keitot/ sesonkiruoat/ talvi

Paahdettu maa-artisokkakeitto

Pääsin hetki sitten kehumasta paahdettuja maa-artisokkia ja päätin testata maa-artisokkakeiton tekemistä tällä kertaa paahdetuista maa-artisokista. Kun artisokat paahtaa, pääsee ensinnäkin maa-artisokkien kuorimisen vaikeudesta, mutta toisaalta saa keittoon myös ihan eri tyylisen maun. Kun perinteinen keitetystä maa-artisokasta tehtävä keitto on erittäin hienostuneen makuinen, paahdettujen maa-artisokkien kanssa keittoon tulee uusi pähkinäinen, paahteinen vivahde.

Soseutin myös maa-artisokkien kuoret mukaan, jolloin keitosta tulee silkkisen sileän sijaan vähän rustiikimpi. Makua antamassa oli myös timjamia. Keiton pinnalle ripottelin vähän rapeaksi paistettua pekonia – koska pekoni nyt kruunaa annoksen kuin annoksen. Pinnalle piti tulla myös maa-artisokkasipsejä (paistamalla maa-artisokkia lastuina uunissa), mutta unohdin ne autuaasti, joten pelkällä pekonilla mentiin. Kasvisversion keitosta saa jättämällä pekonin pois ja lisäämällä pelkät maa-artisokkasipsit pinnalle.

Maa-artisokat heitetään paahtamisen jälkeen kattilaan kerman kanssa ja kiehautetaan. Sen jälkeen soseutetaan ja maustetaan suolalla ja timjamilla. Niin simppeliä! Epäilin, että keitosta voisi tulla aika rumaa kuorineen, mutta ihan nättiähän siitä tuli, vaikka ei nyt ihan silkkisen sileää olekaan. Mutta toisaalta, en olekaan ikinä ollut liian hienon ruoan ystävä, vaan olen aina tykännyt enemmän vähän rustiikimmasta meiningistä.

Paahdettu maa-artisokkakeitto

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 1 h

Raaka-aineet

  • 500 g maa-artisokkia
  • 1 dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • timjamia
  • 1/2 pkt pekonia

Valmistaminen

1

Pese maa-artisokat huolellisesti ja paloittele ne hiukan pienemmiksi (älä kuori). Paahda paloiteltuja maa-artisokkia uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes ne ovat kypsiä ja saavat pintaansa kauniin ruskean sävyn.

2

Laita paahdetut maa-artisokat kattilaan, lisää vesi ja puolet kermasta. Mausta suolalla ja timjamilla. Kiehauta ja sen jälkeen soseuta. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja loppu kerma.

3

Pilko pekoni pieneksi ja paista se pannulla rapeaksi. Annostele hiukan pekonia keittoannosten päälle.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi