keitot/ sesonkiruoat/ talvi

Madekeitto

Made on limaisen ja ruman näköinen kala, mutta sen maku on ihana: pehmeä ja lempeä. Parhainta madetta olen syönyt keitossa, joka onkin talvikuukausien klassikko. Madekeittoa varten kannattaa ehdottomasti nähdä vaiva ja keittää siihen liemi itse. Made myydään aina kokonaisena, koska fileoinnissa menisi niin paljon lihaa hukkaan. Siksi madekeittoa varten kannattaa keittää ensin kalan liha nesteessä pehmeäksi, jolloin se irtoaa helposti luista. Made hajoaa herkästi, joten lihaa ei kannata keittää kuitenkaan kovin pitkään. Kypsä liha irrotetaan varoen ruodosta ja ruoto laitetaan takaisin kiehumaan veteen. Mielestäni paras liemi koostuu valkoviinistä, sipulista, fenkolista, laakerinlehdistä, valko- ja maustepippureista ja suolasta.

Perinteiseen madekeittoon fenkoli ei kuulu, mutta pidän kovasti sen herkästä mausta kalakeitossa, joten lisäsin sitä tähänkin. Peruna, porkkana ja sipuli sen sijaan ovat hyvinkin perinteisiä madekeiton juureksia. Kalakeiton aateloi kunnon kuohukerma, muu ei yksinkertaisesti vain maistu yhtä hyvältä. Pinnalle vielä hiukan tuoretta tilliä, niin hienostunut sesonkiherkku on valmis. Tässä keitossa tärkein maku tulee mateesta, eikä mateen hienoa makua kannata peittää liian voimakkailla muilla mauilla. Mateen maksa kannattaa pyytää mukaan kalatiskiltä ja paistaa se keiton pinnalle tai ruisleivän päälle. Tarjoa keitto ruisleivän kera.  

Madekeitto

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 1 kokonainen made
 • vettä
 • 1 iso sipuli
 • 1/2 fenkoli
 • 10 maustepippuria
 • 10 valkopippuria
 • 2 laakerinlehteä
 • suolaa
 • 6 perunaa
 • 2 porkkanaa
 • 1 iso sipuli
 • 1/2 fenkoli
 • voita
 • suolaa
 • 2 dl kuohukermaa
 • tuoretta tilliä
 • (mateen maksa)

Valmistaminen

1

Tee ensin liemi. Laita perattu made kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Kuumenna vesi ja kerää pinnalle muodostuva vaahto pois. Kypsennä viitisen minuuttia, nosta made pois liemestä ja irrota kypsä liha luista. Laita sitten ruoto takaisin nesteeseen ja jatka keittämistä ja vaahdon kuorimista vielä 25 minuuttia. Kuori ja pilko sipuli ja puolet fenkolista. Lisää sipuli, fenkoli ja mausteet liemeen. Hauduta vielä 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen keittoa varten.

2

Tee sitten itse keitto. Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipuli. Viipaloi toinen puolikas fenkolista. Kuullota kasvikset voissa. Lisää liemi ja hauduta 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Lisää keiton joukkoon mateen liha ja mausta suolalla. Lisää vielä kerma ja kuumenna keitto. Viimeistele keitto tuoreella tillillä ja tarjoa ruisleivän sekä paistetun mateen maksan kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  luimupupu
  15.2.2016 at 09:38

  Me pyydämme mateen usein fileroituna ja otamme tietenkin pään ja ruodot mukaan. Jos teemme keittoa, niin keitämme ensin liemen (ja irrotamme ruotoihin jääneet lihat) ja kypsytämme paloitellut fileet siinä. Usein teemme fileistä rullia, joden ympärille kiedomme kinkkua ja kypsennämme rullat uunissa.

 • Reply
  Sini
  16.2.2016 at 07:34

  Mielestäni on sama vaiva kypsentää koko kala kerralla (kun ruotoihin jää joka tapauksessa lihaa), joten siksi en erikseen yleensä pyydä fileoimaan. Oi, nuo rullat kuulostavat kyllä hyviltä!

 • Kommentoi