pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ syksy

Kukkakaalirisotto

Kun kelit ovat hiukan viilenneet, on alkanut tehdä mieli kokkailla jotain lämpimämpää kuin salaatit ja monimutkaisempaa kuin uusien perunoiden keittäminen. Siispä tartuin kaupassa kauniisiin kukkakaaleihin ja aloin risoton tekoon. Oikeaoppisen risoton tekeminen vaatii hiukan aikaa ja viitseliäisyyttä, sillä risotolle pitää antaa kaikki huomio sen parinkymmenen minuutin ajan kun se kypsyy. 

Tämän ihanan, alkusyksyyn hyvin sopivan risoton idea on uunissa paahdetussa kukkakaalissa. Kukkakaalin makuun tulee ihan uudenlainen syvyys, kun sen paahtaa hiukan rapeaksi uunissa – kukkakaalin makeus taittuu ikään kuin hiukan paahteiseksi. Rapea kukkakaali saa seurakseen salvian voimakkaan maun ja suolaisuutta parmesaanista. Muuta ei tähän erinomaiseen risottoon tarvitakaan!

Jotenkin miellän risoton aina sellaiseksi helpoksi kasvisruoaksi, johon ei lihaa kaipaakaan. Risottoon on mielestäni ehdottomasti käytettävä risottoriisiä (carnaoli tai arborio), jotta siihen saa oikeanlaisen maun ja suutuntuman. Risottoa tehdessä on tärkeä lisätä nestettä vähitellen ja sekoittaa riisiä jatkuvasti, jotta riisissä oleva tärkkelys irtoaa ja tekee risotosta ihanan kermaisen. Parmesaanin määrässä ei saa myöskään kitsastella: mitä enemmän juustoa, sen parempi risotto. Älä jätä ohjeen lopussa mainittua parin minuutin vetäytymistä väliin, sillä juuri se antaa risoton makujen tasaantua ja parantua!

Kukkakaalirisotto


1 kokonainen kukkakaali
muutama salvian lehti
1 l kasvislientä
oliiviöljyä 
suolaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
reilu nokare voita
pala parmesaania
Poista kukkakaalista lehdet ja kanta ja viipaloi kukinnot ohuiksi viipaleiksi. Pienimmät kukkakaalin palat voit laittaa syrjään. Levitä viipaleet uunipellille, lorauta niiden päälle hiukan oliiviöljyä ja mausta ne kevyesti suolalla. Paahda kukkakaaliviipaleita sitten 200 asteessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet, käännä viipaleet puolivälissä. Lisää kukkakaaleja kääntäessäsi myös salvian lehdet paahtumaan uuniin.
Kiehauta kattilassa kasvisliemi ja pidä se lämpimänä risoton tekemisen ajan. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki kuumassa kattilassa tilkassa oliiviöljyä (älä anna sipulien ruskistua). Lisää sitten riisi ja anna sen imeä oliiviöljy itseensä. Ala sitten lisätä risottoon kasvislientä desi tai pari kerrallaan. Hämmennä risottoa koko ajan. Voit tässä vaiheessa myös lisätä pienimmät kukkakaalin palat riisin joukkoon kypsymään. Jatka kasvisliemen lisäämistä ja risoton hämmentämistä niin kauan kunnes risotto alkaa olla kypsää. Raasta sitten risoton joukkoon reilusti parmesaania ja lisää nokare voita. Laita kattilaan kansi ja anna risoton vetäytyä muutama minuutti rauhassa. Avaa lopuksi kansi ja sekoita risotto. Lisää pinnalle paahdetut kukkakaalit ja salvian lehdet. Lisää valmiisiin annoksiin vielä reilusti parmesaania.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  26.8.2014 at 17:02

  Luin ruotsalaiselta Operakällarenin Stefanilta, että olennaista on myös, että liemi on kiehuvan kuumaa, kun sitä lisää risottoon. Silloin kypsyminen ei pysähdy jokaisella kauhallisella.

 • Reply
  Sini
  27.8.2014 at 05:25

  Kyllä, näin minäkin olen kuullut!

 • Kommentoi