pataruoat/ sesonkiruoat/ talvi

Karamellipossu

Marraskuu löi samaan aikaan sekä lumen maahan että minut sängynpohjalle flunssan kourissa. Nyt flunssa alkaa vihdoin hiukan hellittämään otetaan ja ajatus taas kulkea. Neljän seinän sisällä oltaessa pitkään haudutettavat liharuoat ovat hyviä – on aikaa vahtia uunia, kun viettää kaiken ajan kotona. Ulkona hohtava lumipeite saa myös tuhdimmat ruoat maistumaan ihan eri tavalla kuin aiemmin. Tovi sitten lahjaksi saamani pata on ollut tämän syksyn kovassa käytössä ja olenkin haudutellut tavallista enemmän meheviä liharuokia. Tuo kaunis pata on sekä käytännöllinen että kaunis – sillä voi ruskistaa liedellä, hauduttaa uunissa ja se on upea nostettavaksi myös suoraan ruokapöytään.

Farangin karamellipossun resepti on yksi blogin luetuimpia postauksia. Alkuperäinen postaus on tehty ihan blogin alkuaikana vuonna 2012. Olen kyllä kokkaillut tätä moneen kertaan sen jälkeenkin. Koska lihan valmistamisessa on monta vaihetta, tarjoan tätä yleensä silloin, kun saamme vieraita – arki-illan ruoaksi tätä harvemmin jaksan kokkailla, vaikka ruoka helposti valmistuukin. Tämän reseptin mukaan tulee ehkä parasta possusta valmistamaani ruokaa ikinä. Makea kastike, sisältä pehmeäksi hautunut liha ja friteeraamalla aikaan saatu rapea kuori ovat uskomattoman upea yhdistelmä. Annoksen viimeistelee kevyt tulisuus ja korianterin raikkaus. 

Lihaa haudutetaan pitkään liemessä, jolloin se pysyy tosi mehevänä. Liemi myös antaa lihalle reilusti makua. Liemi on melko mausteinen, sillä sen pohjana on soijakastike ja makua sille antavat sokeri, valkosipuli, inkivääri ja mausteet. Erityisesti kaneli ja tähtianis maistuvat mukavan pehmeille valmiissakin ruoassa. Kun uunin avaa, liemen mahtava tuoksu täyttää koko kodin! Liha tosiaan viimeistellään vielä friteeraamalla, jolloin pehmeä liha saa vähän rapeutta. Friteerauksen jälkeen lihan joukkoon kieritellään vielä liemestä, mausteista ja sokerista keitetty karamellisoitu kastike. Makea kastike on mausteisuudessaan vähän tavanomaisesta poikkeava ja varmaan juuri siksi niin hyvä. 

Karamellipossu

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 600 g porsaan niskaa
 • 1 l vettä
 • 4 dl soijaa
 • 1 dl kalakastiketta
 • 0,5 dl makeaa soijaa eli ketjap manista
 • 1 dl sokeria
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 5 sentin pala inkivääriä
 • 2 valkopippuria
 • 1 kanelitanko
 • 4 tähtianista
 • 1,25 dl haudutuslientä
 • 1 kanelitanko
 • 2 tähtianista
 • 0,5 dl vettä
 • 200 g ruokosokeria
 • 1 l rypsiöljyä
 • 1 chili
 • kourallinen korianteria
 • riisiviinietikkaa
 • rapeaksi paahdettua sipulia ja valkosipulia

Valmistaminen

1

Mittaa kaikki haudutusliemen ainekset pataan ja kiehauta liemi. Lisää liha liemeen ja anna sen hautua kannen alla uunissa 150 asteessa vähintään neljä tuntia tai mielellään yön yli. Nosta liha varoen padasta jäähtymään. Nosta sekä liha että liemi jääkaappiin.

2

Paahda samankokoisiksi paloiksi pilkotut sipulit runsaassa öljyssä kuumalla pannulla rapeiksi. Nosta paahdetut sipulit talouspaperin päälle kuivumaan.

3

Valmista seuraavaksi karamellisoitu kastike. Kuori haudutusliemen päältä pois hyytynyt rasva. Mittaa liemi kattilaan, lisää mausteet, kiehauta ja siirrä kattila pois levyltä. Mittaa toiseen kattilaan vesi ja sokeri. Sulata sokeri miedolla lämmöllä veteen. Kun sokeri on liuennut, kuumenna seosta, kunnes sokeri karamellisoituu. Lisää liemi karamellisoituneen sokerin joukkoon - kaada varovasti, karamellisoitunut sokeri on kuumaa. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes se paksuuntuu.

4

Paloittele liha isohkoiksi paloiksi. Kuumenna öljy kattilassa noin 170-asteiseksi (voit käyttää apuna lämpömittaria). Friteeraa lihanpalat, kunnes ne ovat kullanruskeita ja pinnaltaan rapeita. Nosta lihanpalat kattilasta reikäkauhalla talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräinen rasva paperiin.

5

Viipaloi chili ja hienonna korianterin lehdet. Yhdistä kulhossa lihanpalat, rapeat sipulit, osa karamellisoidusta kastikkeesta ja chileistä sekä korianterista. Koristele annokset vielä chilillä ja korianterilla. Tarjoile chilillä maustetun riisiviinietikan ja riisin kanssa.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Tiina Garvey - Fanni ja Kaneli
  14.11.2016 at 21:06

  Oih, nyt ollaan hyvien makujen äärellä! Nuo mausteet, voin vain kuvitella miten ihana maku (ja tuoksu!) Me ei olla vielä testattu tämän tyyppistä reseptiä meidän keittiössä – voisi olla siihen juuri sopiva hetki 🙂

 • Reply
  Sini
  15.11.2016 at 11:48

  Olen ihan varma, että tykkäät tästä, joten ei muuta kun testiin! On yksi omista possusuosikeistani!

 • Kommentoi