kesä/ lisukkeet/ sesonkiruoat

Mätimousse ja uudet perunat

Mätimousse ja uudet perunat

Kesä on siitä ihanaa aikaa, että yhtäkkiä kaikki ihanat kesän raaka-aineet ovat sesongissa ja kaikki maistuu uskomattoman upealta, vaikka ei sen ihmeempää kokkaisikaan. Kesäisin reseptirepertuaari muuttuu erittäin yksinkertaiseksi, kuten muukin elämä. Kotimaiset uudet perunat ovat nyt ihan parhaita ja voisinkin syödä pelkästään uusia perunoita voin kera (ja tietenkin jälkiruoaksi mansikoita). No ei sentään, pitäähän sitä syödä myös jäätelöä, kirsikoita, herneitä… Lista ihanista sesonkiin kuuluvista ruoista ja raaka-aineista on loputon! Uusien perunoiden seuraksi pääsi tällä kertaa mätimousse.

Syömme usein kesäisin graavilohimoussea uusien perunoiden kera, ystäviltämme napattua reseptiä on käytetty ja muokattu omaan käyttöön sekä sesonkiin sopivaksi jo monena kesänä. Nyt sovelsin samaa simppeliä ohjetta mätimousseen. Perusperiaatteena on siis sekoittaa lohi smetanaan ja maustaa seos kesäsipulilla, tillillä, sitruunalla ja suolalla. Nyt korvasin siis graavilohen siianmädillä, koska mätiä tulee syötyä ihan liian harvoin siihen nähden, kuinka ihanaa se on! Jos et ole vielä testannut tuota kalaversiota, suosittelen myös sitä erittäin lämpimästi. Jätin mätimoussessa tillin määrän hiukan pienemmäksi, jotta tillin melko voimakas maku ei peittäisi kokonaan alleen mädin hennompaa makua.

Siianmädin sijaan tähän voi käyttää myös vaikkapa muikun- tai kirjolohenmätiä, siianmäti on näistä kuitenkin kaikissa ruoissa minun oma henkilökohtainen suosikkini. Jos haluaa moussesta kevyemmän, smetanan voi korvata ranskankermalla, se toimii tässä myös mainiosti.

Mätimousse on uusien perunoiden kanssa oiva mökkiruoka, sillä raaka-aineet löytyvät pienemmistäkin kaupoista ja moussen valmistaminen onnistuu vaatimattomammassakin kesäkeittiössä, kunhan perunat vain saa keitettyä. Jos perunoiden keittäminen ei onnistu, toimii mousse myös saaristolaisleivän tai muun tumman leivän päällä. Perunoiden kanssa annoksessa kuitenkin maistuu kesä parhaimmillaan! Annoksen sivuun vielä lasillinen kuivaa, kylmää valkoviiniä, niin kesäateria on kruunattu.

Mätimousse ja uudet perunat

Mätimousse ja uudet perunat

Tulosta resepti
Määrä: 2 Valmistusaika: 30 min

Raaka-aineet

  • 500 g uusia perunoita
  • suolaa
  • tilliä
  • voita
  • 1 pieni uusi sipuli varsineen
  • tilliä
  • 150 g smetanaa
  • 1 sitruuna
  • 150 g siianmätiä
  • suolaa

Valmistaminen

1

Kiehauta kattilassa runsas määrä vettä, mausta suolalla ja tillillä ja keitä pestyt uudet perunat kypsiksi.

2

Valmistele sillä välin mätimousse. Hienonna sipuli ja tilli, sekoita smetanaan. Puolita sitruuna ja lohko muutama pala annoksia varten sivuun. Sekoita mäti smetanan joukkoon ja mausta sitruunan mehulla ja suolalla. Tarkista maku.

3

Tarjoa mätimousse uusien perunoiden, tuoreen tillin, voin ja sitruunaviipaleen kera.

You Might Also Like

Ei kommentteja

Kommentoi