pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ syksy

Sienirisotto

Risotto, tuo italialaisen keittiön lahja maailmalle. Jos et ole vielä tehnyt itse risottoa, tee palvelus ja tee nyt! Se ei ole vaikeaa, mutta vaatii hetken keskittymistä. Sen jälkeen itse risoton maku palkitsee ja teet sitä varmasti vielä monta kertaa uudelleenkin! Ainakin minulle risoton tekeminen on nykyään niin helppoa, että teen sitä usein siksi arkiruokana – ei tarvitse miettiä miten sen tekisi! Kunnollinen italialianen risotto on valuva ja kermainen, eikä ollenkaan kuiva niin kuin ehkä jotkut “risoton” mieltävät. 
Risoton tekemisessä pitää muistaa muutama juttu. Ensinnäkin pitää valita risottoriisi oikein – valitsemalla kaupasta arborio- tai carnaoli-nimistä riisiä onnistut. Kunnollinen risottoriisi antaa risotolle sen kermaisen rakenteen, kun siitä irtoaa paistettaessa tärkkelys. Kaikilla riisilaaduilla tämä ei onnistu. Toisekseen risottoa pitää oikeasti hämmentää koko sen ajan kun se kypsyy, jotta tosiaan saa siitä kermaista ja tärkkelys irtoaa riisistä. Kunnolla ja huolella tehdyn risoton mausta maistaa kaiken sen rakkauden, joka siihen on käytetty. Kolmanneksi risoton on annettava rauhassa tekeytyä voin ja parmesaanin kanssa kypsentämisen jälkeen – tämä kokoaa maut yhteen. Viimeiseksi risoton joukkoon pitää raastaa reilusti parmesaania. Parmesaani on parhaimmillaan juuri raastettuna, joten älä turhaan haaskaa aikaasi kaupan valmiisiin raasteisiin. Ei kovin vaikeaa, vai? 
Oma suosikkini on sienirisotto, jota teen aika usein. Sienten maanläheinen maku sopii mainiosti risoton kermaisuuteen. Tällä kertaa käytin kantarelleja. Olen kokkaillut myös parsa- ja kukkakaalirisottoa, mutta voit toki laittaa siihen aika monenlaisia täytteitä – vain mielikuvitus on rajana! 
Sienirisotto


1 sipuli

pari valkosipulin kynttä

loraus oliiviöljyä

risottoriisiä

valkoviiniä
hyvää kasvislientä
tuoretta yrttiä, esimerkiksi timjamia

parmesaaniraastetta

nokare voita
kuivattuja tai pakastettuja sieniä, esimerkiksi kantarelleja
 
Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kaada reilu loraus oliiviöljyä kattilaan ja heitä sipulit sekaan. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi. Kaada sitten joukkoon risottoriisi ja nosta lämpöä kovemmaksi. Anna myös riisin kuullottua läpinäkyväksi, tässä menee minuutti tai pari. Kaada sitten riisin joukkoon valkoviini. Hämmennä seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin ja antanut riisille makunsa. 

Jatka risoton tekemistä tämän jälkeen niin, että kaadat joukkoon kuumaa kasvislientä desi kerrallaan ja annat sen imeytyä riisiin koko ajan seosta hämmentäen. Hämmentämisen tarkoituksena on saada riisin tärkkelys tekemään risotosta kermaista. Maistele risottoa välillä; tarkoitus on saada riisi kypsäksi niin, ettei sen purutuntuma häviä kokonaan. 

Kun riisi on kypsää ja kermaista, nosta kattila tai paistinpannu pois liedeltä. Sekoita risoton joukkoon hienonnettua yrttiä, reilu kourallinen parmesaaniraastetta ja nokare voita. Laita kansi päälle ja anna risoton makujen tasaantua pari minuuttia. Tämä on tärkeä vaihe risoton valmistuksessa! 
Paista risoton tasaantuessa sieniä voissa melko kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat kauniin ruskean sävyn pintaansa. Annostele risotto lautasille ja asettele pinnalle paistetut sienet ja tuoretta hienonnettua yrttiä. Raasta pinnalle vielä reilusti parmesaania ja herkuttele heti!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi