jälkiruoat/ kesä/ leivät ja leivonnaiset

Raparperi tatin

Syksyn omenasatoa odotellessa tarte tatin valmistuu kesäversiona raparpereista. Raparperikausi alkaa olla jo ohi, mutta tämä ihana jälkiruoka pelastaa jo hiukan nuutuneet tai miksei pakastetutkin raparperit. Idea tässä on sama kuin perinteisessä omenoista tehdyssä tarte tatinissakin, mutta omenat on korvattu mausteisella raparperilla. Piiras valmistuu melko vikkelästi, varsinkin jos olet tehnyt taikinan jo etukäteen tai käytät valmista voitaikinaa, eli se sopii hyvin myös vierasvaraksi. Voitaikina on yksi harvoja kaupasta saatavia erinomaisia valmiita asioita ja se sopii moneen, siksi minulla onkin paketti aina pakkasessa hätätapauksia varten. Kuten nyt vaikka tatin-himon yllättäessä…

Raparperin palat paistetaan pannulla reilussa voissa sokerin ja mausteiden kanssa. Minä käytin kanelia, vaniljatankoa ja neilikoita, mutta voit käyttää mitä mausteita haluat tai jättää ne kokonaan poiskin. Kun sokeri on karamellisoitunut ja raparperit ovat paistuneet pehmeiksi ja kauniin ruskeiksi, päälle heitetään pyöreäksi kaulittu voitaikina ja koko komeus laitetaan hetkeksi uuniin, jotta taikina kypsyy. Uunista tullessaan piiras saa jäähtyä hetken ja sen jälkeen se kumotaan ylösalaisin tarjoiluastialle. Tässä valttia on nopea keikautus. Piiras on todella sokerinen ja voinen, mutta samalla myös erittäin hyvä, suorastaan menestys kaikilla suunnitelluilla tai yllättävillä illallisilla! Tälläkään kertaa muruakaan ei jäänyt piiraasta jäljelle. Tarjoa piiras lämpimänä laadukkaan vaniljajäätelön, kylmän vaniljakastikkeen tai ranskankermanokareen kera. 
Raparperi tatin
100 g jauhoja
200 g voita
1 tl suolaa
4 rkl kylmää vettä 
 
500 g raparperia
50 g voita
2 rkl ruokokidesokeria
1 rkl kanelia
1 vaniljatanko
2 kokonaista neilikkaa
Sekoita jauhojen joukkoon suola. Nypi jauhot ja voi sekaisin. Lisää seokseen kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. 
Pese raparperit ja pilko ne muutaman sentin pituisiksi paloiksi (älä kuori turhaan). Laita voi uuninkestävälle paistinpannulle sulamaan. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon sokeri ja puolikas vaniljatanko ja sen sisältä kaavitut siemenet, kaneli ja neilikat. Anna sokerin ja voin seoksen karamellisoitua hieman ja lisää sitten joukkoon raparperit. Anna raparperien pehmetä hiukan karamelliseoksessa. 
Kaulitse tällä välin voitaikinasta vähän paistinpannua isompi ympyrä. Nosta taikina sitten raparperien päälle pannuun ja paina sen reunat alas niin, että raparperit ja karamelli jäävät reunan sisään. Nosta koko komeus uuniin ja paista piirasta 180 asteessa noin 30 minuuttia. 
Anna piiraan jäähtyä hetki otettuasi se uunista ja etsi sopivan kokoinen, hiukan itse piirasta isompi tarjoiluastia valmiiksi. Aseta sitten tarjoilulautanen paistinpannun päälle ja keikauta paistinpannu nopealla liikkeellä ympäri; näin saat piiraan taikinapuoli alaspäin lautaselle. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai ranskankermanokareen kera. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  31.7.2014 at 14:46

  Kiva uusi ilme blogilla!

  Voitaikina on yksi niitä asioita, joita en ainakaan itse tekemään kaupan versiota paremmin.

 • Reply
  Sini
  31.7.2014 at 19:24

  Kiva kuulla, että ilme näyttää hyvältä!

  Voitaikina on kyllä kaupan versiona tosi hyvää, itse tehty ei ole ihan yhtä lehtevää tai kasassa pysyvää. Kerrankin joku sellainenkin tuote, joka ei itse tehtynä ole yhtä hyvää!

 • Kommentoi