juomat/ pastat ja risotot

Lasagne ja pastaviinisuositus

Kokkasin pitkästä aikaa lasagnea pitkän kaavan mukaan ja koska sen seuraan valittu viini sopi niin hienosti pastaruoan kanssa, ajattelin vinkata siitä teillekin. Maahantuojalta maisteluun saatu Trifula-viini* valikoitui pariksi lasagnelle, sillä sen kehuttiin sopivan hyvin pastaruokien pariksi. Koska syyskuun alussa on tiedossa matka Italian Piemonteen, tuon alueen viinit ovat jo tovin kiinnostaneet sillä ajatuksella, että jotain niistä ehkä pääsee maistelemaan paikan päällekin. Piemonten alueen viineistä erityisesti barbaresco (joka valmistetaan nebbiolo-rypäleestä) ja barbera ovat olleet suosikkejani. Tästä viinistä löytyy noita molempia rypäleitä ja lisäksi vielä dolcettoa ja pinot noiria, joka on myös ollut viime aikojen suosikkirypäleitä. Rypälesekoitus on kiva yhdistelmä voimakkaampia rypäleitä ja kevyempää pinot noiria, kokonaisuus onkin juuri sopivan marjainen ja kevyt pastaruokien kaveriksi. Viini maksaa Alkossa vain alle yhdeksän euroa, joten tästä tuli heittämällä oma arkipunaviinisuosikkini. Pullo on helppo löytää ja muistaa etiketin koiran perusteella. Olen kuullut huhua, että Suomessa menisi parhaiten kaupaksi viinit, joiden etiketissä on joku eläin – hauska ajatus minusta, vaikka itse harvoin valitsenkaan viiniä etiketin perusteella.

Lasagnen tekeminen kestää oman aikansa, mutta maku palkitsee. Lasagnea kannattaa tehdä kerralla jättisuuri annos, koska se vain paranee lämmitettäessä. Lasagnesta saa mehukkaan sopivalla määrällä tomaatti- ja juustokastiketta. Mitä pidempään tomaattikastiketta on haudutettu, sitä parempaa se on. Omaan versiooni käytän yleensä Muttin tomaattisäilykkeitä, jotka ovat mielestäni parhaan makuisia. Toinen tärkeä ainesosa lasagnessa on tietysti juusto: sitä pitää olla reilusti! Omaan versiooni tykkään laittaa parmesaania ja mozzarellaa. Tuorepastalevyt pysyvät pehmeämpinä paistettaessa, mutta maussa ei juurikaan ole eroa kuivattuihin versioihin verrattuna, joten voit käyttää kumpia tahansa. Kuivattuja on pienemmissäkin kaupoissa aina saatavilla. Lasagnea on kiva laittaa vieraille, kuten minä tällä kertaa tein, koska kaikki vieraat ovat aina otettuja suuritöisen lasagnen syömisestä!

 *viini saatu maahantuojalta

Raaka-aineet

 • oliiviöljyä
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 1 sipuli
 • 2 tlk tomaattimurskaa
 • 3 dl vettä
 • ripaus sokeria
 • tuoretta basilikaa
 • kuivattua oreganoa
 • suolaa
 • pippuria
 • 400 g jauhelihaa
 • 40 g voita
 • 0,75 dl vehnäjauhoja
 • 0,75 l täysmaitoa
 • parmesaania
 • suolaa
 • pippuria
 • pastalevyjä
 • 2 mozzarellapalloa
 • 2 dl parmesaaniraastetta

Valmistaminen

1

Aloita tomaattikastikkeen tekemisellä. Kuori ja pilko sipulit. Kuumenna isossa kattilassa oliiviöljy ja lisää sipulit, kuullota sipuleita hetki. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet, anna kiehua hiljaa parin tunnin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.

2

Valmista sitten béchamel-kastike: sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Kypsennä hetki, mutta älä anna ruskistua. Kaada joukkoon lämmitetty maito tilkka kerrallaan. Sekoita kastiketta, kunnes se on suurustunut. Lisää parmesaani ja mausteet.

3

Viimeistele bolognesekastike ruskistamalla jauheliha paistinpannulla ja lisäämällä se sitten tomaattikastikkeen joukkoon.

4

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Levitä ison vuoan pohjalle kerros béchamel-kastiketta. Lado päälle kerros pastalevyjä. Kaada sitten päälle ohut kerros bolognesea ja béchamel-kastiketta. Lisää päälle mozzarellaa. Jatka kerroksia niin kauan, kun täytteitä riittää ja jätä viimeiseen kerroksene pastalevyt, béchamel-kastiketta ja mozzarellaa sekä parmesaania. Paista uunissa 45 minuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ja herkuttele!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi