pastat ja risotot/ sesonkiruoat/ talvi

Karitsaragù

Ragù on italialainen liha-tomaattikastike, joka yleensä tehdään pitkään haudutettavasta ruhonosasta. Tällä kertaa minä tyydyin arkisempaan (ja helpommin saatavilla olevaan) versioon, johon käytin karitsan jauhelihaa. Mikä tahansa pitkään haudutettu liha sopii tähän myös mainiosti, esimerkiksi porsas tai nauta. Tähän voi käyttää myös muuta jauhelihaa, mutta ainakin minä pidän karitsan jauhelihan mausta ja se sopii tomaattikastikkeen seuraan mainiosti. Sekaan voi lisätä myös pekonia tai kuivattuja sieniä makua syventämään. Ensi kerralla laitan itse molempia! Kastikkeen ihana maku muodostuu tomaateista, kasviksista ja yrteistä.

Hauduta ragùa niin pitkään kuin maltat – siitä tulee sitä parempi, mitä pidempään maltat antaa sen hautua. Ragùlle on niin monta reseptiä kuin on tekijääkin, mutta kaikkia yhdistää pitkä haudutusaika, liha ja tomaatti. Reseptin muunneltavuus lieneekin selittävä tekijä sen suosion takana. Kannattaa tehdä kerralla iso satsi, sillä tämä on tosi hyvää lämmitettynä seuraavanakin päivänä! Tai sitten voi kutsua ystävät kylään syömään, koska tätä tekee samalla vaivalla tosiaan isommankin erän. Kaunista annosta tästä ei ehkä saa, mutta maku on ihana, ihan parasta lohturuokaa talven harmauteen. Ragù tarjoillaan pastan kera. Päälle raastetaan vielä parmesaania ja herkullinen ateria on valmis. 

Karitsaragù

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 400 g karitsan jauhelihaa
 • (1/2 pkt pekonia)
 • oliiviöljyä
 • 1 sipuli
 • 4 valkosipulin kynttä
 • pätkä varsiselleriä
 • 2 porkkanaa
 • 2 tlk säilöttyjä tomaatteja
 • (1 dl punaviiniä)
 • lihalientä
 • 1 rkl sokeria
 • suolaa
 • pippuria
 • kuivattua oreganoa
 • (kuivattuja sieniä)
 • tuoretta basilikaa

Valmistaminen

1

Ruskista jauheliha (ja pekoni) öljyssä. Kuori ja pilko sillä välin sipuli, valkosipulin kynnet, varsiselleri ja porkkanat. Lisää kasvikset jauhelihan joukkoon ja ruskista niitä hetki. Lisää sitten joukkoon säilötyt tomaatit (halutessasi punaviini) ja tarpeen mukaan lihalientä. Mausta sokerilla, suolalla, pippurilla, oreganolla ja halutessasi kuivatuilla sienillä. Tarkista maku. Anna hautua vähintään puoli tuntia - mitä pidempään haudutat, sitä parempaa soosia saat. Lisää lopuksi joukkoon tuore basilika.

2

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Annostele pasta lautasille, lusikoi päälle ragùa ja raasta pinnalle vielä parmesaania.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi