pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ talvi

Sienipelmenit

Pelmenit ovat olleet jo pitkään kokkauslistallani, mutta en ole jaksanut ryhtyä työlääseen puuhaan. Nyt kuitenkin ryhdistäydyin ja käärin hihat. Yleisimmin pelmenien täytteessä on lihaa ja ne kypsennetään lihaliemessä, mutta minä tein pelmeneistä tällä kertaa sieniversioita ja kypsensin ne sieniliemessä. Pelmenit ovat vähän kuin venäläinen versio ravioleista, mutta ne tarjoillaan aina kypsennysliemessään. Kuumassa liemessä tarjoillut nyytit ovat kyllä mainiota talvipäivien ruokaa – tulee lämmin vatsaa myöten.

Kaivoin pastakoneen kaapin perältä käyttöön ja se olikin mainio väline taikinan käsittelyssä. Myös pastaa pitäisi kyllä taas tehdä, mutta jotenkin hommaan ryhtyminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Erityisesti täytetyissä pastoissa itse tehty taikina on ehdoton. Aloitin pelmenien tekemisen taikinan teolla joskus iltakuuden aikoihin ja vielä yhdentoista aikaan väsäsin viimeisiä pelmenejä. Aika väkertäminen näissä siis oli. Annos oli tosin sen verran iso, että söimme näitä varmaan 3 kertaa. Pelmeneitä voisi hyvin myös pakastaa, jos vain jaksaa näperrellä näitä reilun määrän. Eipä noista nyt maailman kauneimpia tullut, mutta maku onneksi oli kohdillaan. Eikä näihin ainakaan rahaa saa tuhlattua, sillä kaupasta tarvitaan vain muutama raaka-aine eivätkä nekään ole kalliita.

Sienitäytteen pidin yksinkertaisena ja paistoin siihen sipulia, valkosipulia ja suppilovahveroita sekä kantarelleja. Kypsennyksen jälkeen aloin massan vielä hienommaksi tehosekoittimella, niin että täyte olisi helpommin syötävää ja koostumukseltaan paremmin pelmeneihin sopivaa. Sieniliemi koostui kuivattujen sienten liotusliemestä, kasvisliemestä, suolasta ja yrteistä. Valmiiden annosten päälle ripottelin vielä lehtipersiljaa ja annostelin reilun lusikallisen smetanaa. Ihanan tuhdin makuinen sieniruoka!

Sienipelmenit

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 2 kananmunaa
 • noin 1,5 dl turkkilaista jogurttia
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 0,5 l sieniä (esim. suppilovahvero ja kantarelli)
 • pari oksaa tuoretta timjamia
 • suolaa
 • pippuria
 • 0,5 l kuivattujen sienten liotuslientä
 • 0,5 l kasvislientä
 • suolaa
 • smetanaa
 • lehtipersiljaa

Valmistaminen

1

Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne kiehautettuun veteen likoamaan puoleksi tunniksi.

2

Valmista ensin taikina. Sekoita kulhossa melkein kaikki jauhot (jätä 0,5 dl sivuun), suola, kananmunat ja 1 dl turkkilaista jogurttia. Vaivaa taikinaksi. Jos taikina on kuivaa, lisää jogurttia tarpeen mukaan. Laita loput jauhot pöydälle ja vaivaa ne taikinan joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisan tuntuinen. Kääri taikina sitten kelmuun ja anna sen vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia.

3

Valmista sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Lisää sitten sienet (kuivatut liotettuina, säästä liotusvesi!) ja paista seosta viitisen minuuttia. Mausta seos ja siirrä se sitten jäähtymään. Tarvittaessa voit hienontaa seoksen vielä tehosekoittimella.

4

Kauli taikina muutamassa erässä tasaiseksi levyksi (voit käyttää myös pastakonetta tähän). Paina taikinalevyyn esimerkiksi juomalasilla pyöreitä kiekkoja. Nosta kunkin kiekon keskelle pieni lusikallinen täytettä, kostuta toinen reuna vedellä ja taita toinen reuna päälle (näin muotoutuu puolikas ympyrä). Kostuta vielä kulmat ja taita ne keskelle.

5

Kuumenna liemen ainekset kattilassa ja keitä lientä kasaan 15 minuuttia. Lisää sitten joukkoon pelmenit ja keitä niitä noin 8 minuuttia. Tarjoa pelmenit liemessä smetanan ja lehtipersiljan kanssa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi