grilliruoat/ lisukkeet

Romescokastike

Romescokastike

Kesän tullen alan kaivata erilaisia kastikkeita erityisesti grilliruoalle. Tämä Espanjasta kotoisin oleva romescokastike on ensinnäkin ihanan kirkkaan väristä, mutta toisekseen myös ihan huipun makuista. Ja super helppo valmistaa! Kastike on ikään kuin pesto, mutta basilikan sijaan siinä on paahdettua paprikaa ja pinjansiemenien sijaan manteleita. Valkosipuli sentään on pestolle tyyppillisesti mukana! Kastikkeen maussa on jotain samaa henkeä salmorejo-keiton kanssa.

Kastikkeelle lienee niin monta reseptiä kuin kokkiakin, mutta oma versioni on tämä. Voit tuunata reseptiä oman makusi mukaan, esimerkiksi valkosipulin määrää kannattaa säätää omaan suuhun sopivaksi. Halutessaan tähän voi lisätä vaikkapa chiliäkin joukkoon. Kastikkeen juju on paahdetuissa paprikoissa, joita saa maukkaita valmiinakin kaupan säilykeosastolta. Viitseliäs valmistaa nuokin itse, mutta kaupan versiot toimivat mielestäni tässä oikein hyvin ja kastikkeen valmistaa niiden avulla nopeasti odottelemaan muuta ruokaa. Harvemmin vaikeita kastikkeita tulee edes tehtyä, helppous on kastikkeiden osalta avainsana. Paprikoiden makea maku korostuu paahtamisen ansiosta ja ne antavat kastikkeelle sille tyypillisen punaisen värin. Mantelit kannattaa paahtaa ennen kastikkeeseen lisäämistä, jolloin niiden pähkinäinen aromi korostuu entisestään. Ne antavat kastikkeelle myös kivaa purutuntumaa.

Romescokastike toimii täydellisenä parina uunissa pitkään haudutetulle lampaalle ja paahdetuille perunoille, kuten minulla kuvissa. Mieleni tekisi testata myös grillattua lammasta ja grillissä kokonaisena paistettuja perunoita tämän kanssa. Tai grillattua kokonaista kalaa! Onneksi on koko kesä aikaa grillailla!

Romescokastike

Romescokastike

Tulosta resepti
Määrä: 2 dl Valmistusaika: 20 min

Raaka-aineet

 • 0,5 dl manteleita
 • 2 isoa paahdettua paprikaa
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 2 rkl tomaattipyreetä
 • 2 rkl valkoviinietikkaa
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • mustapippuria
 • suolaa
 • 0,5 dl oliiviöljyä

Valmistaminen

1

Paahda manteleita kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä, mutta varo polttamasta niitä.

2

Laita muut aineet oliiviöljyä lukuun ottamatta tehosekoittimen kulhoon ja surauta tasaiseksi.

3

Lisää sitten hitaasti valuttaen öljy koko ajan sekoittaen. Maista ja tasapainota maku tarvittaessa.

4

Jäähdytä. Tarjoa esimerkiksi haudutetun lampaan ja paahdettujen perunoiden kera.

You Might Also Like

 • Viikonloppukokki
  1.6.2017 at 11:53

  Paahdetun paprikan maku miellyttää koko perhettä, vaikka osa porukasta vähän raakaa paprikaa karsastaakin. Itse asiassa se onkin aivan uskomaton juttu miten paprikan maku muuttuu paahtaessa.