pataruoat/ sesonkiruoat/ talvi/ uuniruoat

Lammaspata

Tänä syksynä pataruoat ovat olleet erityisen pop keittiössäni, varmaan johtuu osittain myös tuon uuden padan aikaansaamasta innostuksesta. Pataruoista suosikkejani ovat erilaiset liha- ja makkarapadat, tällä kertaa pataan eksyi lammasta. Pidän kovasti lampaan lihan mausta, joten kokkailen sitä nykyään melko usein. Valitsen mielummin lampaan kuin possun tai naudan, jos se vain on mahdollista. Tänä syksynä olen kokannut jo muutaman kerran tätä tosi yksinkertaista, mutta herkullista lammaspataa. Salaisuus piilee pitkässä hauduttamisajassa, jolloin lammas pehmenee suorastaan hajoavaksi. Juurekset lisätään joukkoon vasta kypsentämisen loppuvaiheessa, jollon pehmeän lihan ja vielä aavistuksen napakoiden juuresten yhdistelmä antaa padalle mainiota vaihtelevuutta. Pataan voi valita monenlaista ruhonosaa ja miksei tietysti muutakin kuin lampaan lihaa. Minä olen käyttänyt karitsan paistia, mutta mikä tahansa muukin ruhonosa tähän sopii, kunhan ei nyt ihan sisäfilettä pataan tuhlaa.

Lihan lisäksi padan maku tulee laadukkaasta lihaliemestä. Olen välillä käyttänyt valmista hyvää lihalientä (esim. Puljonki) tai välillä pakastettua, itse keitettyä lientä. Kaikki ylijääneet liemet kannattaa aina heittää pakastimeen, silloin tälläiset pataruoat saavat kätevästi mainion maun! Pataan laitetaan myös laakerinlehtiä ja yrttejä antamaan makua – tällä kertaa käytin minttua, mutta välillä olen käyttänyt rosmariinia ja timjamikin sopisi mainiosti. Pataan voi laittaa joko tuoreita tai kuivattuja yrttejä, molemmista tulee hyvän makuista. Juureksista voi valita omaan makuun parhaiten sopivat tai kaapista löytyvät. Minä laitoin perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa. Lisäksi sipulia ja valkosipulia antamaan ekstramakua. Pehmeäksi hautunut, lihaliemen maun imenyt liha, napakat suolaiset kasvikset ja makua antavat yrtit ovat padassa enemmän kuin osiensa summa. Pitkä haudutus saa maut kietoutumaan hienosti yhteen. Joskus yksinkertainen on vain parasta. Tätä pataa kannattaa tehdä kerralla iso setti, sillä padan maku vain paranee lämmitettynä.

Lammaspata

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 1,5 kg karitsan paistia
 • voita
 • 1,5 l hyvää lihalientä
 • 2 laakerinlehteä
 • suolaa
 • pippuria
 • 400 g perunoita
 • 400 g porkkanoita
 • 2 palsternakkaa
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 2 sipulia
 • tuoreita tai kuivattuja yrttejä (minttu, rosmariini, timjami)

Valmistaminen

1

Kuumenna uuni 150 asteeseen.

2

Ruskista paisti voissa padassa liedellä. Lisää päälle lihaliemi ja mausteet.

3

Laita liha hautumaan uuniin vähintään kolmeksi tunniksi (mitä pidempään haudutat, sen parempaa saat).

4

Kuori ja pilko sitten juurekset ja sipulit. Lisää ne lihan ja liemen joukkoon pataan. Lisää myös yrtit. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

5

Laita pata vielä uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi.

6

Nosta höyryävä pata pöytään ja nauti!

You Might Also Like

1 kommentti

 • Reply
  Viikonloppukokki
  30.11.2016 at 07:25

  Kiva lukea, että muutkin säilövät pakastimeen ylijääneitä liemiä 🙂

 • Kommentoi