matkailu/ Yleinen

Joulumarkkinat Länsi-Uudellamaalla

* retken tarjosi Visit South Coast Finland

 

Viime vuonna kävin joulukuun alussa Berliinissä fiilistelemässä joulua, mutta tänä vuonna joulufiilistelymatka jää väliin tammikuun Aasian reissun takia. Kävin kuitenkin viikonloppuna etsimässä hukassa ollutta joulutunnelmaani vähän lähempää eli Länsi-Uudeltamaalta. Visit South Coast Finlandin tarjoama retki suuntasi ensimmäiseksi Tammisaaren joulumarkkinoille, jotka olivat pienet ja sympaattiset. Tammisaari on sikäli minulle tuttu paikka, että olen viettänyt siellä jonkin verran aikaa lähellä olevan äitini kesäpaikan vuoksi. Olen kyllä käynyt siellä vain kesäisin, joten tuntui hiukan oudolta olla paikassa kylmän kelin aikaan. 

Tammisaaressa markkinamyyjät koostuivat pääosin ruoka- ja juomamyyjistä, käsityöläisistä sekä kukkakauppiaista, mutta mahtuipahan joukkoon myös klassinen pölypussikauppiaskin. Lapsia viihdyttivät museon pihassa oleskelevat eläimet. Piipahdimme myös museossa glögillä ihanassa 1900-luvun alkupuolen asussa säilyneessä pienessä tuvassa, jossa oli niin rauhallinen ja pysähtynyt tunnelma, kuin olisi kirkossa käynyt. 

Tammisaaren markkinoilta tein heti tarpeelliset jouluostokset: maailman parasta sinappia Ruoveden herkulta ja suolasieniä joulun sienisalaattia varten. Tänä vuonna rouskut menivät metsässä minulta ohi, joten joudun tyytymään toisten keräämiin sieniin – ilman sienisalaattia ei kuitenkaan ole joulupöytää. Ihastelin myös erilaisia lihoja, maistelin glögiä ja ruusunterälehtihilloa (tätä pitää testata!) ja mietin oman joulupöydän tarjontaa. Meren lähellä tarjolla oli tietysti paljon erilaisia kalasäilykkeitä.

Torin laidalla oleva kahvila ja leimpomo Carl de Mumma hurmasi mainioilla leivonnaisillaan, kauniilla joulukahvillaan ja omistajan iloisella asenteella. Joulumarkkinapäivä lienee yksi vuoden kiireisimmistä, mutta silti omistaja jaksoi jututtaa meitä – kertoi kymmenen aikaan aloittaneensa päivän jo puoli neljältä ja leiponeensa yli tuhat pullaa tai muuta leivonnaista aamun aikana! Joulukahvia voisi tehdä kotonakin – siihen tuli kanelia, kahvia, kermavaahtoa ja piparimurua, aika helppo toteuttaa jälkiruokana vaikka joulun pyhinä. 

Joulumarkkinat olivat sekä Tammisaaressa että Lohjalla menneenä viikonloppuna, mutta joulun tunnelmaa löytyy tuolta suunnalta kyllä muutenkin. Jouluretken kohteeksi voin erityisesti suositella Fiskarsia – tuossa suloisessa pikkukylässä on jostain syystä ihana jouluinen tunnelma, vaikka lunta ei maassa enää täällä etelässä ole. Sentään pieni kuura maassa oli ja Fiskarsin joki oli hiukan jäässä. Fiskarsissa on muutamia ihania käsityöläisputiikkeja, joista kelpuuttaisin omiin joululahjapaketteihini ainakin pehmeitä pellavatekstiilejä, kauniita puisia leikkuulautoja ja keramiikkaa. Fiskarsiin kulkee vielä ensi lauantaina joulubussi, jolla pääsee kätevästi päiväreissulle Helsingistä ilman turhia mutkia (ja voi maistella terästettyä glögiä rauhassa!). Tuolta linkin takaa löytyy muutenkin lisätietoa Fiskarsista. 

Lounastimme ravintola Kuparipajassa, jolla on jouluun asti tarjolla joulupöytä. Syöminen oli tietysti omasta mielestäni yksi matkan kohokohdista. Alkuun nautimme paikan omaa tähtiglögiä (nimen tähti viittaa siis tähtianikseen, jolla juoma on maustettu). Glögi oli terästetty omaan makuuni parhaalla glögin terästyksellä eli Jaloviinalla, joka antaa glögille ihanan pehmeän maun. Alkupalapöytä oli buffet, josta löytyi nopeasti omat suosikit: jääkellarin lohi, saaristolaisleipä ja sienisalaatti. Tuo sienisalaatti oli yksi parhaita koskaan syömiäni, siinä oli käytetty rouskujen lisäksi voitatteja, jotka antoivat salaatille kivan pehmeyden. Menee ehdottomasti testiin myös kotikeittiössä! Buffet oli täynnä hyvin tehtyjä, aika perinteisiä ruokia – sopii mielestäni oikein hyvin joulupöytään. 

Fiskarsissa näkyi joka puolella käsityöläisyys vahvasti, myös Kuparipajan kalusteet olivat kotimaista puutuotantoa ja todella kauniit. Muutenkin kaunis valoisa tila oli oikein tunnelmallinen ja taustalla soi pehmeä jazz. Pääruoaksi valitsin lohen, joka tarjottiin perunoiden ja sienikastikkeen kera – aika perinteisiä makuja tässäkin. Muut vaihtoehdot olisivat olleet ylikypsä possu (jota olen syönyt viime aikoina ihan tarpeeksi) tai kasvisvaihtoehto. Kuten yleensä, alkupalapöydän antimet voittivat pääruoan maussa mennen tullen.

Jälkiruokana söin oikein ihanaa karpalomoussea paahdetun valkosuklaan ja marengin kera. Tämä sopisi ihan täydellisesti modernin joulupöydän jälkiruoaksi kotonakin! Asetelmasta saa hienon, kun valmistaa mousset pieniin lasikippoihin ja pinoaa ne päällekkäin. Muitakin jälkiruokavaihtoehtoja oli, mutta tyydyin tällä kertaa vain yhteen. 

Lounaan päälle piipahdimme pikaisesti Rekolan panimolla, josta ostin tietenkin vähän tuliaisia miehelle. Panimon nurkan takaa löytyy myös komea Ägräs Distilleryn Tap Room, jossa pääsimme maistelemaan uunituoretta akvaviittia. Tiukan tuoksuisessa akvaviitissa oli hienostunut maku. Hieno tila, jossa tarjoillaan ruokaa ja juomaa sekä järjestetään muutakin ohjelmaa. Kannattaa painaa tislaamon nimi mieleen, tästä tullaan kuulemaan vielä!

Seuraavaksi suuntasimme Lohjalle, jossa oli käynnissä Menneen Ajan Joulumarkkinat. Selkeästi Tammisaarta isommassa tapahtumassa oli panostettu kojujen ulkonäköön ja tunnelmaan enemmän. Myyjiä taisi olla tuplaten, joten valinnanvaraakin riitti vaikka minkälaisesta käsityöstä erilaisiin ruokiin. Kuvan kokonainen paistettu porsas näytti ja tuoksui ainakin tosi herkulliselta! 

Ihastelin markkinoilla jostain syystä ruoan lisäksi erityisesti kauniita kransseja ja muita jouluisia kasviasetelmia, vihtoja, pärekoreja ja kauniita lankoja. Monta vuotta laatikon perällä olleet neulomispuikot alkoivat yhtäkkiä houkuttaa suuresti, katsokaa nyt noiden värjäämättömien villalankojen  kauniita sävyjä! Enää tarvitsisi löytää neulomiselle aikaa… Valmiitakin sukkia ja lapasia tuolta olisi löytynyt ihan joka makuun. Uusi sienikori olisi sen sijaan kyllä pitänyt ostaa, nuo pärekorit olisivat ihan täydellisiä siihen tarkoitukseen. 

No olihan markkinoilla paljon kaikenlaista ruokaakin – valkosipulia, lampaan lihaa, hilloja, glögejä, kalasäilykkeitä… Kaikki pakattuna kauniisiin paketteihin (paitsi lihat ja leivonnaiset, miksi nämä pitää kaikki muovittaa?), joten ne olisivat sellaisenaan myös mainioita lahjaideoita. Lohjalla tuntui olevan niin paljon tarjontaa, että kaikkea ei ehtinyt oikein edes tutkia – taidan siis palata paikalle ensi vuonnakin. 

Markkinoilla pakkasessa kävelyn jälkeen oli ihana istahtaa lämpimään (myös tunnelmaltaan!) Cafe Lauriin, jonka sijainti ei ole ehkä se viehättävin, mutta jossa palvelu korvasi mennen tullen sijainnin puutteet. Kauniisti sisustettu paikka huokui omistajiensa lämpöä ja uskon, että tämä välittyy jokaiselle asiakkaalle. Mainio kardemummakierre ja lämmin glögi siivittivät kotimatkalle. 

Reissu ei ollut turha, sillä löytyihän se joulutunnelma sieltä! Kannattaa siis tehdä pieni jouluretki, lähikaupunkiin tai vähän kauemmas, joulumielen toivossa.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi