keitot/ syksy/ Yleinen

Borssikeitto

Borssikeitto on yksi venäläisen keittiön peruskeitoista. Nyt on alkanut tehdä mieli tälläisiä hiukan tuhdimman makuisia keittoja. Chorizo (vaikka ei venäläinen makkara olekaan) antaa ihanan pohjamaun muuten pelkästään kasviksista koostuvalle keitolle, eikä sitä tosiaan tarvitse käyttää tähän paljoa. Myös muut kestomakkarat sopivat borssikeittoon.
Tämä borssikeitto oli tällä kertaa varsinainen kaapintyhjentäjä, sillä smetanaa lukuun ottamatta kaikki ainekset löytyivät omista kaapeista. Sain myös hyödynnettyä pakastimesta jo aikaa sitten keittämääni lihalientä, joka toikin keittoon aika ihanan, tuhdin pohjamaun. Voit toki käyttää lihaliemen tilalla kaupasta valmiina saatavaa lihalientä tai lihafondia, tai miksei kasvisfondiakin. Vaikka keiton maku onkin tuhti, on se silti aika kevyttä, sillä makkaraa ja smetanaa lukuun ottamatta keitto sisältää vain kasviksia ja lientä. Keittoannoksen päälle lusikoitava smetana kokoaa maut yhteen ja antaa ihanan rasvaisen maun muuten kevyelle keitolle. 

Mitä kauemmin keiton antaa muhia, sitä paremman makuista siitä saa. Kasvikset pehmenevät ihanan makuiseksi kokonaisuudeksi ja punajuuri värjää ne kauniin punaisiksi.

Borssikeitto
500 g punajuuria
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
4 pientä porkkanaa
puolikas pieni kaali
100 g chorizoa tai muuta makkaraa
oliiviöljyä
lihalientä
vettä
timjamia
valkoviinietikkaa 
pippuria
(suolaa)
smetanaa
Kuori ja pilko punajuuret, sipuli, valkosipulin kynnet, porkkanat, kaali ja chorizo. Paista ensin chorizoviipaleet kattilassa oliiviöljyssä ruskeiksi. Lisää sitten sipulit ja anna niiden hetki kuullottua. Lisää sen jälkeen loput kasvikset ja freesaa niitä hetki. Lisää sitten lihaliemi ja vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Mausta timjamilla ja valkoviinietikalla. Anna keiton porista miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia, mielellään enemmänkin. Tarkista lopuksi vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto smetanan kera. 

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna / suolaa&hunajaa
  21.9.2014 at 17:12

  Ei ole jotenkin tullut mieleen käyttää noin mausteista makkaraa borssiin, mutta tuohan on ihan loistoidea.

 • Reply
  Sini
  22.9.2014 at 05:19

  Minä käytin chorizoa siksi, kun sitä sattui kaapissa olemaan, mutta totesin, että juuri se antaa tälle keitolle kyllä ihanan mausteisen pohjan.

 • Kommentoi