Yleinen/ yleistä

Vuosi 2014 Nautiskellen-blogissa (osa 1)

Oo, nyt on taas aika muistella mennyttä vuotta ja tehdä pieni katsaus vuoteen 2014 Nautiskellen-blogissa. Ehkä tästä saa itsekin vähän inspiraatiota tuleviin kokkailuihin! Jaoin postauksen tällä kertaa kahteen osaan, jotta siitä ei tulisi niin pitkä. 

Tammikuussa kokkailtiin pitkään haudutettua meksikolaistyylistä nyhtöpossua eli carnitas, josta tehtiin sekä keittoa että itse tehtyjä tortilloja. Tortilloihin eksyi lisäksi huikean raikasta ananassalsaa. Guacamole-kanasalaattia olen tehnyt tuon ensimmäisen kerran jälkeen monta kertaa, se on vain niin helppo ja hyvä ruokaisa salaatti. Tein myös talveen sopivaa vaniljaista riisipuuroa. Lisäksi hehkutin veriappelsiineja – olen jo odotellut niitä kauppoihin, mutta vielä ei ole näkynyt. Oi, ne ovat vain niin hyviä! 

Helmikuusta mieleen ovat jääneet ainakin tomaattinen lammaspata kikherneillä ja bataatilla. Näin talvisin tekee aina mieli kokkailla enemmän pataruokia ja myös liharuokia. Leivoin myös helppoa vaivaamatonta leipää, josta tuli yllättävän rapeaa ja maukasta siihen nähden, ettei taikinaa tosiaan vaivattu ollenkaan. Leivän seuraksi pyöräytin hummustahnan, jota olenkin sen jälkeen syönyt melko usein – se tuo kivaa vaihtelua juusto- ja makkaraleipiin. 

Maaliskuussa suunniteltiin jo kevään auringonsäteiden innostamana parvekepuutarhaa ja syötiin kotiruokaa herkullisen lohilaatikon ja kaalikääryleiden muodossa. Yritettiinpä talven keskelle tuoda vähän kesääkin paahtamalla ananasta

Huhtikuussa alkoi valo näkyä valokuvissakin ja silloin kokkailtiin niin lapsille kuin aikuisillekin sopivia parempia kananugetteja ihanan hapanimeläkastikkeen kera.  Mieleen jäi myös lohi-fenkolisalaatti, jossa kirpakka fenkoli toi lohen rasvaisuuden hienosti esiin ja löytyipä joukosta paahdettua perunaakin. Huhtikuuhun kuului myös pieni lomareissu Tallinnaan, jossa käytiin tietysti myös syömässä hyvin. Kävimme itse asiassa marraskuussa vielä uudemmankin kerran etelänaapurissa, ja päädyimme käymään samassa ravintola Crussa – mainio paikka kerta kaikkiaan! 

Toukokuusta mieleen jäi todella hyvä lammaspasta punaisella pestolla, joka sai inspiraationsa Turun Blankon vastaavasta annoksesta. Tuo punainen pesto oli ihan rakkautta! Pitää tehdä tätä uudelleen pian!  Kevään ensimmäiset nokkoset nappasin mökiltä mukaan ja ne päätyivät nokkoslettuihin – joita muuten myös aion tehdä ensi kesänä lisää! Kevään varma merkki olivat myös verkkoihin uineet lahnat, jotka savustettiin itse. Kevätlahna taitaakin olla savukaloista suosikkini ja oli kiva saada pitkän talvitauon jälkeen taas itse pyydetty kalaa! 


Kesäkuussa jatkettiin nokkosilla aloitetulla villiyrttiteemalla paistamalla horsmanversoja pannulla parsan tapaan (lisukkeena tarjottiin myös kesäteemaan sopivasti varhaiskaalisalaattia, yhtä monista viime keväänä) ja keiteltiin kuusenkerkkälikööriä. Ensi vuonna aion keittää lisääkin tuota likööriä, siitä tuli niin herkullista! Luonnosta kerätty tai pyydystetty ruoka näkyi koko kesäkuun ajan vahvasti: itse pyydettyä kuhaa tarjoiltiin sieniranskalaisten ja itse keitetyn ketsupin kera ja äidin pihalta kerättyä raparperia paahdettiin mausteiden kera. Lisäksi tehtiin jokakesäistä suosikkiani eli kirkasta perunasalaattia! Kesäkuu olikin harvinaisen inspiroiva ruoanlaiton suhteen! 


Siinäpä vuoden 2014 ensimmäinen puolikas. Jäikö sinulla joku näistä kohokohdista mieleen?

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Jonna
  1.1.2015 at 07:49

  Tuon raparperireseptin muistan edelleen. Lohisalaatti oli mennyt kokonaan ohi. Sitä aion testata.

 • Reply
  Sini
  3.1.2015 at 14:57

  Se raparperi oli kyllä hyvää. Samoin lohisalaatti, se oli jotenkin kivan keväistä. Muistan myös sen, että tuota kuvaa ottaessa oli ensimmäistä kertaa sellainen kirkas, häikäisevä kevätvalo!

 • Kommentoi