pastat ja risotot

Mustatorvisienirisotto

Harjoittelin taas täydellisen risoton tekemistä – saan risotosta nykyään jo aika hyvää, mutta en vieläkään useiden kymmenien toistojen jälkeen täydellisen löysää. Parasta koskaan syömääni risottoa olen saanut Baskeri & Basso -ravintolassa. Se oli kylläkin salviarisotto, mutta kuitenkin. Risotto oli samaan aikaan juuri ihanan löysää ja silti riisissä oli säilynyt vielä purutuntuma. Ja lisäksi se oli vielä täydellisen suolaista. Odotan jo innolla tulevaa Italian reissua, josko siellä saisi eteensä huippurisottoa! Risotto ehtii usein hiukan imeä nestettä itseensä, vaikka sen kuinka yrittäisikin jättää vähän löysemmäksi, joten reilusti vaan nestettä joukkoon!

Perusohjeen sienirisotolle löydät täältä. Viime syksynä kokkasin kantarelleista risottoa maustaen sen kantarellipyreellä. Useimmiten suosin kuitenkin tätä klassista versiota, joka  on kaikessa yksinkertaisuudessaan yleensä parasta. Suosikkini kaikista risotoista on sienirisotto – risotossa sienten maku pääsee jotenkin erinomaisen hyvin oikeuksiinsa. Risotonhan voi periaattessa tehdä mistä tahansa sienistä, mutta omat suosikkini ovat kantarelli, suppilovahvero, männynherkkutatti ja mustatorvisieni. Eri sieniä voi myös halutessaan sekoittaa. Vaihtamalla sientä risotosta tulee vähän eri makuista. Tänä vuonna tuntuu olevan poikkeuksellisen hyvä mustatorvisienivuosi, joten tällä kertaa tein risoton pelkästään mustatorvisienistä. Mustatorvisienten voimakas, aromaattinen maku sopii oivasti risoton maustajaksi. Erinomaista syysruokaa!
 

Mustatorvisienirisotto

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 1 sipuli
 • pari valkosipulin kynttä
 • loraus oliiviöljyä
 • risottoriisiä
 • valkoviiniä
 • hyvää kasvislientä
 • tuoretta yrttiä, esimerkiksi timjamia
 • parmesaaniraastetta
 • nokare voita
 • 1 l tuoreita mustatorvisieniä

Valmistaminen

1

Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kaada reilu loraus oliiviöljyä kattilaan ja heitä sipulit sekaan. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi. Kaada sitten joukkoon risottoriisi ja nosta lämpöä kovemmaksi. Anna myös riisin kuullottua läpinäkyväksi, tässä menee minuutti tai pari. Kaada sitten riisin joukkoon valkoviini. Hämmennä seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin ja antanut riisille makunsa.

2

Jatka risoton tekemistä tämän jälkeen niin, että kaadat joukkoon kuumaa kasvislientä desi kerrallaan ja annat sen imeytyä riisiin koko ajan seosta hämmentäen. Hämmentämisen tarkoituksena on saada riisin tärkkelys tekemään risotosta kermaista. Maistele risottoa välillä; tarkoitus on saada riisi kypsäksi niin, ettei sen purutuntuma häviä kokonaan.

3

Kun riisi on kypsää ja kermaista, nosta kattila tai paistinpannu pois liedeltä. Sekoita risoton joukkoon hienonnettua yrttiä, reilu kourallinen parmesaaniraastetta ja nokare voita. Laita kansi päälle ja anna risoton makujen tasaantua pari minuuttia. Tämä on tärkeä vaihe risoton valmistuksessa!

4

Paista risoton tasaantuessa sienet voissa melko kovalla lämmöllä. Annostele risotto lautasille ja sekoita puolet paistetuista sienistä risoton sekaan ja asettele puolet risoton pinnalle. Raasta pinnalle vielä reilusti parmesaania ja herkuttele heti!

You Might Also Like

4 Kommentit

 • Reply
  Viikonloppukokki
  22.8.2016 at 13:34

  Minä olen epätoivoisesti metsästänyt mustatorvisieniä, mutta eipä ole sattunut kohdille, vaikka joka puolella kehutaan miten hyvä sato tänä vuonna on. Kanttarellia, vaaleaorakasta ja lampaankääpää olen löytänyt runsaasti.

 • Reply
  Sini
  22.8.2016 at 13:40

  Mustatorvisieni ei tokikaan ole niin yleinen kuin nuo muut sienet ja lisäksi se on melko vaikeasti havaittavissa maastossa. Sillä kerralla, kun tässä risotossa olevat sienet löydettiin, sieniporukastamme 2/3 käveli valtaisan esiintymän läpi niitä huomaamatta. Minä huutelin sitten perässä, että älkää näitä tänne jättäkö… Eli silmät vain auki ja sopivia kohtia etsimään – nämä kun kasvavat aina ihan samoissa paikoissa, niin yhden kerran löydettyään tietää mistä etsiä.

 • Reply
  Tiina Garvey - Fanni ja Kaneli
  23.8.2016 at 08:02

  Bas&Bas on kyllä kova – ihan mielettömän hyvä risotto tosiaan, ja se tartar, oih! Sienirisotto on tähän aikaan vuodesta ihan paras ruoka – tämä näyttää herkulliselta!

 • Reply
  Sini
  20.9.2016 at 05:39

  Tartaria en ole maistanutkaan siellä, pitää selkeästi tehdä uusintavisiitti 😉 mikä tahansa sieniruoka on tähän aikaan vuodesta ihan parasta!

 • Kommentoi