aamiaiset/ alkupalat ja pikkusuolaiset/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat/ talvi

Juurisämpylät

Juurisämpylät

Leipominen on tälläiselle suurpiirteiselle ruoanlaittajalle aika epätyypillistä ja yleensä vedänkin mutkat suoriksi enkä jaksa noudattaa reseptiä pilkulleen. Nyt sain kuitenkin käsiini leipäjuuren ja ohjeen, jolla tehdä takuuvarmat juurisämpylät (kiitos Satu Koiviston) ja innostuin leivän leipomisesta.

Juurisämpylät

Leivän leipominen juuren avulla on ollut haavelistallani jo pitkään. Olen joskus jopa yrittänyt aloittaa oman juuren, mutta siitä on melko vaikea saada toimivaa, kun alussa pitäisi leipoa juurella niin paljon. Ennen kaikkea juuri on vaikeaa saada pysymään hengissä tarpeeksi aktiivisella leivonta- ja ruokkimistahdilla. Minä sain siis tällä kertaa juuren valmiina, mikä olikin tietysti valtava sysäys kohti juurileivontaa, mutta juuren voi myös tehdä itse – vaikkakaan se ei silloin ehkä toimi ihan yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi tuo saamani 1,5 vuotta vanha juuri. Juuri kannattaa tehdä ja sitä kannattaa myös ruokkia luomulaatuisilla vehnäjauhoilla, sillä niissä on kuulemma tavallista enemmän hyviä bakteereja. Kun juuri on toimiva, sillä voi leipoa päivän tai kahden päästä ruokkimisesta. Kannattaa alkuun myös pakastaa osa juuresta, jos sille sattuu käymään jotain.

Juurisämpylät

Pääsiäispyhinä otin vihdoin asiakseni kokeilla sämpylöiden leipomista saamallani ohjeella. Ja sämpylät onnistuivat kertaheitolla! Rapea pinta ja pehmoinen sisus sekä juuren hiukan hapan maku tekivät sämpylöistä todella herkullisia. Kotoa tulikin heti toivomus, että joka aamu olisi tarjolla tuoreita lämpimäisiä. No, siihen en ehkä ihan jaksa lähteä, mutta viikonloppuherkuiksi voin noita kyllä tehdä, sen verran vähällä vaivalla valmistuivat.

Juurisämpylät

Yllätyin hiukan taikinan helposta käsiteltävyydestä sämpylöitä muotoillessa, kun se oli sen verran tarttuvaista illalla. Aika terapeuttista puuhaa tuo taikinan käsittely muutenkin. Sämpylöiden leipomisessa on muutama tärkeä vaihe: taikinan vaivaaminen niin, että siihen muodostuu sopiva sitko, sämpylöiden muotoilu vaivaamatta, paistaminen kuumassa uunissa ja höyrykypsytys alkuun. Sämpylöitä ei saa myöskään peittää liinalla, sillä silloin niiden rapea kuori pehmenee. Sovelsin ohjetta (tietysti!) hiukan ja tein sen pelkkiin vehnäjauhoihin, vaikka alkuperäisessä ohjeessa korvattiin vehnäjauhoista 1 dl spelttileseillä ja 2 dl ruisjauhoilla. Halusin ensin maistaa, miltä pelkät juurisämpylät maistuvat ja jatkossa voin sitten helpommin soveltaa millä tahansa kotoa löytyvillä jauhoilla (toki kannattaa pääosa kuitenkin käyttää vehnäjauhoja).

Juurisämpylät

Sämpylät katettiin aamiaispöytään voin kera, eivätkä ne seurakseen muuta kaivanneetkaan. Olivat niin ihania sellaisenaan! Nyt pää on täynnä ideoita jos jonkinmoisista juureen leivotuista leipäversioista, joten palailen asiaan varmasti vielä uudemmankin kerran myös blogin puolella.

Juurisämpylät

Juurisämpylät

Tulosta resepti
Määrä: 16 kpl Valmistusaika: 1,5 h

Raaka-aineet

 • luomuvehnäjauhoja
 • vettä
 • 2 dl vehnähapanjuurta
 • 5 dl vettä
 • 3 tl suolaa
 • 12-13 dl vehnäjauhoja

Valmistaminen

1

Juuren valmistaminen: 1. aamuna sekoita 2,5 dl vehnäjauhoja ja 1,2 dl vettä kulhossa, peitä kelmulla ja jätä huoneenlämpöön. 1. päivän iltana ruoki juurta lisäämällä kulhoon 1,25 dl vehnäjauhoja ja 0,6 dl vettä. Sekoita, peitä ja jätä huoneenlämpöön. Toista sama 2., 3. ja 4. aamuna, mutta nosta juuri jääkaappiin ruokkimisen jälkeen. Tee viidentenä päivänä sämpylöitä ohjeen mukaan tupla-annos ja käytä siihen suurin osa juuresta. Siirrä 0,5 dl juurta puhtaaseen lasipurkkiin ja lisää sinne 1,5 dl vettä ja 3 dl vehnäjauhoja, sekoita ja laita jääkaappiin. Jatkossa juurta ruokitaan kerran viikossa käyttämällä suurin osa juuresta leivontaan ja jättämällä purkkiin vain 0,5 dl. Purkkiin lisätään 1,5 dl vettä ja 3 dl vehnäjauhoja ja sitä säilytetään jääkaapissa.

2

Sämpylöiden leipominen: sekoita muut aineet kulhossa ja lisää sitten vehnäjauhot vähitellen sekoittaen. Lisää viimeiset pari desiä tunnustellen. Alusta taikinaa käsin noin viisi minuuttia, kunnes siihen tulee hyvä sitko (taikina jää silti hyvin tarttuvaksi). Peitä sitten taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään yön ajaksi.

3

Aamulla lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita uuniin kaksi peltiä kuumenemaan. Muotoile taikinasta 16 sämpylää liikaa vaivaamatta. Ota pelti uunisa ja nosta sämpylät pellille, laita takaisin uunin keskitasolle. Kaada alemmalle pellille samalla reilu desi vettä ja sulje uunin luukku, laske lämpötila 230 asteeseen.

4

Avaa uunin luukku 15 minuutin paistamisen jälkeen ja päästä höyry ulos, jotta sämpylöiden kuori kovenee. Paista sämpylät kypsiksi, siihen menee 20-30 minuuttia. Kypsän sämpylän pohja kumisee, kun sitä koputtaa. Nosta sämpylät ritilälle jäähtymään, äläkä peitä niitä liinalla.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Polkkapossu
  27.4.2017 at 09:57

  Heippa, kiva blogi sinulla. Jaan intohimon sienestämiseen, kalastamiseen (minulla mato-onginta ) ja luonnossa liikkumiseen. Korvasieniä odottelen ja ensimmäinen huhtasienikin olisi jonain keväänä mukava löytää. Juurisämpyläohjeita onkin näkynyt viime päivinä muutamissa ruokablogeissa, nyt vasta kuulin Koiviston juurileivällisestä workshopista Helsingissä. Muhkeat sämpylät ja muhevat kuvat. Ja hyvin yksintyiskohtainen ohjeistus, kiitos, tykkäsin jutusta.

  • Reply
   Sini
   27.4.2017 at 19:30

   Oi miten ihana kommentti! Minä olen myös odotellut jo korvasieniä, ei niitä ihan vielä taida kuulua. Juurileivonta onkin nyt ollut paljon esillä, mikä on minusta kiva – se ansaitseekin päästä vähän parrasvaloihin. Juurileivonta voi olla vähän kinkkistä välillä, siksi yksityiskohtaiset ohjeet. Kiva jos tykkäsit! 🙂

  Kommentoi