alkupalat ja pikkusuolaiset/ kevät/ lisukkeet/ sesonkiruoat

Parsatempura

Parsatempura

Parsakausi jatkuu ja tällä kertaa testissä oli parsatempura. Olen jo tovin halunnut testata tempuraa, joka on eräänlainen uppopaistamisen versio. Ideana siinä on kuorruttaa raaka-aine kevyellä, rapealla taikinakuorrutuksella. Tempurataikinaa voi käyttää lähes minkä tahansa raaka-aineen valmistamiseen, erilaisten kasvisten lisäksi se sopisi mielestäni erityisesti tuoreiden merenelävien kanssa käytettäväksi. Parsasta tulee taikinakuorrutukseen käärittynä vähän tavanomaista tuhdimpi annos, joten parsatempura sopii mainiosti vaikkapa paistetun kalan rinnalle.

Käyttämäni tempurataikina koostui simppelisti yhtä suuresta määrästä vichyä ja jauhoja. Lisäksi se maustettiin suolalla. Vichy antaa taikinalle sille tyypillisen kuohkeuden ja keveyden. Rapsahtava taikina sopii mainiosti parsan makumaailmaan ja antaa parsalle kivan purutuntuman. Parsat saivat tällä tavoin valmistettuna, tempuroituna, taas ihan uuden maun. Vaikka pidänkin parsoista aina yhtä paljon yksinkertaisesti keitettynä tai paistettuna, ovat uudet valmistustavat parsakauden aikana enemmän kuin tervetulleita.

Tempura-annokset viimeistellään puristamalla tempuran pinnalle hiukan sitruunaa – kannattaa kattaa omat sitruunalohkot kaikille syöjille! – ja dippaamalla parsat aioliin. Dippaamiseen voi toki käyttää muutakin soosia, mutta aioli sopii tempurataikinan ja parsojen kanssa oikein hyvin yhteen. Yksinkertaisimmillaan aioli syntyy sekoittamalla valmiiseen majoneesiin hienonnettua valkosipulia (valkosipulin määrä kannattaa sovittaa omaan valkosipulinsietokykyyn ja majoneesin määrään) ja maustamalla se suolalla. Lisäksi pöytään kannattaa kattaa suolaa, mikäli taikina ei ollut tarpeeksi suolaista. Parsatempura on parasta sormin syötynä, sillä parsojen dippaaminen onnistuu näin parhaiten!

Parsatempura

Parsatempura

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

 • nippu tuoretta parsaa
 • rypsiöljyä paistamiseen
 • 2 dl vichyä
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • ripaus suolaa
 • 1 sitruuna

Valmistaminen

1

Valmistele parsat napsauttamalla niistä kuivat varren osat pois sekä huuhtelemalla ja kuivaamalla ne.

2

Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa noin 190 asteeseen (voit käyttää apuna lämpömittaria tai arvioida lämpötilaa tipauttamalla öljyyn hiukan taikinaa).

3

Vispaa taikinan ainekset sekaisin juuri ennen paistamista ja pyörittele parsat taikinassa. Nosta taikinakuorrutteiset parsat öljyyn, älä asettele niitä liian lähekkäin. Paista parsat kultaisiksi, tässä menee noin 5 minuuttia. Nostele parsat sitten talouspaperin päälle ja tarjoile sitruunalohkojen ja aiolin kera.

You Might Also Like

2 Kommentit

 • Reply
  Nelli
  30.5.2017 at 15:06

  Tää kuulostaa superhyvältä! Söin viikonloppuna Espanjassa kasvistempuraa, jossa oli kesäkurpitsaa, paprikaa, porkkanaa ja munakoisoa soijan ja teriyaki-kastikkeen kera. Oli ihan älyttömän hyvää ja myös kevyttä leivityksestä huolimatta 🙂

  • Reply
   Sini
   31.5.2017 at 21:25

   Oo ihanalta kuulostaa Espanjankin tempura! Se on kyllä jännän kevyttä tuo tempurataikina, ihan kuin ilmaa!

  Kommentoi