sesonkiruoat/ syksy/ uuniruoat

Uunilahna

Syksyn viimeisillä mökkireissuilla on nautittu hiljaisuudesta ja rauhasta. Yksi parhaita rentoutumistapoja on mielestäni verkkojen laskeminen ja soutuveneellä järvellä hiljaa lipuminen. Verkkoon ui tällä kertaa pari lahnaa ja ne paistettiin kokonaisina uunissa. Lahna on mielestäni ihan liian aliarvostettu kala – toki siinä on ruotoja, mutta liha on pehmeää ja miedon maukasta. Kalat ylipäänsä ovat melko arvokkaita kaupassa eikä lahnaa kovin usein edes kalatiskissä näe, joten ainakin minä olen oppinut arvostamaan itse järvestä pyydettyä kalaa ja olenkin yrittänyt opetella erilaisia kalaruokia myös vähän tuntemattomammista kaloista. Olen aiemmin postannut savulahnoista (jotka ovat todella herkullisia), mutta muuten lahna on ollut meidänkin pöydässämme harvinaisempi vieras.
Lahnojen sisään heitin viipaloidun sitruunan ja voita antamaan mehevyyttä. Makua kalat saivat suolasta ja rosmariinista. Uunilahna olikin ihanan mehevää ja maukasta. Kaloja paistetaan uunissa noin 45 minuuttia. Kalat ovat kypsiä, kun evät irtoavat kevyesti vetämällä eikä niiden mukana tule lihaa. Yhdestä reilun kokoisesta lahnasta riittää syötävää kahdelle. Lahnojen seuraksi keitimme simppelisti perunoita.

Tämän syksyn kalareissut taisivat loppua tähän, sillä verkoilla olivat kädet jo aika jäässä, niin kylmää vesi jo oli. Pakastimessa on kyllä vielä muutama kalafile, joten katsotaan mitä niistä keksitään. 


Uunilahna
  1 kokonainen lahna
suolaa
1 sitruuna
voita
tuoretta rosmariinia

Suomusta kala ja poista sen sisälmykset. Suolaa kala huolella sisältä ja ulkoa. Viipaloi sitruuna ja laita puolet viipaleista kalan sisään ja jätä puolet kalan pinnalle. Laita kalan sisään sitruunan lisäksi voikuutioita ja reilusti tuoretta rosmariinia. Laita pinnalle loput sitruunaviipaleet ja vielä pari voikuutiota. Kypsennä kalaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi