jälkiruoat/ kesä/ sesonkiruoat

Raparperipavlova

Mökillä ollessa on kiva juoda perinteiset iltapäiväkahvit kaikessa rauhassa. Omiin perinteisiini kuuluu juoda iltapäiväkahvit mahdollisimman pienistä ja hienoista kupeista. Tein yksille raukeille iltapäiväkahveille sateen ropistessa tälläisen yltiömakean, mutta niin herkullisen raparperisen pavlovan. Useinhan pavlovan päälle kasataan keko tuoreita marjoja, mutta minä halusin käyttää vaihteeksi raparperia, vaikka tuoreet mansikatkin kyllä toimivat tässä oikein mainiosti. Käytin annokseen kaikki mökin pihassa kasvavat, hiukan kitukasvuiset raparperit ja karamellisoin ne ruokokidesokerin ja voin kanssa. Lisäksi heitin pannulle makua tuomaan vähän mausteita: neilikkaa, kardemummaa ja kanelia. Raparperin luontainen kirpeys pehmenee karamellisoinnin avulla, mutta ei kuitenkaan katoa ja tasapainottaa näin hiukan makeaa marenkia ja kermavaahtoa. Marenki on kyllä yksi suosikkiasioitani jälkiruoissa, mutta aika harvoin sitä itse tulee tehtyä. Pitäisi varmaan tehdä sitäkin joskus kerralla isompi erä varastoon… 

Haluaisin käyttää raparperia paljon monipuolisemmin, kun pidän kovasti sen kirpakasta mausta, mutta jostain syystä sitä tulee aina käytettyä aika yksipuolisesti. Olen tykästynyt kovasti raparperin käyttämiseen mausteisissa jälkiruoissa ja olenkin kokkaillut siitä raparperi tatinia, paahtanut sitä mascarponen seuraksi ja tehnyt jopa jumalaista, mausteista chutneytä, mutta seuraavaksi voisin käyttää sitä jossain suolaisessa ruoassa tai hiukan eri tyyliin vaikkapa välipalana. Raparperit kiilaavatkin siis kärkeen kesän kokkauslistalle!  

Raparperien kypsennys kannattaa aloittaa karamellin keittämisellä ja antaa raparperien olla karamellin joukossa vain ihan hetkisen, jolloin ne eivät ehdi mennä ihan niin mössöksi kuin minulla kuvassa. Olisin halunnut pitää raparpereilla enemmän tekstuuria, mutta tällöin pitää olla tosi nopea niiden paistamisessa, jotta saa ne optimaalisen pehmeiksi, mutta kuitenkin kasassa pysyviksi. Maku ei kuitenkaan pehmeistä raparpereista kärsinyt, vaan koko pavlova hujahti neljään makeannälkäiseen suuhun alta aikayksikön. 

Raparperipavlova
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl sitruunan mehua
3 dl kuohukermaa
nippu raparperin varsia
nokare voita
ruokokidesokeria
mausteita: kanelia, neilikkaa, kardemummaa
Kuumenna uuni 125 asteeseen. Erottele kananmunan valkuaiset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää puolet sokerista valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita lopun sokerin joukkoon perunajauhot ja lisää seos valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes seos on kiiltävää ja kovaa. Lisää lopuksi sitruunan mehu. Nostele marenki leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ympyrän muotoon. Kypsennä marenkia uunin alatasolla 1,5 tuntia. Anna jäähtyä ja kovettua rauhassa pellillä. 

Pilko raparperit pienemmiksi (niitä ei ole tarpeen kuoria). Sulata voi paistinpannulla ja lisää sokeri, anna seoksen karamellisoitua kullanruskeaksi. Lisää raparperit ja mausteet – kypsennä vain sen aikaa, että raparperit pehmenevät hiukan, mutta eivät mössöydy. Anna seoksen jäähtyä hiukan.
 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lusikoi kerma marengin päälle ja raparperiseos kerman päälle. Tarjoa heti!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi