alkupalat ja pikkusuolaiset/ sesonkiruoat/ talvi

Nyhtöleipä

Pikkujouluihin piti keksiä joku suolainen vietävä, joka kulkisi helposti mukana eikä hajoaisi kuljetuksessa. Kuvaukseen sopi tämä hauskan näköinen nyhtöleipä, jonka sai näppärästi tehtyä yhteen vuokaan, mutta jossa oli kuitenkin joku juju pelkän leivän tai piiraan sijaan. Nyhtöleipä muistuttaa vähän korvapuusteista tehtyä bostonkakkua, sillä siinäkin taikina kaulitaan levyksi, sisään levitetään tahna, taikina rullataan kääryleiksi ja kääryleet asetellaan tiukasti vuokaan. Moni kyselikin, onko tämä suolainen vai makea, kun muistuttaa niin kovasti totutusti makeaa leivonnaista. Paistuessaan kääryleistä tulee vähän eri kokoisia, joten valmiista leivästä tulee hauskalla tavalla epämuodostunut. Leivän saa nyhdettyä pala kerrallaan vuoasta irti. Ensimmäinen pala on tietysti vähän hankala saada irti, mutta tämän jälkeen leipä irtoaa helposti.

Muutin alkuperäisen ohjeen täytettä hiukan ja korvasin kinkun oliiveilla. Oliivien suolaisuus sopi mielestäni tähän oikein passelisti. Täytetahnan pehmoiset valkosipulit ja salvia ovat myös toimiva pari. Salviaa tunnutaan käyttävän yleisesti vähän vähemmän, joten siksi se oli kiva yhdistelmä valkosipulin kanssa. Lisäksi väliin tuli gruyerejuustoa, joka omalta osaltaan piti huolen siitä, ettei makuyhdistelmä ole liian yksipuoleinen. Vaikka tein leivän jo edellisenä päivänä, se säilyi yllättävän mehevänä – tästä piti huolen epäilemättä reilu määrä oliiviöljyä. Tämän voi toki tarjota myös heti, sillä koko asunnossa leijui paistettaessa ihana valkosipulisen leivän tuoksu, joka kyllä toivottaa vieraat ihanasti tervetulleiksi!

Nyhtöleipä

Tulosta resepti

Raaka-aineet

 • 2,5 dl maitoa
 • 50 g voita
 • 1 rkl sokeria
 • 2 tl kuivahiivaa
 • 7 dl jauhoja
 • 1/2 tl suolaa
 • 2 kananmunaa
 • puolikas valkosipuli
 • ruukullinen salviaa
 • 1,25 dl oliiviöljyä
 • kourallinen oliiveja
 • 150 raastettua gruyerejuustoa

Valmistaminen

1

Laita puolet maidosta kattilaan ja kiehauta. Poista liedeltä, lisää voi ja sokeri ja sekoita, kunnes voi on sulanut.

2

Lisää loppu maito ja jätä jäähtymään viideksi minuutiksi. Lisää hiiva, sekoita ja jätä vielä viideksi minuutiksi lepäämään.

3

Mittaa jauhot, suola, kananmunat ja maito-hiivaseos kulhoon ja vaivaa taikinaa viisi minuuttia tai kunnes taikina on sileää. Anna taikinan kohota 30 minuuttia.

4

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita puolikas valkosipuli kuorineen uuniin 15 minuutiksi. Anna valkosipulin jäähtyä hetki ja puristele sitten valkosipulin kynnet ulos kuorista. Laita valkosipulin kynnet, puolet salviasta ja 1 dl oliiviöljyä kulhoon. Surauta tahnaksi tehosekoittimella, aseta syrjään.

5

Kauli taikina ohueksi, neliskanttiseksi levyksi. Levitä päälle salviatahna ja ripottele päälle pilkotut oliivit ja juustoraaste. Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla kahtia ja jaa molemmat puolet 16 palaan.

6

Järjestele pikkurullat voideltuun 24 sentin uunivuokaan. Anna kohota vielä puoli tuntia. Kaada leivän päälle vielä loppu oliiviöljy ja paista 20-22 minuuttia, tai kunnes pinta ruskistuu ja leipä on kypsää.

7

Lisää vielä loput salvian lehdet päälle ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes salvian lehdet rapeutuvat.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi