aamiaiset/ alkupalat ja pikkusuolaiset/ kesä/ kevät/ leivät ja leivonnaiset/ sesonkiruoat

Korvasienileivät

Korvasienileivät

Kuulkaas, nyt on alkanut suosikkisesonkini: sienisesonki! Jaa ajattelitko, että se on vasta syksyllä? No ei missään nimessä, vaan kevään ensimmäiset sienet eli korvasienet ovat nyt vähän tavanomaista myöhemmin puskeneet maan pinnalle. Korvasienisesonki on aina aika lyhyt, eikä niitä oikein ympäri vuoden ole tarjolla, joten niistä pitää ottaa kaikki ilo irti. Tänä vuonna sesonki tosin saattaa kylmien kevätsäiden takia kestää tavanomaista myöhempään. Sesongin parasta herkkua ovat nämä korvasienileivät, joissa on kolmea eri sipulia ja ihanaa korvasienimuhennosta. Yksinkertaista, mutta niin hyvää. Aika harvalle korvasienet tuntuvat olevan tuttuja, joten saat vierailta näillä leivillä varmasti yllättyneitä kehuja!

Korvasienileivät

Korvasienet ovat myrkyllisiä, joten niiden käsittelyssä kannattaa olla huolellinen. Kaksi ryöppäyskertaa reilussa vedessä, vähintään 10 minuutin ajan ja huuhtelu välissä, niin sienten vesiliukoinen myrkky gyromitriini on poissa. Korvasieniä ei useissa maissa suositella syömään ollenkaan, mutta minä ainakin syön niitä mielelläni sen muutaman kerran vuodessa, kun niitä tulee vastaan (joko metsässä tai myynnissä). Korvaseinet ovat ruskeita ja näyttävät vähän aivoilta. Poimuihin kertyneet roskat kannattaakin harjata huolellisesti pois, ne yleensä saa helpommin pois isommista sienistä kuin pienistä. Mikäli et itse tiedä hyviä korvasienipaikkoja, korvasieniä löytää usein toreilta ja tänä vuonna olen isommissa ruokakaupoissakin niihin törmännyt.

Korvasienileivät

Korvasienten maku on aika lailla muista sienistä poikkeava, pähkinäinen ja mukavalla tavalla aavistuksen pistävä. Sienten rakenne on melko kiinteä, joten ne kestävät hyvin ryöppäyksen ja muhennokseksi keittämisen ilman täydellistä hajoamista. Resepti on uusinta, tai oikeammin sovellus muutaman vuoden takaisista korvasienileivistä. Näissä leivissä korvasienten maku pyöristyy kermalla ja saa vähän twistiä sipulista sekä ruohosipulista. Paahdetut leivät sivellään halkaistulla valkosipulin kynnellä, joka antaakin leipiin yllättävän voimakkaan valkosipulin maun. Sienimuhennos suurustuu sellaisenaankin, mutta jos se tuntuu jäävän liian löysäksi, voit halutessasi myös lisätä hiukan vehnäjauhoja suurustamaan muhennosta. Minä koristelin annokset ruohosipulisilpulla ja päätyipä koristeeksi syötäviä ruohosipulin kukkiakin. Niiden sävyt sopivat täydellisesti kukkivien sireenien sävyihin. Sireenit tuoksuvat nyt kukkiessaan huumaavilta. Leivät voi tarjoilla kevyenä pääruokana tai pienempinä leipäsinä pikkusuolaisina cocktailpaloina. Ohjeen mukaisesta määrästä tulee kahdelle hengelle kevyt pääruoka.

Korvasienileivät

Korvasienileivät

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

  • 1 l käsittelemättömiä korvasieniä
  • 1 sipuli
  • voita
  • 1 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • hyvää vaaleaa leipää
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ruohosipulia

Valmistaminen

1

Harjaa korvasienet puhtaiksi ja pilko ne. Laita korvasienet kattilaan reiluun määrään kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Anna sienten kiehua kunnolla kymmenen minuuttia ja kuori pois pinnalle muodostuva vaahto. Huolehdi kunnon tuuletuksesta. Kaada vesi pois ja huuhtele sienet kylmällä vedellä huolellisesti. Toista.

2

Pilko sitten sipuli ja paista se voissa pehmeäksi. Lisää korvasienet ja paista hetki. Lisää kerma ja keitä kasaan. Kun seos on saostunut hiukan, mausta se suolalla. Paahda leipäviipaleet, hiero leipien pinnat läpi puolikkaalla valkosipulin kynnellä ja lusikoi päälle sienimuhennosta. Koristele ruohosipulilla ja tarjoa heti.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi