Yleinen

Khao pad gai eli thaimaalainen paistettu riisi kanalla

Thaimaalaisen keittiön maut ovat jo pitkään olleet suosikkejani kaikista maailman keittiöistä (vaikka viime aikoina Lähi-idän maut ovatkin olleet enemmän tapetilla) – olen kokkaillut thaimaalaista ruokaa jo kauan ennen ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa Thaimaan visiittiäni, joka tapahtui melkein tarkalleen vuosi sitten. Viikon reissun pääasiallinen tavoite oli päästä hetkeksi aurinkoon (lentokoneesta ulos astuttaessa kasvoille iskevä kosteus on vielä muistissa), mutta löytyipä turistikohteesta auringon lisäksi hyvää ruokaakin. Tuntui, että viikon aikana ehdittiin vain hiukan raapaista pintaa thaimaalaisen keittiön suhteen – haaveeksi jäivät vielä ruoanlaittokurssi thaimaalaisittain ja laajempi katsaus katukeittiöihin. Tuosta reissusta jäi kuitenkin muutama ihana makumuisto, joista yksi on tämä paistettu riisi kanalla eli khao pad gai.

Talven kylmyyttä vastaan tämä tulinen makumuisto tuntui hyvältä. Jos tätä syö silmät kiinni, voi hetken kuvitella olevansa Thaimaan kosteassa lämmössä. No, ainakin maku vie minimatkalle, vaikka istuisitkin kylmissäsi villasukat jalassa koti-Suomessa. Tasapaino makean, suolaisen, happaman ja tulisen välillä on thaimaalaisen keittiön perusta. Tasapaino on yllättävän vaikea saada osumaan kohdilleen, mutta kun se kerran osuu, on lopputulos vaivan arvoinen. Khao pad on thaimaalaisen keittiön pyttipannu: edellisen päivän yli jäänyt kypsä riisi paistetaan pannulla rapeaksi, maustetaan ihanalla maustekastikkeella ja sekaan heitetään kaikki mahdolliset kasvisten ja lihojen jämät. Varsinainen häviksistä herkuksi -resepti siis, vaikka saattaakin kuulostaa vähän tylsältä. Mutta kun kalakastikkeella ja soijalla maustettu riisi kuorrutetaan vielä korianterilla, maapähkinärouheella ja limellä, maku on uskomattoman hyvä. Tässäkin makujen tasapaino on salaisuus onnistuneeseen ruokaan.

Tämä oli minun #tamarinhetkeni, joka vei hetkeksi pois pakkasesta ja pimeydestä. #tamarinhetki-kisan palkintona Tamarin-ravintolat tarjoaa matkan Bangkokiin tutustumaan katukeittiöihin Liemessä-blogin Jennin kanssa. En juuri nyt voisi kuvitella mitään parempaa kuin tuo reissu Thaimaan lämpöön. Oma matkailuni on viime vuosina keskittynyt aika aktiivisesti ruokaan, mutta matkakumppaneiden mielestä olisi varmaan hyvä, jos pääsisin välillä jonkun yhtä lailla ruoasta innostuneen kanssa reissuun – eli toinen ruokabloggaaja olisi mitä parhain reissuseura. Matkasta jäisi käteen ihania makumuistoja ja siitä tulisi ihan varmasti raportti myös blogiin. Kokkaan aika usein thaimaalaista ruokaa ja käyn harvasen viikko läheisessä etnokaupassa hakemassa erilaisia yrttejä ja muita mausteita. Kaapistani löytyy aina kookosmaitoa, chiliä, srirachaa, limeä, inkivääriä ja aika usein myös korianteria. Voisi siis sanoa, että thaimaalaiset maut ovat minulle arkipäivää, mutta jokin viimeinen silaus näistä thaikokkailuistani vielä puuttuu, se täydellinen tasapaino makujen välille. Nyt olisikin ihan mahtava tilaisuus päästä syventämään taitoja thaimaalaisen kokkauksen parissa ja inspiroitumaan ihan erilaisesta ruokakulttuurista! Bangkokissa jos jossain pääsisi autenttisen thaimaalaisen keittiön saloihin käsiksi. Olen viime vuosina haaveillut enemmän ja enemmän matkustamisesta ja maailmassahan nähtäviä kohteita riittää. Harmi vain, että sekä lomapäivät että pankkitilin saldo ovat jatkuvista reissuista vähän eri mieltä. Harmi vain, sillä Bangkok olisi ruokamatkailijan mekka. Sormet ja varpaat siis ristissä, voi kunpa pääsisin reissuun helmikuussa! Sinäkin voit osallistua instagramissa tägäämällä oman hetkesi käyttämällä tägejä #tamarinhetki ja @tamarinravintolat – voit voittaa palkinnoksi matkan Bangkokiin kaverisi kanssa!

Khao pad gai eli paistettu riisi kanalla

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 2 kanafilettä
 • kalakastiketta
 • soijakastiketta
 • srirachaa
 • 2 limeä
 • sokeria
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 4 dl keitettyä riisiä
 • 2 kananmunaa
 • korianteria
 • chiliä
 • maapähkinärouhetta

Valmistaminen

1

Pilko kanafileet pieniksi paloiksi ja paista öljyssä pannulla kypsiksi. Valmista tällä välin maustekastike sekoittamalla keskenään kalakastike, hiukan soijakastiketta, sopivasti sricrachaa, parin limen mehu ja ripaus sokeria. Jätä maustekastike tekeytymään.

2

Lisää kanapalojen joukkoon hienonnetut valkosipulin kynnet ja kuullota hetki. Lisää sitten joukkoon keitetty riisi ja paista tovi kovalla lämmöllä niin, että riisi saa kunnolla väriä pintaansa ja rapeutuu hiukan. Sekoita joukkoon rikotut kananmunat. Lisää lopuksi joukkoon maustekastike ja paista vielä hetki. Maista ja lisää tarvittaessa maustekastiketta.

3

Annostele lautasille ja kuorruta jokainen annos reilulla määrällä korianteria, chiliä ja maapähkinärouhetta. Maista, sulje silmät ja lähde makumatkalle!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi