juomat/ uuniruoat/ Yleinen

Joulu 2016

Pieni katsaus joulun ruokiin! Perinteiset jouluherkkuni ovat pysyneet jo vuosia suunnilleen samoina, mutta aina niihin jotain uusia vivahteita tulee (vaikka aiempien vuosien joulukatsaukset näyttävätkin aikalailla samanlaisilta). Emme vietä tätäkään joulua kotona, vaan suuntaamme molempien perheiden luo vaihtaen paikkaa välillä. Vien kuitenkin ruokia mukanani vierailupaikkoihin ja lupasinpa tehdä mummolleni joululahjaksi vähän jouluruokia. Sekä tuon piparkakkutalon, joka kuvituksena on! Sen väsäsimme jo viikonloppuna siskon ja miehen avustuksella (enemmän siskon). Siitä tuli ehkä vähän vino, mutta toivottavasti kuitenkin maukas. 

Laatikoista listalle ovat päätyneet imelletty perunalaatikko ja porkkanalaatikko. Katsotaan kuinka tämän vuoden version imelletystä perunalaatikosta kanssa käy. Olen nyt käynyt tarkkailemassa perunalaatikkomestaria työssään ja kirjannut ylös olennaiset niksit. Jos laatikko imeltyy kunnolla, kirjoitan siitä sitten oman postauksensa! Joka vuosi se on ollut vähän parempaa kuin edellisenä, joten ehkä se parin kymmenen vuoden päästä alkaa olla upeaa. 

Graavikalat haen Hakaniemen hallista. Viime vuonna kävin hakemassa nämä ja ryysiksestä huolimatta selvisin melko nopeasti. Mutta se maku! Kalatiskillä laittoivat lohen ja siian pintaan mausteet optimaalista graavauslopputulosta silmällä pitäen ja tämä onnistuikin täydellisesti. Supertuoreet kalat ja optimaalinen graavausaika tekivät ainakin minusta kertaheitolla vakioasiakkaan! Graavisiian päälle sai vielä roseepippuria, aijai mikä makuyhdistelmä.

Teen myös saaristolaisleipiä (itä kahvisiirapilla ja pähkinöillä maustettuja), joita aion syödä sekä graavikalojen että siianmädin kera. Ja tietysti kotijuuston kera! Sienisalaattia varten ostin jo suolasieniä ja tänä vuonna aion tehdä salaatin kermaviilin sijaan smetanaan, joka toivottavasti antaa salaatille ihanaa kermaisuutta. Kinkun pariksi on hankittu parasta sinappia eli Ruoveden herkun konjakkisinappia. Saaristolaisleipiä, kotijuustoa ja sienisalaattia aion tehdä monta kappaletta! 

Tänä vuonna viineinä tarjotaan häistä yli jääneitä viinejä, jotka sopivat oikein mainiosti myös joulupöydän erilaisten tarjottavien seuraksi. Valkoviininä siis Cono Surin Bicicleta Rieslingiä kalojen ja mädin kaveriksi. Punaviininä kinkun ja sinapin pariksi sopiva Quinta das Setencostas. Iltaa varten varaamme muutaman hyvän juuston ja pari pulloa portviiniä. Portviinien osalta tarkoitus on maistella muutamaa erilaista tapausta: Dow’sin Colheita Single Harvest Tawny Portia ja Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Portia. Tawny port on ainakin itselleni vähän vieraampi, joten kiva päästä maistamaan. Aiempina vuosina mukana ollut yksi portviinipullo on huvennut joulun pyhien aikana niin nopeasti, että tänä vuonna ajattelimme keskittyä enemmän portviiniin kuin muihin viineihin, joita on tarkoitus tarjota lähinnä ruoan kanssa. 

Ehkä aika perinteinen kattaus, mutta odotan jo nyt innolla kaikkea! Ihanaa joulunaikaa kaikille! 

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi