tuhti. Tässä viinissä viognier ja riesling kuitenkin tasapainottavat viinin mukavasti, vaikka se toki edelleen on aika täyteläinen valkoviiniksi.

Valkosipulietanat ja parsaa

2 prk säilöttyjä isoja etanoita
150 g voita
4 valkosipulin kynttä 
1 sitruuna
tuoretta ruohosipulia
suolaa

1 nippu parsaa
hyvää vaaleaa leipää

Valuta etanat lävikössä ja huuhtele niitä hieman. Tee maustevoi sekoittamalla huoneenlämpöiseen voihin hienonnetut valkosipulin kynnet, raastettu sitruunan kuori, hienonnettu ruohosipuli ja suola. Maista seosta ja lisää tarvittaessa ainesosia niin, että ne ovat hyvässä tasapainossa. Laita etanat annosvuokiin ja lusikoi päälle maustevoi. Kypsennä etanoita uunissa noin 15 minuuttia, kunnes voi on sulanut ja etanat kypsyneet pehmeiksi.
Valmistele parsat poistamalla niistä puumainen osa (parsa katkeaa kevyesti taittamalla sopivasta kohdasta). Keitä parsoja reilussa suolatussa vedessä noin neljä minuuttia, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet. 
Tarjoa etanat suoraan annosvuoissa parsan kera. Kata pöytään myös hyvää vaaleaa leipää, jota voi dipata etanoiden voiliemeen.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi