kevät/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat

Sitruuna-marenkipiiras

Sitruuna-marenkipiiras

Kevään paras jälkiruoka tulee tässä: näyttävä sitruuna-marenkipiiras yhdistää kirpeän sitruunatahnan makeaan marenkiin, jolloin piiraasta ei tule kokonaisuutena yhtään liian makeaa. Monet jälkiruoat ovat makuuni liian makeita, mutta tässä piiraassa vastakohdat toimivat eli todella kirpeä sitruunatahna tasapainottaa hienosti todella makean marengin.

Sitruunatahnan ohje löytyi The Guardianilta. Kirkkaan keltainen tahna sopii ihanasti kevääseen, vähän väriä talven harmauden jälkeen. Tahnasta tuli niin hyvää, että maistelin sitä suoraan kattilasta ja söin yli jääneet maustamattoman jogurtin kera. Onneksi tein reilun annoksen tahnaa, sillä tahnalla maustettu jogurtti voitti kaikki valmiit sitruunajogurtit heittämällä, niin kirpeän raikas maku! Pykälän parempia arkiaamuja saa lusikoimalla tätä jogurtin päälle. Suosittelen siis tekemään ainakin ohjeen ilmoittaman määrän sitruunatahnaa, se kyllä kuluu muutenkin kuin piiraan täytteenä. Jäin haaveilemaan myös sitruunatahnalla maustetusta pannacotasta, sekin olisi ihanan raikas jälkkäri. Suosittelen käyttämään sitruunatahnaan luomusitruunoita, sillä tahnaan raastetaan mukaan myös sitruunoiden kuori ja tavallisten sitruunoiden kuoressa on aika paljon torjunta-aineita. Luomusitruunoista tuntuu irtoavan myös yleensä enemmän mehua kuin tavallisista, mutta en tiedä onko tämä vain kuvitelmaa. Sitruunatahnan voi tehdä halutessaan paria päivää etukäteen, jolloin varsinaisen piiraan tekeminen onnistuu nopeasti – sitruuna-marenkipiiras toimii näin ollen myös hyvänä vierasvarana.

Sitruunatahna

Marengin tekeminen on tosi helppoa, mutta siinä pitää olla muutaman vaiheen kanssa tosi tarkkana. Kanamunan valkuaisten sekaan ei saa eksyä yhtään keltuaista, valkuaisten pitää olla huoneenlämpöisiä ja vaahto pitää vatkata niin kovaksi, ettei se enää tipu kulhosta, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Monessa marenkipiiraan ohjeessa marengista oli pursotettu hienoja kuvioita, jolloin piiraasta saisi vieläkin näyttävämmän, mutta minä en tyypilliseen tapaani jaksanut moista hienostelua, vaan nostelin marenkimassan vain yksinkertaisesti piiraspohjan päälle levitetyn sitruunatahnan päälle ja tasoittelin hiukan. Silti piiraasta tuli aika juhlavan näköinen, joten tällä on helppo hurmata vieraat. Mutta vielä näyttävämmän piiraasta saa, jos marengin pursottaa piiraan päälle tyllalla. Pohjana käytin simppeliä taikinapohjaa, mutta tähän voisi käyttää mitä tahansa murupohjaa tai vaikka keksimurusten ja voin seostakin. Sitruuna-marenkipiiras sopii oikein hyvin myös vaikkapa äitienpäivän tarjottavaksi, pistäkääpä korvan taake.

Sitruunatahna

Sitruuna-marenkipiiras

Tulosta resepti
Määrä: 10 Valmistusaika: 1,5 h

Raaka-aineet

 • 5 luomusitruunaa
 • 225 g sokeria
 • 6 kananmunaa
 • 100 g voita
 • 3,5 dl vehnäjauhoja
 • 125 g voita
 • 1,5 dl sokeria
 • 1 kananmuna
 • 1 kananmunan keltuainen
 • 6 kananmunan valkuaista
 • 3 dl sokeria

Valmistaminen

1

Valmista ensin sitruunatahna. Raasta kolmen sitruunan kuori kattilaan. Lisää sokeri ja hiero sitruunankuoriraaste sormilla sokerin joukkoon. Purista lopuista sitruunoista 2,25 dl mehua. Vatkaa kananmunat sokerin joukkoon ja lisää sitten sitruunamehu vähän kerrallaan, kunnes seos on tasaista.

2

Laita kattila matalalle lämmölle liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu (tässä menee noin 7-8 minuuttia). Anna jäähtyä viisi minuuttia, ja vatkaa seosta sitten hetki kuohkeaksi. Lisää voi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen ja siirrä sitten tahna puhtaisiin lasipurkkeihin. Anna jäähtyä.

3

Valmista sitten pohja: sekoita kulhossa voi sokerin ja jauhojen kanssa. Lisää kananmuna ja kananmunan valkuainen ja sekoita taikinaksi. Laita taikina sitten jäähtymään 30 minuutiksi jääkaappiin. Voitele piirasvuoka. Kaulitse taikina ja asettele se vuokaan, pistele taikinaan reikiä haarukalla, peitä leivinpaperilla ja lisää päälle paino. Paista 10 minuuttia 200 asteessa, poista sitten paino ja peperi ja paista vielä 5 minuuttia 180 asteessa.

4

Levitä sitruunatahna pohjan päälle ja lusikoi sen päälle marenki, voit taiteilla marenkiin levitysvälineellä kuvioita. Laita koko komeus uuniin ja paista 170 asteessa 20 minuuttia. Vähennä sitten lämpötila 60 asteeseen ja anna kuivua 20 minuuttia. Jäähdytä piiras kunnolla ja tarjoa jäähdytettynä.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi