juomat/ Yleinen

Viiniparin etsintää videolla

yhteistyössä Altia/HOK-Elanto

Jännittävää,  sillä nyt seuraa ihka ensimmäinen videoesiintymiseni blogissa! Ensimmäiseen videoesiintymiseen suosittelen itse käyttämääni taktiikkaa osallistua seitsemän viinin tastingiin ennen videon kuvaamista, jolloin kuvattava on varmasti ihan parhaimmillaan videolla. No, videolla on allekirjoittaneen jännityksestä huolimatta ihana tunnelma, kuten tastingissakin oli. Videobloggaajaa minusta siis tuskin tulee, mutta olipa jännittävä päästä hiukan erilaisenkin kokemuksen pariin. Viininmaistelussa oli siis tarkoitus maistella muutamia etukäteen valittuja viinejä ja valita niistä paras viinipari HOK-Elannon ja Altian viiniparikampanjaan keväälle. Osa porukasta oli tastingissa ensimmäistä kertaa, minä olen osallistunut niihin aiemminkin. Tilaisuus oli kuitenkin opettavainen ja antoisa myös minulle – viinien maistelussa kun ei kai koskaan tule valmiiksi, vaan makuaisti kehittyy koko ajan.

Maistelimme ensin valkoviinit ja sen jälkeen punaviinit. Aloitimme maistelun Pasquan Soavella. Viini oli raikas ja soaveksi yllättävän petroolinen. Pidin sen ruohoisesta ja omenaisesta mausta, mutta viini olisi voinut olla omaan makuuni mineraalisempi. Totesimme myös, että ruoan rasvaisuus leikkaa viinissä pelkältään olevaa terävyyttä hiukan. Seuraavaksi siirryimme Pasquan Pinot Grigioon, jonka totesimme olevan ensimmäistä viiniä reilusti makeampi eikä niin happoinen. Tämän totesimme olevan varmasti monen makuun sen takia, kun se ei ole niin kuiva. Totesimme viinin toimivan paremmin ruoan kanssa kuin yksin. Kolmas maisteltava valkoviini oli Pasquan Organic Chardonnay Grillo. Itse en yleensä pidä chardonnay-rypäleestä, koska halpa chardonnay yleensä pilataan liialla tammituksella, joka on valkoviineissä minusta aika paha maku. Tämä kuitenkin oli chardonnayksi ihan kiva, maussa oli sopivan kevyesti tammisuutta ja vähän voisuutta. Tammisuus myös pehmeni ruoan kanssa nautittuna merkittävästi. Viini oli myös melko tuhti, ei kovin raikas. Totesimme tuhtiuden toimivan kyllä erinomaisesti ruokien kanssa, viini olisi oiva pari esimerkiksi kalaruoille. Neljäntenä maisteltiin vielä Raimatin Clamor Blancoa. Tämä oli kuiva, raikas ja mineraalinen, jopa hiukan pistävän makuinen. Kaikista viineistä tämä oli eniten omaan makuuni sopiva, mutta toki oma viinimakuni ei ehkä ole se valtavirran suosima. Yllättävän parin tämä viini tarjosi chiliä sisältävän ruoan kanssa, jolloin viinin maku muuttui täysin todella makeaksi, jopa kukkaiseksi!

Punaviineissä aloitimme maistelun Pasquan Montepulciano D’Abruzzolla. Tuoksu oli nahkainen ja maku marjainen. Viinissä oli todella pehmeät tanniinit ja se oli melko täyteläinen. Ruoan kanssa tanniinit maistuivat voimakkaammin ja marjaisuus painui taustalle. Sitten siirryimme Pasquan Organic Nero D’Avola-Shiraziin. Viini tuoksui paahteiselta, ei yhtään marjaiselta. Tanniinit olivat tässä viinissä edellisestä selvästi voimakkaammat. Myöskään maussa ei ollut yhtään marjaisuutta. Totesimme, että viini toimisi varmasti erinomaisesti esimerkiksi pihviruoan parina. Viimeisenä maisteluun pääsi vielä Raimatin Clamor Tinto. Viini oli melko paljon aikaisempia tummempi ja tanniinit olivat tässä pehmeät. Maussa oli marjaisuutta ja selkeää vaniljaisuutta, joka ei ole oma suosikkimakuni punaviinissä. Totesimme, että maku oli melko tavanomainen ja kaikki suosivat enemmän aiempia punaviinejä. Valkoviinien osalta makumieltymykset olivat selkeämpiä, punaviineissä emme löytäneet niin isoja eroja, kun punaviinit olivat kaikki vähän saman tyylisiä.

Kaikkien viinien todettiin toimivan paremmin ruoan kanssa kuin yksinään, mikä olikin hyvä lähtökohta ensisijaisesti ruoan kanssa nautittaviksi tarkoitetuille viineille. Makuja oli tietenkin yhtä monta kuin maistelijaakin, mutta muutaman viinin rajasimme heti pois suosikeista: karsimme valkoviineistä Pinot Grigion tylsänä vaihtoehtona pois, lisäksi raakkasimme Raimatin Clamor Blancon pois sen liian pistävän maun takia (emme uskoneet sen miellyttävän suurta yleisöä) ja Raimatin Clamor Tinto sai myös jäädä liian vaniljaisuutensa takia. Viimeisen parin valinnan kanssa olimme vaikeassa paikassa, kun puolet porukasta äänesti toista paria ja puolet toista. Valinta tehtiin lopulta Pasquan Soaven ja Montepulciano D’Abruzzon sekä Pasquan Organic Chardonnay Grillon ja Organic Nero D’Avola-Shirazin välillä. Itse olin Soaven ja Montepulciano D’Abruzzon kannalla, koska Nero D’Avola-Shiraz oli makuuni melko tanniininen. Päädyimme kuitenkin lopulta tasaväkisestä parista luomuvaihtoehtoon, kun luomukriteeri oli ainoa viiniparin erottava tekijä emmekä muuten saaneet paria valittua. Totesimme, että ehkä tämä pari toimii myös paremmin suuren yleisön makuun ja monipuolisemmin erilaisten ruokien kanssa. Oikein hyviä viinipareja molemmat!

Valittua viiniparia pääsee siis maistelemaan valituissa HOK-Elannon ravintoloissa jo nyt, sillä kampanja on jo käynnistynyt! Lisätietoa kampajaan osallistuvista ravintoloista löydät täältä. Yhteistyö tulee jatkumaan blogissa vuoden mittaan vielä parilla videolla ja pääsen muutaman ravintolan keittiöön maistelemaan kampanja-annoksia. Jatketaan siis videoiden parissa myöhemmin!

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Nelli
  7.2.2017 at 12:21

  Ah mitkä ihanat kuvat tässä postauksessa! Toi eukalyptus sopii jotenkin tosi hyvin näiden tunnelmaan 🙂

  • Reply
   Sini
   7.2.2017 at 12:24

   Kiitos, tykkäsin näistä itsekin! Perjantaipuskakin pääsi hyötykäyttöön 😉

  Kommentoi