keitot/ sesonkiruoat/ syksy

Suppilovahverokeitto

Olen julkaissut ensimmäisen postauksen tästä suppilovahverokeitosta jo vuonna 2012. Tämä on yksi ensimmäisistä sieniruoista, joita olen kotona opittujen lisäksi kokannut, joten sen takia tällä on minulle erityinen asema. Lisäksi tämä nyt vain sattuu olemaan todella herkullista – yksi suosikkini kaikista sieniruoista. Teen aina ensimmäisistä suppilovahveroista tuoreeltaan juuri tätä keittoa. Yleensä varioin vanhoja hyväksi havaittuja reseptejä aina vähän, mutta tätä en oikeastaan koskaan – kun resepti on mielestäni jo valmiiksi täydellinen.

Teen tätä yleensä pelkästään suppilovahveroista, vaikka toki voisi muitakin sieniä käyttää – suppilovahveroiden maku vain tuntuu sopivan tähän erityisen hyvin ja niitä minulla yleensä myös on isot varastot. Pekonin rasvaisuus korostaa sienten maanläheistä makua – vaikka pekoni toki tekee mistä vain ruoasta tosi hyvää. Täysmaito ja kerma antavat keitolle täyteläisyyttä, joten älä kevennä näissä! Keittoa ei suurusteta jauhoilla, vaan sen tehtävän hoitaa palsternakka. Usein sienikeittoihin lisätään sulatejuustoa, mutta siitä tulee mielestäni jotenkin tunkkaista, toisin kuin tästä kermaisesta ja palsternakalla suurustetusta versiosta. Lisäksi keitto saa miedon yrttisen maun timjamista, jota muutenkin tykkään käyttää sieniruoissa. Simppeliä, mutta erittäin maukasta!

Suppilovahverokeitto

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 1 litra suppilovahveroita
 • 1 pieni palsternakka
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • voita
 • pari oksaa timjamia
 • 1,5 l täysmaitoa
 • 2 dl kuohukermaa
 • suolaa
 • pippuria
 • 1 pkt pekonia

Valmistaminen

1

Mikäli käytät kuivattuja sieniä, liota niitä vedessä puolisen tuntia ja kaada sitten vesi pois.

2

Pilko sienet. Kuori ja kuutoi palsternakka, sipuli ja valkosipuli. Paista sieniä palsternakan ja sipulien kanssa keskilämmöllä kattilassa voissa, ne saavat hieman ruskistua. Lisää yrtit ja nesteet. Keitä kunnes palsternakka ja sipuli ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla.

3

Soseuta kuuma keitto varovasti sauvasekottimella. Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja paista se pannulla rapeaksi. Anna pekonin valuttaa ylimääräinen rasva talouspaperin päällä ja lisää pekoni sitten annosten päälle.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi