jälkiruoat/ sesonkiruoat/ talvi

Chai crème brûlée

Jouluisista mausteista tein itse tällä kertaa vähän erilaisen jälkiruoan, kun en käyttänytkään mausteita perinteiseen tapaan pipareihin tai kuivakakkuun. Sen sijaan tein chai crème brûléen eli maustoin crème brûléen jouluisilla mausteilla. Nimensä brûlée saa chai latelta, joka on siis joulumausteilla maustettu maitoinen tee. Jotain samaa näissä mauissa onkin. Olen aiemmin tehnyt perinteisempää versiota crème brûléesta ja valkosuklaalla sekä laventelilla maustettua versiota. Nyt kuitenkin päivitin annokset sesonkiin jouluisilla mausteilla.

Pehmeät mausteet sopivat oikein hyvin kermaiseen brûléeseen, mutta mausteita kannattaa laittaa reilusti, sillä kerma miedontaa niiden makua. Brûléen kannattaa antaa tekeytyä yön yli, jolloin se maustuu kunnolla ja mausteet maistuvat voimakkaammin. Sitten vain juuri ennen tarjoilua sokeri pinnalle ja kevyt ruskistus polttimella.

Chai crème brûlée

Tulosta resepti

Raaka-aineet

  • 4 dl kuohukermaa
  • vaniljatanko
  • 1 tähtianis
  • 1 kanelitanko
  • 2 tl kardemummaa (jauhamaton)
  • 4 neilikkaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 4 kananmunan keltuaista
  • ruokokidesokeria

Valmistaminen

1

Mittaa kerma kattilaan. Lisää mausteet, halkaistu vaniljatanko ja sen veitsen terällä irti kaavitut siemenet myös kattilaan. Kiehauta seos. Jätä maustumaan hetkeksi ja siivilöi sitten mausteet pois.

2

Vatkaa sokeria ja kananmunan keltuaisia kulhossa, kunnes seos vaalenee ja muuttuu kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada sitten kerma-maitoseos sokeri-kananmunavaahtoon ohuena nauhana samalla varovasti sekoittaen.

3

Asettele neljä pientä vuokaa uunipellille ja täytä pelti vedellä niin, että vesi yltää vuokien puoliväliin saakka. Kaada seos vuokiin ja asettele vuokien päälle alumiinifolio suojaksi.

4

Paista crème brûlèita vesihauteissaan 150-asteisessa uunissa, kunnes seos on hyytynyt. Tässä menee noin 20-30 minuuttia uunista ja vuokien koosta riippuen, joten tarkkaile seoksen hyytymistä. Seos hyytyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin hiukan.

5

Kun vanukkaat ovat hyytyneet, jäähdyttele niitä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa, mielellään seuraavaan päivään.

6

Ripottele juuri ennen tarjoilua vanukkaiden pinnalle hieman ruokokidesokeria ja paahda pinta kaasupolttimella. Tarjoile heti!

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi