leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ syksy

Kantarelli-parsa-pekonipiiras

Parsa-aika on vihdoin täällä! Noita ihania vihreitä pötkylöitä saa nyt edullisesti ja ne maistuvat niin ihanasti lupaukselta kesästä, että voisin syödä pelkästään niitä! No, myönnettäköön: olen syönytkin monta kertaa viikossa… Nappasin yhden nipun tähän keväiseen piirakkaan. Teen aina keväisin jonkinlaisen parsapiirakan, yleensä se on ollut tämä parsa-pekonipiirakka, mutta tällä kertaa joukkoon päätyi myös pussillinen viime syksyisiä kantarelleja. Jostain tuli mieleeni testata tätä aika epäsovinnaista makuparia, koska teen usein keväisin tätä piirakkaa parsan ja pekonin yhdistelmällä ja syksyisin kantarellien ja pekonin yhdistelmällä, joten tuumin, että miksei yhdistelmä toimisi myös yhdistämällä nuo kaikki! Parsa, pekoni ja kantarellit toimivatkin kolmikkona aika nätisti. Pidän kovasti pekonin rasvaisuudesta, kantarellien metsäisestä mausta ja parsan keväisestä raikkaudesta yhdistettynä. 
Muutenkin tämän piiraan variaatiot ovat toistuneet keittiössäni jo vuosia jonkinlaisina versioina – muut piiraat eivät vain tunnu vetävän tälle vertoja. Voitaikinapohja ja täytteen ranskankerma sekä juustoraaste vain toimivat niin hyvin, etten ole vielä parempaa komboa löytänyt! 
Kantarelli-parsa-pekonipiiras
100 g voita200 g jauhojasuolaa4-5 rkl kylmää vettä 
nippu vihreää parsaa
1/2 pkt pekonia
1 l tuoreita tai pakastettuja kantarelleja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 munaa
150 g ranskankermaa
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa
pippuria
Nypi pehmennyt voi jauhojen ja suolan kanssa sekaisin. Lisää 5 rkl kylmää vettä vähän kerrallaan taikinaa vaivaten – varo ettet lisää vettä liikaa. Kun taikina vetäytyy palloksi, laita se kelmun sisään vetäytymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Valmista taikinan vetäytyessä täyte. Pilko pekoni ja sipulit. Ruskista pekoni, sipulit ja kantarellit pannulla. Esikäsittele parsat taittamalla niistä kuivat kannat pois ja huuhtelemalla ne. Sekoita loput täytteen aineet keskenään. 

Painele taikina vuoan pohjalle. Kaada ruskistettu pekoni, sipulit ja kantarellit vuokaan ja levittele ne tasaisesti pohjalle. Kaada sen jälkeen täyte niiden päälle. Asettele lopuksi parsat kauniisti täytteen päälle. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes se on kauniin ruskea. Anna piiraan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi