pataruoat/ uuniruoat

Moussaka

Olen yrittänyt alkusyksyn hiukan vältellä enimpiä hiilihydraatteja (pastaa ja vaaleaa leipää), joten innostuin pitkästä aikaa tekemään moussakaa. Nyt tuntuu jo sen verran syksyiseltä, että maistuu tuhdimmatkin ruoat, joten kesän jälkeen uunikin on päässyt taas käyttöön.

Parhaan moussakan salaisuus on karitsan jauheliha, béchamel-kastike juustolla ja tovin hauduteltu tomaattikastike. Karitsan jauheliha antaa huiman paljon enemmän makua kuin tavallinen jauheliha, varsinkin kun sen hauduttaa tomaattikastikkeen joukossa. Tomaattikastikkeen maustaa karitsan jauhelihan lisäksi tuore minttu, joka antaa moussakalle kivan kreikkalaisen maun. Béchamel-kastikkeen tekeminen on hiukan työtä ja tarkkuutta vaativaa puuhaa, mutta työn arvoista, sillä se antaa viime silauksen ja ihanan kermaisuuden moussakalle. Mitä enemmän parmesaania kastikkeeseen laitat, sitä voimakkaammin se maistuu valmiissa ruoassa. Minä tietenkin juustohiirenä tykkään laittaa reilusti juustoa.

Moussakassa on jotenkin vähän samanlainen fiilis kuin lasagnessa, ilman hiiihydraatteja vain. Pastan korvaavaa munakoisoa tulee käytettyä ruoanlaitossa ihan liian harvoin verrattuna siihen, kuinka herkullista se on. Pitääkin napata munakoisoja siis useammin koriin ruokakaupassa. Myös tämä moussaka ansaitsisi kyllä päästä pöytään useamminkin. 

Raaka-aineet

 • 2 munakoisoa
 • suolaa
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • oliiviöljyä
 • 400 g karitsanjauhelihaa
 • 2 rkl tomaattipyreetä
 • 2 tlk tomaattimurskaa
 • 1 kanelitanko
 • 1 laakerinlehti
 • pippuria
 • suolaa
 • sokeria
 • tuoretta minttua
 • 5 dl täysmaitoa
 • 50 g voita
 • ½ dl vehnäjauhoja
 • suolaa
 • parmesaania
 • 1 kananmuna

Valmistaminen

1

Pese ja viipaloi munakoisot. Ripottele viipaleiden pinnalle suolaa ja itketä munakoisoja vähintään 10 minuuttia. Taputtele munakoisoviipaleet talouspaperilla kuivaksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää sitten vielä tomaattipyre ja -murska joukkoon. Kiehauta. Mausta kanelitangolla, laakerinlehdellä, suolalla pippurilla ja sokerilla. Anna muhia 20 minuuttia. Ota lopuksi laakerinlehti ja kanelitanko pois ja lisää joukkoon tuore minttu.

2

Lämmitä maito ja sulata voi kattilassa. Lisää jauhot voin joukkoon ja sekoita. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada maito ohuena nauhana koko ajan vatkaten voi-jauhoseoksen joukkoon. Kiehauta. Mausta suolalla. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja lisää kananmuna, sekoita.

3

Lado uunivuokaan vuoroin munakoisoviipaleita ja vuoroin lihakastiketta. Kaada päällimmäiseksi béchamel-kastike. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes kuorrutus on kauniin ruskea ja hyytynyt. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi