keitot/ sesonkiruoat/ syksy

Kurpitsa-kurkumakeitto

Lokakuu on ehtinyt jo puoliväliin ja samalla ilma viilennyt sen verran, että kasvissosekeitot ovat keittiössä kovassa huudossa. Uusi tuttavuus kurkuma pääsi testiin tässä kurpitsasosekeitossa ja olikin oikein mainio lisä keittoon. Kurkuma myös värjäsi keiton hohtavan keltaiseksi (pelkkä kurpitsa ei tee siitä ihan noin keltaista). Tykkään kovasti syksyisin syödä kurpitsakeittoa, joka on yleensä hiukan makeaa. Teen sen lähes aina kookosmaitoon (niin kuin monet muutkin kasvissosekeitot), koska pidän sen kermaisesta, pehmeästä mausta kasvisten seurana enemmän kuin tuhdin kuohukerman. Kookosmaito ikään kuin pyöristää keiton makuja. Kurkuman mausteisuuden lisäksi maustoin keiton juustokuminalla ja savupaprikalla. Juustokumina on ollut kesällä vähän vähemmällä käytöllä, mutta nyt innostuin taas siitäkin uudelleen. Se sopii oikein hyvin kurkuman pariksi! 

Kasviskeiton pinnalle laitoin paahdettuja manteleita ja rapeaksi paistettuja salvian lehtiä. Kun keitto on soseutettu ihan silkkisen sileäksi, mantelit antavat kaivattua purutuntumaa ja paahteista makua, salvian lehdet taas vähän kevyempää rapeutta ja salvian yrttistä makua. Noita rapeaksi paistettuja salvian lehtiä olisi voinut syödä ihan vain sellaisenaankin naposteltavana, niin koukuttavia ne kaikessa rapsakkuudessaan olivat.

Kurpitsa-kurkumakeitto

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • manteleita
 • oliiviöljyä
 • tuoretta salviaa
 • 1 iso sipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 1 myskikurpitsa
 • pala tuoretta kurkumaa
 • juustokuminaa
 • savupaprikaa
 • suolaa
 • 1 tlk kookosmaitoa

Valmistaminen

1

Valmistele ensin keiton lisukkeet. Paahda manteleita kuivalla paistinpannulla muutama minuutti niin, että ne saavat hiukan väriä pintaansa, mutta eivät missään nimessä pala. Siirrä syjään odottamaan. Paista sitten salvianlehdet rapeiksi oliiviöljyssä. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja paista salvianlehtiä 30-45 sekuntia, kunnes ne tummuvat hiukan ja rapeutuvat. Nosta salvianlehdet pois öljystä ja jätä ne sivuun valumaan talouspaperin päälle.

2

Valmista sitten itse keitto: kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja myskikurpitsa. Kuori kurkuma ja raasta se. Kuumenna loraus oliiviöljyä kattilassa. Lisää ensin sipuli ja paista sitä hetki niin, että se pehmenee. Lisää sitten valkosipuli, raastettu kurkuma, juustokumina, savupaprika ja suola. Sekoita, lisää kurpitsa ja kookosmaito. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä. Kiehauta ja jätä hautumaan miedolla lämmöllä. Keitä, kunnes kurpitsa on pehmennyt, tähän menee noin puoli tuntia.

3

Soseuta keitto huolellisesti sileäksi. Maista ja tasapainota maku. Kaada keitto kulhoihin ja lisää paahdetut mantelit sekä rapeaksi paistetut salvianlehdet pinnalle. Tarjoa heti.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Selina
  14.10.2016 at 08:02

  Rakastan kurkumaa ja lisäilen sitä nykyään jo terveyssyistäkin moneen ruokaan. Olen myös salvian ja kurpitsan ystävä, joten tämän on pakko olla hyvää!

 • Reply
  Sini
  16.10.2016 at 19:31

  Kurkuma on minulle melko uusi tuttavuus, mutta päätynee uudemmankin kerran käyttöön. Kurkuma oli kyllä hyvä pari salvialle ja kurpitsalle!

 • Kommentoi