kausiruokaa/ Yleinen

Savulahna

Viime viikonloppuna oli sää suosiollinen ja kalaakin saatiin. Verkkoihin ui monta kevätlahnaa, mitä lähdettiinkin kalastamaan. Savustettu lahna kun on keväällä ihan huikean hyvää herkkua! Savustimme kerralla kolme lahnaa ja ne syötiin perunamuusin ja toisen kevään herkun eli varhaiskaalisalaatin kera. Kotimaista, itse pyydettyä kalaa on ihana syödä pitkän tauon jälkeen. Lahna on turhaan epäsuosiossa, sillä keväisin se on savustettuna tosi herkullista. Kun kelit ja vedet lämpenevät, lahna alkaa maistua mutaisemmalta, joten sitä kannattaa näin keväisin syödä. 

Olen pikkuhiljaa opetellut pienten kalojen perkaamista, ja näistä lahnoista sain taas uutta oppia. Savustimme lahnat kokonaisina, joten niistä poistettiin vain sisälmykset. Lahnan vatsa avataan fileerausveitsellä varoen rikkomasta sisälmyksiä. Tähän saa käyttää melko paljon voimaa. Kalasta kannattaa pitää kiiinni pään takaa. Sitten kun kalan vatsa on auki, kädet vain sisään ja repimään sisälmykset ulos. Kalaa kannattaa pitää oikein päin ja vetää sisälmykset ensin kalan ulkopuolelle, jotta sappirakon rikkoutuessa se on kalan ulkopuolella – se saa kalan maistumaan pahalta, mikäli hajoaa kalan sisään. Kalaa kannattaa varoen huuhdella hiukan, mutta ei liikaa, jotta sen maku ei laimene. Pesun jälkeen kala suolataan reilulla määrällä karkeaa merisuolaa. Nahan päältä suolaa saa laittaa runsaasti, että se imeytyy lihaan asti.

Savustaa voi periaatteessa missä tahansa kannellisessa, kuumuutta kestävässä astiassa, mutta astian sisään pitää mahtua ritilä ja laakea astia on parempi. Savustuksessa savupöntön sisään laitetaan vuoltuja leppälastuja, muutama katajanoksa ja pari sokeripalaa. Leppälastut tuottavat savun, katajanoksat antavat kalalle makua ja sokeripalat tuovat kaloihin kauniin ruskean sävyn. Savupöntön alle tehdään hiljainen tuli ja pöntön annetaan ensin vähän aikaa lämmetä ennen kalojen nostamista sisään. Kun pönttö on lämmin, kalat ritilälle ja kansi kiinni. Pientä tasaista tulta pidetään yllä eikä kantta avata savustumisen aikana (ettei savu karkaa ja etteivät leppälastut syty palamaan). Näitä reilun kilon kokoisia lahnoja savustettiin 25 minuuttia. Kalan kypsyyden voi tarkistaa vetämällä sen evästä: mikäli evän mukana ei irtoa lihaa, kala on kypsä. Yleensä myös maistamme kalaa ja tarkistamme kalan lihan värin läpinäkymättömyydestä sen kypsyyden. Ei kannata ylikypsentää kalaa, ettei se kuivu! 
Sitten vain kalat pois pöntöstä ja folio ympärille, mikäli kalaa ei tarjoilla heti. Savukala on parasta ihan lämpimänä! Tarjoile lahnat esimerkiksi perunamuusin ja varhaiskaalisalaatin kera. Savulahna on erittäin hyvää myös tumman leivän päällä!

You Might Also Like

1 kommentti

  • Reply
    Anonyymi
    22.3.2015 at 10:29

    merilahna ei maistu kesälläkään mutaiselta. Järvikala voi olla eri juttu…

  • Kommentoi