juomat/ kevät/ ravintolat/ sesonkiruoat

Parsasesongin aloitus videolla

yhteistyössä Altia/HOK-Elanto

Kevät on täällä ja sehän tarkoittaa tietysti myös kevään ensimmäistä ruokasesonkia – parsasesonkia! Parsasesonki on kevään ensimmäinen sesonki ja ehkä juuri siksi odotan ensimmäisiä parsoja aina kovasti. Tänä vuonna parsasesonkini alkoi erityisellä tavalla, sillä pääsin korkkaamaan kevään ensimmäisen parsa-annoksen iki-ihanassa ravintola Kappelissa osana Altian ja HOK-Elannon kampanjaa. Kappeli on ollut toiminnassa jo kunnioitettavat 150 vuotta ja pitää edelleen pintansa Helsingin ydinkeskustassa. Kaunis rakennus, hyvä ruoka ja keskeinen sijainti ovat varmasti menestyksen salaisuudet.

Pääsin maistelemaan alkavien parsaviikkojen kunniaksi klassikkoannosta eli parsaa hollandaisekastikkeella. Parsan lisäksi annoksesta löytyi uppomuna, tiristettyä lehtikaalia ja suolaheinää. Annoksen kokkaaminen onnistuu myös kotona ja sainkin siihen reseptin, joka löytyy alta. Sain keittiömestarilta myös vinkin, että parsa kannattaa keittää kasvisliemessä, jolloin sen maku ei katoa keitinveteen. Annoksen päälle ripoteltiin paahdettua parmesaania, joka olikin oikein herkullinen uusi tuttavuus – vaikka parmesaanin ystävä muuten olenkin, niin paahdettuna en ole sitä koskaan maistanut.

Parsa, pinot gris ja parsapizza

Suositusviini annokselle oli ranskalainen puolikuiva Zinck Pinot Gris. Yksi suosikkikalaviineistäni on Zinckin Riesling, jota olen juonut jo vuosia säännöllisesti aina silloin tällöin, mutta tämä Pinot Gris oli uusi tuttavuus. Puolikuiva viini toimi oikein hienosti parsan kanssa ja leikkasi kivasti rasvaista hollandaisekastiketta. Pidin erityisesti viinin mineraalisuudesta ja kevyestä kukkaisuudesta. Vaikka en yleensä valitse puolikuivaa viiniä (mitä kuivempi, sen parempi), niin tässä viinissä pieni makeus toimi, johtuen ehkä tuosta runsaasta mineraalisuudesta. Kannattaa siis kokeilla mineraalista pinot grisiä muidenkin parsaruokien kanssa (tätä Zinckiä ei Alkon valikoimasta löydy).

Parsaviikot jatkuvat Kappelissa toukokuun loppuun asti. Tuon klassikkoannoksen lisäksi tarjolla on myös kiinnostavan kuuloinen parsa gin tonic ja alkoholittomana versiona parsa mocktail. Parsaa kaikissa muodoissaan siis!

Parsa, pinot gris ja parsapizza

Parsaa hollandaisekastikkeella

Tulosta resepti
Määrä: 4

Raaka-aineet

 • 1½ dl valkoviiniä
 • ½ dl valkoviinietikkaa
 • ½ dl sitruunamehua
 • ½ sipuli
 • 1 laakerinlehti
 • 2 keltuaista
 • 100 g sulaa voita
 • suolaa
 • 4 kananmunaa
 • 1 rkl tryffeliöljyä
 • ripaus suolaa
 • 16-20 kpl valkoista parsaa
 • 20-24 kpl vihreää parsaa
 • voita
 • suolaa
 • pippuria
 • 200 g lehtikaalia
 • 100 g parmesaania
 • suolaheinää

Valmistaminen

1

Keitä hiljalleen kaikki mausteliemen ainekset keskenään kattilassa, noin 10 minuuttia. Siivilöi liemi ja jäähdytä. Mittaa kattilaan noin ½ dl maustelientä (lopun voit säästää seuraavaa kertaa varten). Lisää mausteliemeen keltuaiset. Lämmitä maustelientä ja keltuaisia vesihauteessa koko ajan vatkaten kunnes seos alkaa kypsä. Lisää tämän jälkeen voi nauhana ja jatka sekoittamista. Mausta lopuksi suolalla. Hollandaisekastike on valmis, kun koostumus on kiiltävä ja kastikemainen.

2

Laita pienten uunivuokien pohjalle öljyä ja suolaa. Lämmitä uuni noin 140 asteeseen. Riko jokaiseen vuokaan yksi kananmuna ja kypsennä uunissa haluttuun kypsyyteen.

3

Keitä vihreää parsaa kiehuvassa vedessä noin 1-3 minuuttia ja valkoista 3-6 minuuttia koosta riippuen. Jäähdytä parsat jäävedessä keittämisen jälkeen. Mausta voilla, suolalla sekä pippurilla ja grillaa pinta.

4

Leikkaa lehtikaali halutun kokoisiksi paloiksi. Ryöppää palat nopeasti parsojen keitinvedessä ja grillaa kypsiksi. Raasta parmesaani. Levitä juusto leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia.

5

Tarjoile parsat hollandaisekastikkeen ja uppomunan kera. Viimeistele annos lehtikaalilla ja rapealla parmesaanilla. Koristele tuoreella suolaheinällä.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi