pastat ja risotot

Pad thai nyhtökaurasta

Blogissa on ollut vähän huomaamatta lihaton lokakuu, kun olen kokkaillut tofua, kurpitsakeittoa ja nyt vuorossa on nyhtökaura! Olen yleisestikin luonnostaan vähentänyt lihan syöntiäni jo jonkin aikaa – en aio luopua siitä kokonaan, mutta vähentäminen on tuntunut hyvältä. Vaikka tässä painavat myös eettiset asiat, suurin syy on kuitenkin siinä, etten halua syödä “ihan ok” -tasoista liharuokaa. Silloin kun syön lihaa, sen täytyy olla erityisen hyvää. Toki välillä pöytään eksyy ihan tavalliset lihapullat tai jauhelihakastike, mutta pääosin suosin lihan syönnissäni karitsaa (jauhelihana tai muuna ruhon osana, välillä olen ostanut puolikkaan karitsankin pakkaseen) tai laadukasta possua, vaikka toki välillä grilliin eksyy nautaakin. Lihan lisäksi syön kyllä kalaa ja maitotuotteita – ruoassa minulle tärkeintä on kuitenkin maku, joten maitotuotteista en kyllä hevillä luovu.  

Nyt vallalla oleva erilaisten kasviperäisten lihankorvikkeiden trendi tekee minut iloiseksi: näin jokaisen on helmpompi pitää jossei nyt kokonaan lihatonta lokakuuta niin ainakin meat free monday eli yksi kasvispäivä viikossa. Kauppojen hyllyille on etsiytynyt Mifua, Härkistä ja Nyhtökauraa (hölmöistä nimistä voisi kyllä hankkiutua eroon). Nyhtökauran osalta saatavuus on kuitenkin ollut trendistä huolimatta todella huono – oman paketin löysin mökkimatkalla kaukana pääkaupunkiseudusta. Ilmeisesti hype ei ole ollut yhtä iso Kehä kolmosen ulkopuolella. Nappasin paketin puhtaasti mielenkiinnosta testiin – saisinko tuosta kasviperäisestä lihankorvikkeesta taiottua maukkaan annoksen.

No miltä se nyhtökaura sitten maistui? Vähän kauralle ja aika mauttomalle. Lisäksi nyhtökaura oli yllättävän kuivaa – se siis kaipaa reilusti mausteita ja kastiketta seurakseen. Suutuntuma oli kuitenkin yllättävän lähellä nyhtöpossua tai muuta hyvin kypsennettyä lihaa. Päädyin kokkaamaan nyhtökaurasta tällä kertaa mausteista pad thaita, mutta nyhtökaura voisi sopia hyvin myös texmex-henkisiin ruokiin tai vaikkapa pitaleipien täytteeksi. Oikeastaan aika moneen sellaiseen ruokaan, mihin nyhtöpossukin sopisi. Pad thain mausteinen kastike sopi oikein hyvin nyhtökauran seuraan – tosin sitä sai laittaa aika reilusti, että nyhtökaura ei jäänyt kuivakaksi. Kastike on pad thain sielu, joten kiinnitä huomiota sen tasapainottamiseen. Muuten pad thai noudatteli aiemmin kokkaamani pad thain hyväksi havaittua reseptiä. Reseptissä käytetään kananmunaa ja kalakastiketta, joten vegaaninen se ei ole – halutessasi voit kuitenkin jättää nämä pois. Annokseen tulee chiliä, kevätsipulia, minttua ja korianteria – aikamoinen makupommi siis tältä osin. Lisäksi kirpakkaa limeä viimeistelyyn ja ihan viimeiseksi päälle vielä paahdetut pähkinät tuomaan annokseen rapeutta, jota pehmeää nyhtökauraa ja nuudelia sisältävä annos tosiaan kaipasi. Kokonaisuutena oikein miellyttävä tutustuminen nyhtökauraan, jota taidan käyttää jatkossakin.

Blogilla on nyt myös oma Facebook-sivu, jonka kautta postausten seuraaminen onnistuu helposti. Pääset sivulle tästä tai yläpalkin linkistä. Käy tykkäämässä! 

Pad thai nyhtökauralla

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 2 rkl tamarind-tahnaa
 • 1 rkl sokeria
 • kalakastiketta
 • valkoviinietikkaa
 • 2 tuoretta chiliä
 • 2 salottisipulia
 • 3 valkosipulin kynttä
 • kevätsipulia
 • minttua
 • korianteria
 • 250 g nyhtökauraa (maustamaton)
 • 50 g (maa)pähkinöitä
 • oliiviöljyä
 • 150 g riisinuudeleita
 • 2 kananmunaa
 • 2 limeä
 • (srirachaa)

Valmistaminen

1

Valmista ensin kastike sekoittamalla tamarind-tahna, sokeri, kalakastike ja valkoviinietikka keskenään. Maista ja tasapainota maku.

2

Hienonna chilit, salottisipulit, valkosipulin kynnet, kevätsipuli ja yrtit. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Rouhi pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla paistinpannulla. Siirrä pähkinät syrjään, lisää pannulle oliiviöljyä ja salottisipuli sekä valkosipulin kynnet.

3

Lisää parin minuutin jälkeen nuudelit, nyhtökaura ja kastike. Riko joukkoon kananmunat. Paahda hetki, kunnes kananmunat kypsyvät. Purista joukkoon vielä yhden limen mehu ja sekoita sekaan chiliviipaleet, yrtit ja kevätsipuli. Nappaa paistinpannu pois levyltä ja nostele annokset lautasille. Lisää annosten päälle loput chilit, yrtit ja kevätsipulit sekä paahdetut pähkinät. Tarjoa limelohkojen ja srirachan kanssa.

 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi