Yleinen

Marraskuun raaka-aineet

Marraskuun raaka-aineiksi valikoitui kaksi aika eri tyylistä raaka-ainetta: maa-artisokka ja granaattiomena. Yhdistävä tekijä on molempien myöhäisen syksyn sesonki.

Maa-artisokka on parhaimmillaan myöhään syksyllä – vaihtoehtoisesti mukuloiden voi antaa myös talvehtia maassa, jolloin ne voi syödä aikaisin keväällä (maa-artisokalla on näin ollen kaksi sesonkia). Hiukan kiinnostaisi ensi vuonna istuttaa maa-artisokkaa itsekin, sillä se tekee yleensä kohtalaisen helposti runsaan sadon. Maa-artisokan mukulat ovat epäsäännöllisen muotoisia, joten siksi niiden kuoriminen on hiukan työlästä. Aina maa-artisokkaa ei ole pakko kuoria, vaan mukulat voi pestä ja käyttää kuorineen, tällöin mausta tulee hiukan pähkinäisempi. Maa-artisokan maku on mieto ja juureksista yksi hienostuneimpia, sellainen hiukan vaniljainen. Maa-artisokka sopii kuulemani mukaan myös jälkiruokiin – pakko varmaan testata sitäkin! Tällä kertaa käytin maa-artisokkia kuitenkin ihan suolaiseen ruokaan, jonka reseptin jaan kanssanne seuraavaksi.

Granaattiomena on nykyään yksi suosikkihedelmistäni. Sen perkaaminen on ehkä hiukan työlästä, mutta yhdestä hedelmästä tulee valtava määrä siemeniä syötäväksi. Valitse kaupassa mahdollisimman rupuisen näköinen ja mahdollisimman painava hedelmä, sillä ne ovat sisällöltään yleensä parhaita. Granaattiomenan sesonki kestää koko talven ja juuri nyt sen siemenet hehkuvat rubiininpunaisena – kun siemenet ovat erityisen punaisia, ne myös maistuvat meheviltä ja makeilta. Minä syön suurimman osan granaattiomenasta joko sellaisenaan tai jogurtin kanssa. Rasvaisen maustamattoman jogurtin kanssa pirskahtelevat, hedelmäiset siemenet ovat ihanan raikas lisä! Granaattiomenasta saa myös ihanan ja helpon jälkiruoan, kun sekoittaa jogurtin sekaan kermavaahtoa, hunajaa ja pähkinöitä.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi